Τις προτάσεις του για το μεταναστευτικό παρουσίασε το Ποτάμι

Από τον Άγιο Παντελεήμονα ξεκίνησε την περιοδεία του στην Αθήνα ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Ποταμιού για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η κεντρικές προτάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη είναι η ύπαρξη κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η σύσταση συντονιστικού φορέα Μετανάστευσης, αλλά και η φρούριση των συνόρων μόνο από τη Frontex, την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική φρούρηση των συνόρων των κρατών μελών.

Κοινό Σύστημα

Ασύλου και Frontex

Η πρόταση του Ποταμιού προβλέπει ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, "ώστε η κάθε χώρα να μη προσφέρει το δικό της άσυλο, ελληνικό, ιταλικό ή ισπανικό", ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμμαχία κυρίως με τους Ιταλούς, για να φυλάσσονται τα σύνορα αποκλειστικά από την Frontex.

Αντιμετώπιση μεταναστών

Η θέση του Ποταμιού είναι πως λύση για το μεταναστευτικό δεν είναι ούτε τα ανοιχτά σύνορα, ούτε η νομιμοποίηση όλων όσων μπαίνουν στην Ελλάδα. "Όσοι έχουν ανάγκη προστασίας, είναι δηλαδή πρόσφυγες και φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους, η Ευρώπη θα πρέπει να τους παρέχει καταφύγιο. Οχι όμως μόνο η Ελλάδα. Με τη βοήθεια της ΕΕ θα πρέπει να επιστρέφονται πίσω στις χώρες τους όσοι οικονομικοί μετανάστες μπαίνουν παράνομα στη χώρα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη μη αξιοποίηση της Προεδρίας της ΕΕ, σημειώνοντας πως "θα εξοικονομούσαμε τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ που η Ελλάδα ξοδεύει για τη φύλαξη των συνόρων, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για να ανακουφιστούν περιοχές σαν τον Αγ. Παντελεήμονα".

Ίδρυση Συντονιστικού Φορέα Μετανάστευσης

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενός συντονιστικού φορέα για τη Μετανάστευση που θα συντονίσει τις κρατικές υπηρεσίες και θα εξοικονομήσει χρήματα, και της ανάγκης πολιτικής κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων σε όλες τις πόλεις, ανάλογα με τον πληθυσμό, ενώ τόνισε την ανάγκη επιβολής κανόνων εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία πρέπει να ελέγχει το πόσοι μετανάστες μπορούν να ζουν σε μια περιοχή, πόσοι μένουν σε κάθε διαμέρισμα και υπό ποιες συνθήκες.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξήγησε επίσης και τους όρους υπό τους οποίους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα: "Να μιλάνε τη γλώσσα μας και να αποδέχονται τις ευρωπαϊκές αξίες. Η ισότητα των γυναικών, η εκπαίδευση των παιδιών (αγοριών και κοριτσιών), είναι όροι απαράβατοι γι αυτούς που θέλουν να ζουν στην Ελλάδα, ενώ προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση και την παραμονή στη χώρα όλης της οικογένειας πρέπει να είναι η φοίτηση των ενηλίκων σε δημόσιες μονάδες εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και η σχολική εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών".

Διαβάστε επίσης:

Ανακοίνωσε πότε αποχωρεί από την πολιτική ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα