Το φαινόμενο ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην τελική ευθεία για τις φοιτητικές εκλογές

Του Γιώργου Νόκου

Από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες ενώ από τότε έχουν πραγματοποιηθεί ουκ ολίγες δημοσκοπήσεις που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ασφαλή πρωτιά και κρατούν τη Νέα Δημοκρατία

σε χαμηλές πτήσεις. Την προσεχή Τετάρτη ωστόσο θα στηθούν κάλπες για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και οι φοιτητικές εκλογές θα αποτελέσουν την πρώτη μετρήσιμη μετεκλογική σφυγμομέτρηση. Η σημασία των φοιτητικών εκλογών και των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν αυξάνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα αποτελείται από νέους ανθρώπους, τις δυναμικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά το «μήλον της έριδος» για τα κόμματα.

Δημοσκοπήσεις και βαρόμετρα δεν υπάρχουν στις φοιτητικές εκλογές αλλά όπως όλα δείχνουν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα κόψει για ακόμα μία χρονιά πρώτη το νήμα διατηρώντας την πρώτη θέση για 29η χρονιά. Η κυριαρχία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας από το 1987 μέχρι και σήμερα μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί αφού η φιλελεύθερη φοιτητική παράταξη δεν έχει επηρεαστεί από τις εναλλαγές κομμάτων στη διακυβέρνηση της χώρας, δεν χρεώθηκε αστοχίες της Νέας Δημοκρατίας όσο ήταν κυβέρνηση ενώ δείχνει μία πρωτοφανή αντίσταση στη φθορά του χρόνου. Δε θα ήταν υπερβολή αν χαρακτήριζε κάποιος τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ως ένα πολιτικό φαινόμενο στην Ελλάδα αφού τίποτα δεν την έχει επηρεάσει αρνητικά ακόμα και τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτική είναι περσινή χρονιά, όταν ΝΔ έχανε συνεχώς ποσοστά, με αποκορύφωμα την ήττα στις ευρωεκλογές, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα Πανεπιστήμια αύξησε το ποσοστό της, ενώ στα ΤΕΙ αναδείχθηκε αυτοδύναμη για ακόμα μία φορά.

Από την πλευρά τους οι «γαλάζιοι» νεολαίοι βλέπουν τις φοιτητικές εκλογές ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξουν ότι μεγάλη μερίδα της ελληνικής νεολαίας συμμερίζεται το όραμά τους και τις προτάσεις τους για την ανώτατη εκπαίδευση και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ανθρώπων δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία παράταξη που δεν ταυτίζεται με την Αριστερά. «Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών θα είναι η πρώτη απάντηση στη δημιουργική ασάφεια του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο Σάκης Ιωαννίδης θέλοντας να δώσει ένα παραπάνω νόημα στις εκλογές, το οποίο μπορεί να εκπέμψει τόσο στη ΝΔ αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

«Σε μια εποχή που πολλοί παρουσιάζουν τους νέους ως αδιάφορους και αποστασιοποιημένους από τα κοινά και την πολιτική οι φοιτητικές εκλογές είναι η καλύτερη ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους να αποδείξουν το αντίθετο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, μιλώντας στο parapolitika.gr για το διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών.

Από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει αντιδράσει ουκ ολίγες φορές στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση με αποκορύφωμα την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ από τους αντιεξουσιαστές αλλά και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των αποθεματικών αφού ανάμεσα στους άλλους φορείς θίγονταν και τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ταυτόχρονα δεν δίστασαν να βρεθούν έξω από το Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας να συναντηθούν με τον Αρ. Μπαλτά για να του επιδώσουν πρόταση για την πανεπιστημιακή φύλαξη. Παράλληλα υψώνουν συχνά τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, πολλές φορές επιδεικνύοντας γρηγορότερα αντανακλαστικά και από τη ΝΔ.

Ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Τόλης Μπακόλας, αναφερόμενος στους στόχους της «γαλάζιας» παράταξης στις εκλογές έκανε λόγο για «ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και μια νέα «ΕΦΕΕ» ενώ έθεσε και τα πάγια αιτήματα της παράταξης, όπως η χρηματοδότηση και η φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων.

ΚΑΣΤΡΑ

Οι φοιτητικές εκλογές έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες όπως και εθνικές εκλογές. Έτσι όπως το κάθε κόμμα έχει τα «κάστρα» του, η ΔΑΠ σε συγκεκριμένες σχολές έχει ταυτιστεί με την αυτοδυναμία. Συγκεκριμένα σε τρεις σχολές η φιλελεύθερη φοιτητική παράταξη σημειώνει υψηλά ποσοστά, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, απ΄ όπου προέρχεται ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η σχολή του γραμματέα της ΔΑΠ, Τόλη Μπακόλα και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, απ’ όπου αποφοίτησε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ιδιαίτερες περιπτώσεις αποτελούν η σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ αφού είναι το τμήμα που αποφοίτησε ο Αλ. Τσίπρας. Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση της φοιτητικής παράταξης «Εγκέλαδος», που συμμετείχε σε σχήματα αριστερών φοιτητικών οργανώσεων και μετεξελίχθηκε στη φοιτητική παράταξη του Συναπισμού, το Δίκτυο. Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα ήταν μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ, εκλεγμένος από το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 1995. Στη σχολή του πρωθυπουργού πλέον η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι αυτοδύναμη και η διαφαινόμενη δεύτερη αυτοδυναμία στις φετινές εκλογές αναμένεται να γίνει viral στο διαδίκτυο. Μία ακόμα σχολή με ιδιαίτερο συμβολισμό είναι η Φιλοσοφική αφού από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας αποφοίτησε η Αλ. Παπαρήγα αλλά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διατηρεί την πρωτιά εδώ και 28 χρόνια καταγράφοντας ένα μοναδικό ρεκόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα