Θέσεις μάχης παίρνουν οι "γαλάζιοι" βαρόνοι

Του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Ισχυρό στίγμα σε όλα τα επίπεδα επιχειρούν να αφήσουν οι «γαλάζιοι» βαρόνοι, ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων. Το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και το ορατό -με βάση τις δημοσκοπήσεις- ενδεχόμενο ήττας της Ν.Δ. ενεργοποιούν τα ανακλαστικά του συνόλου των κορυφαίων στελεχών του βασικού κυβερνητικού εταίρου, τόσο στο κοινοβουλευτικό όσο και στο εσωκομματικό πεδίο. Σε αυτή τη φάση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις κινήσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις

των στελεχών που θεωρείται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις εντός της Ν.Δ. ή ακόμη και της ευρύτερης Κεντροδεξιάς την επομένη των εκλογών. Βασικό χαρακτηριστικό της ρητορικής και της κινητικότητάς τους τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η εμφανής προσπάθειά τους να πάρουν ξεκάθαρη θέση αναφορικά με την πολυσυζητημένη προοπτική της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά. Με εξαίρεση τον Μάκη Βορίδη, που, λόγω της διαχρονικής πολιτικής πορείας του, κατέστη η αιχμή του δόρατος για το άνοιγμα του Μαξίμου προς τα δεξιά (όχι μόνο στο εκλογικό σώμα, αλλά και στους ανεξάρτητους κεντροδεξιούς βουλευτές), κοινό στοιχείο στην επιχειρηματολογία των υπόλοιπων κορυφαίων είναι η ανάδειξη της ανάγκης για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.

ΠΕΡΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ. Ο λόγος, κυρίως, για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και εσχάτως για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (που μίλησε για συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και του χρόνου προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία) και την Όλγα Κεφαλογιάννη. Η τελευταία, λόγω της συμμετοχής της στην κυβέρνηση, είναι πιο προσεκτική στις διατυπώσεις της. Το ίδιο ισχύει και για τους Νίκο Δένδια και Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι, αν και είναι γενικά φιλελεύθεροι, κρατούν μια πιο ήπια στάση, με το βλέμμα και στο εσωκομματικό ακροατήριο, καθώς (όπως και ο κ. Βορίδης) εδώ και καιρό έχουν μπει στο κάδρο των «γαλάζιων» δελφίνων. «Οι δηλώσεις αυτές ουσιαστικά συνιστούν ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της στροφής του κόμματος στον μεσαίο χώρο, που επί εποχής Καραμανλή οδήγησε τη Ν.Δ. στην εξουσία.

Όμως, αυτό δεν έχει μόνο πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και προσωπικό, αφού πρόκειται για ξεκάθαρη διαφοροποίηση έναντι της δεξιάς στροφής του Σαμαρά», επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν τα νεοδημοκρατικά μυστικά. Το θέμα της συστηματικής καλλιέργειας «συναινετικού» λόγου από την πλευρά των εν λόγω στελεχών, ωστόσο, έχει και μία ακόμη διάσταση, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα την πρωθυπουργική αυλή.

Πρόκειται για το χαρτί της μεταβατικής κυβέρνησης, ακόμη και με αλλαγή του προσώπου του πρωθυπουργού, που «έπαιξε» πολύ τον τελευταίο μήνα σε διαφόρων ειδών επιχειρηματικά κέντρα και κατ’ επέκταση στα δημοσιογραφικά γραφεία. Όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, «Είναι λογικό κάποιοι στο Μαξίμου να συνέδεσαν αυτές τις δηλώσεις με μια πιθανή θετική στάση που θα είχαν απέναντι στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο, στην περίπτωση που οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου οδηγούνταν σε πολιτικό αδιέξοδο».

Η ΔΡΑΣΗ. Την ίδια στιγμή, ενδεικτική των προθέσεων των βαρόνων νέας κοπής της Ν.Δ. είναι η κλιμάκωση της δράσης τους στο εσωτερικό του κόμματος. Εντονη κινητικότητα στο επίπεδο αυτό αναπτύσσει εδώ και καιρό ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο δίκτυο σχεδόν καθημερινών συνομιλητών στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκτός από τους συνοδοιπόρους του από την περίοδο του ΛΑΟΣ, Αδωνι Γεωργιάδη και Θάνο Πλεύρη, πέριξ του υπουργού θα συναντήσει κανείς, μεταξύ άλλων, τον κουμπάρο του, Ηλία Βλαχογιάννη, τον Χρήστο Κέλλα, την Αννα Ασημακοπούλου, καθώς και τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Παιδείας, Γιώργο Στύλιο, που παλαιότερα λειτουργούσε εν είδει επικεφαλής της «ομάδας Βορίδη» στη Βουλή.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο και της «ειδικής αποστολής» που του ανέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς (μαζί με τους κ.κ. Σταμάτη και Λαζαρίδη) για την εξεύρεση των 180 κοινοβουλευτικών ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, συνομιλεί και με τους προερχόμενους από την Κεντροδεξιά ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Κώστας Γιοβανόπουλος, ο Γιώργος Νταβρής, ο Παναγιώτης Μελάς, η Μίκα Ιατρίδη (που είναι κουμπάρα της Ολγας Κεφαλογιάννη), ενώ διατηρεί εδώ και χρόνια άριστες σχέσεις και με την κ. Μπακογιάννη, ), αλλά και με το κοινοβουλευτικό στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. Παύλο Χαϊκάλη. Όπως έχουν γράψει και στο παρελθόν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο κ. Βορίδης έχει αποκτήσει εσχάτως ισχυρά ερείσματα και στην ΟΝΝΕΔ, με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Οργάνωσης, Ανδρέα Τσώκο, να θεωρείται γνήσιο πολιτικό του τέκνο.

