Το επιτραπέζιο παιγνίδι της αλήθειας!

του Νίκου Σίμου

Λοιπόν ο ευρωπαϊκός Νότος έχει φαντασία. Μπορεί η κ. Μέρκελ να εφαρμόζει επάνω στις χώρες του Νότου την οικονομική πολιτική της γερμανικής επικυριαρχίας στην Ευρώπη αλλά η φαντασία των μεσογειακών λαών δεν έχει προηγούμενο. Όσον αφορά δε στα περί οικονομικής επικυριαρχίας οφείλω να πω ότι ο στόχος πολύ μοιάζει με την Νέα Τάξη του Χίτλερ. Όσοι δεν το πιστεύουν αυτό,

καλό είναι να διαβάσουν τον Μαζάουερ και την «Σκοτεινή ‘Ηπειρο», δηλαδή την Ευρώπη, και θα πεισθούν για την σύγχρονη αντιγραφή.

Τώρα, σε τι συνίσταται η φαντασία των νοτιοευρωπαίων; Στον ωραίο τρόπο που έχουν για να χλευάσουν τον Βορρά. Και κυρίως την κ. Μέρκελ. Έχουν δημιουργήσει λοιπόν Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί –δηλαδή εκπρόσωποι των λαών που πλήττονται από την κρίση και και από την πολιτική της Μέρκελ- ένα επιτραπέζιο πολιτικό παιγνίδι που ονομάζεται politikards και που στην Ελλάδα έχει προααρμοσθεί αναλόγως και, ευφυώς, έχει μεταφραστεί σε ... Τρόϊκα! Στους κανόνες το παιγνίδι περιγράφεται ως μία φανταστική ιστορία που εκτυλίσσεται σε μία φανταστική χώρα που λέγεται ...Ανγκελαδιστάν όπου κάποιοι ανεύθυνοι πολιτικοί και σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα έχουν προκαλέσει τη χρεοκοπία του κράτος και έχουν φέρει την Τρόϊκα και το ΔΝΤ.

Οι κάρτες έχουν τη φιγούρα διαφόρων προσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής με διάφορα προσωνύμια. Λ.χ. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποκαλείται ο Ποδηλάτης και το χαρακτηριστικό της κάρτας είναι η φράση «Επαρκής ρευστότητα», καθώς έτσι σχολιάζεται η αμετροεπής δήλωσή του, «λεφτά υπάρχουν». Σε μία άλλη κάρτα βγαίνει μέσα από ένα υποβρύχιο ο Άκης ο οποίος αποκαλείται ο Ωραίος Μπρούμελ και η χαρακτηριστική φράση είναι «Εξοπλιστικά συστήματα». Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κάρτα που σατιρίζει το ΚΚΕ και που απεικονίζει μία εφημερίδα βουτηγμένη σε κόκκινη μπογιά και που έχει τίτλο Πρήζω-Σπάστης, αντί βεβαίως Ριζοσπάστης. Χαρακτηριστική φράση το Κολλημένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλείται στην κάρτα του ΤΣΙΡΙΖΑ και η φράση είναι Διαγραφή χρέους. Η Ζήμενς αποκαλείται στην κάρτα της ΜΙΖΕΝΣ και η χαρακτηριστική φράση είναι «κομματικές χορηγίες»

Και άλλες κάρτες έχουν εξαιρετικές απεικονίσεις και βεβαίως φράσεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της Ελλάδας σε κρίση.

Φαντάζομαι ότι η ελληνική προσαρμογή έχει γίνει από ανάλογες περιπτώσεις στις άλλες χώρες του Νότου.Λ.χ. δεν μπορεί να λείπει από την Ιταλική εκδοχή η Μαφία, η Καμόρα ή ο Μπερλουσκόνι. Όμως η σάτιρα αυτή δεν θέλει να εκφράσει παρά μία πολιτική και κοινωνική παρακμή. Βεβαίως από τις κάρτες του παιγνιδιού λείπει η ...συγκυβέρνηση. Ούτε καν η ΔΗΜΑΡ υπάρχει. Αδυνατώ να πιστεύσω ότι την ελληνική προσαρμογή στο ξένο αυτό παιγνίδι την έκαναν οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης!

Keywords
Τυχαία Θέματα