Η ΓΕΝΙΑ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να λειτουργεί με λογική ομαδοποίησης, ανταλλάσσει απόψεις κυρίως με βουλευτές της γενιάς του, όπως οι Χρίστος Δήμας, Κώστας Καραγκούνης και Μάξιμος Σενετάκης, ενώ διατηρεί ανοικτή επαφή με τους συναδέλφους του υπουργούς, Βασίλη Κικίλια (ο οποίος κερδίζει συνεχώς πόντους στο εσωκομματικό ακροατήριο) και Ολγα Κεφαλογιάννη. Η υπουργός Τουρισμού έχει μπει και η ίδια στο παιχνίδι των συστηματικών συζητήσεων με βουλευτές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μάζωξη που διοργάνωσε προ ημερών με 20 στελέχη της «γαλάζιας» Κ.Ο., την οποία είχε αποκαλύψει το «Secret». Μάλιστα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έχει αρχίσει ήδη να κυκλοφορεί στην πολιτική πιάτσα πως ρόλο «ομαδάρχη» της όμορφης Κρητικιάς έχει αναλάβει ο βουλευτής Ρεθύμνου και εξάδελφός της, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Όσο για τον Νίκο Δένδια, έχει τακτικούς συνομιλητές τους Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Βλάχο και Ευριπίδη Στυλιανίδη (που επίσης ενδιαφέρεται για την «επόμενη μέρα»). Ωστόσο, οι γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία ξέρουν από πρώτο χέρι πως ο πολιτικός επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας κινείται σε αυτή τη φάση σε διαφορετικό επίπεδο από εκείνο της κοινοβουλευτικής φράξιας. Συγκεκριμένα, φροντίζει να προωθεί ακόμη περισσότερο (αλλά και ευσχήμως να προβάλλει) τις επαφές του με ισχυρούς εγχώριους οικονομικούς παράγοντες, καθώς και με τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό παράγοντα.

Η ολική επαναφορά της Ντόρας και η στάση των καραμανλικών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει εσχάτως η ολική επαναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εκφράζει σε κάθε ευκαιρία τις απόψεις της, διαφοροποιούμενη συχνά-πυκνά από την κυβερνητική γραμμή. Τελευταία, μάλιστα, έχει αρχίσει να αναθερμαίνει (με φόντο την περίοδο ζυμώσεων που αναμένεται να ξεκινήσει στη Ν.Δ. και συνολικά στην Κεντροδεξιά, μετά από μια εκλογική ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ) τις παλαιές εσωκομματικές φιλίες της. Η άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ουδέποτε έπαψε να έχει δίαυλο επικοινωνίας με συναδέλφους της όπως ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, κ.ά. «Είναι ηλίου φαεινότερον πως η Ντόρα επιχειρεί ολική επιστροφή στο κορυφαίο επίπεδο.

Όπως και να ’χει, θα είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των διεργασιών που θα ακολουθήσουν μαθηματικά ένα ατυχές για τη Ν.Δ. εκλογικό αποτέλεσμα», λένε «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες που ξέρουν να ερμηνεύουν τις σκέψεις και τις κινήσεις της «Ψηλής». Μεγάλο ερώτημα παραμένει και η στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που όσοι τον γνωρίζουν καλά επιμένουν πως δεν πρόκειται να παρακολουθήσει από απόσταση τα συμβαίνοντα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Εξάλλου, ανεξαρτήτως των προθέσεων του Ελληνα επιτρόπου, το όνομά του συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα, αφού «παίζει» γερά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είτε κατόπιν πρότασης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είτε μετά από ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από τις εκλογές (και στη λογική των συνθέσεων που προμοτάρει τους τελευταίους μήνες η Κουμουνδούρου).

Ο ίδιος, πάντως, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ αρκείται να επαναλαμβάνει πως θα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις. «Είναι πρόκληση για τον Δημήτρη η ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας και από οποιοδήποτε μετερίζι που θα κινείται στην κατεύθυνση της ενότητας του πολιτικού κόσμου. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θεωρούν εφεδρεία για την παράταξη και τη χώρα», λένε πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Φυσικά, στους κόλπους της Κ.Ο. της Ν.Δ. εξακολουθούν να ευδοκιμούν και οι «ορκισμένοι» καραμανλικοί, που ακόμη και τώρα «πονοκεφαλιάζουν» συχνά-πυκνά το Μαξίμου με τις τοποθετήσεις τους, μη παραλείποντας να εμφανίζουν εαυτούς ως εκπροσώπους του πρώην πρωθυπουργού επί του Κοινοβουλίου.

Προκόπης Παυλόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Δάνης Τζαμτζής, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Ανδρέας Μαρίνος, Τ. Κοψαχείλης, Σάββας Αναστασιάδης, Μαρία Αντωνίου κ.ά. περνούν από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ ενίοτε τα λένε μαζί του και σε κάποια ταβέρνα της Αττικής.

Σε ειδική αποστολή οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού

Με δεδομένη τη ρευστότητα που επικρατεί στο εγχώριο πολιτικό τοπίο, αλλά και μετά την αξιοποίηση νεοεκλεγέντων βουλευτών της Ν.Δ. σε κυβερνητικές θέσεις-κλειδιά (Κικίλιας, Σκρέκας, Γεωργαντάς, Μηταράκης, Ταγαράς, ακόμη και Κουκοδήμος και Στύλιος ή Αννα Ασημακοπούλου, που ανέλαβε εκπρόσωπος της Ν.Δ.), δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι έχει μπει ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο του Μαξίμου για τη διατήρηση του ελέγχου του κόμματος μετά από μια εκλογική ήττα. Κεντρική στόχευση αυτής της μυστικής επιχείρησης είναι η επικοινωνιακή ενίσχυση των βουλευτών που θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά στο σύστημα Σαμαρά και να «κοντύνουν» οι εσωκομματικές ομαδοποιήσεις τύπου «καραμανλικών», «ντορικών» κ.ά., που θα μπορούσαν να θέσουν θέμα αμφισβήτησης της κομματικής ηγεσίας. «Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εικόνα που αποτυπώνεται στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ πιθανόν να εξασφαλίσει όχι περισσότερες από 70 έδρες στις επόμενες εκλογές.

Ο Βασίλης Κικίλιας

Οπότε είναι πολύ λογικό το επιτελείο του πρωθυπουργού να προετοιμάζεται από τώρα, ώστε η μετεκλογική “γαλάζια” Κοινοβουλευτική Ομάδα να είναι συμπαγής και να έχει κεντρικό σημείο αναφοράς το πρόσωπο του κ. Σαμαρά», υποστηρίζει πρόσωπο που γνωρίζει τις σχετικές διαβουλεύσεις. Απόλυτος ενορχηστρωτής του εγχειρήματος δεν είναι άλλος από τον έμπιστο συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος μεταξύ των στελεχών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είναι εκείνος που έχει την αρτιότερη γνώση της «γαλάζιας» ανθρωπογεωγραφίας. Ο υπουργός Επικρατείας βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με όλους τους βουλευτές της Ν.Δ., φροντίζοντας βεβαίως να «ζυμώνει» ακόμη περισσότερο τους εκλεκτούς του Μεγάρου Μαξίμου. Εκτός των προαναφερθέντων πρώην και νυν κυβερνητικών στελεχών, στη λεγόμενη ομάδα των «νεολοχαγών» ανήκουν οι Γιάννης Καράμπελας, Μάξιμος Σενετάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ασημίνα Σκόνδρα, Μαρία Αντωνίου, Χρίστος Δήμας, Αννα Μάνη, Φωτεινή Αραμπατζή, Ελένη Μακρή-Θεοδώρου, Ασπασία Μανδρέκα, Ευθύμης Καρανάσιος και Διονύσης Σταμενίτης.

Η Άννα Ασημακοπούλου.

Παράλληλα, καλές σχέσεις με το πρωθυπουργικό επιτελείο διατηρούν οι παλαιότεροι Φωτεινή Πιπιλή και Κώστας Μαρκόπουλος, ενώ ο Ακης Γεροντόπουλος παραμένει ακραιφνής σαμαρικός και άνθρωπος της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Σε αυτή την κατηγορία θα συμπεριληφθεί, φυσικά, και ο βουλευτής Επικρατείας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, αν και εφόσον είναι υποψήφιος (το πιθανότερο είναι, αν πολιτευθεί εκ νέου, να είναι και πάλι στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας).

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς και τον γραμματέα της Ν.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκο (αν τελικά επιβεβαιωθούν τα σενάρια που τον θέλουν να εμπλέκεται στην εκλογική μάχη ως υποψήφιος), στον οποίο άλλωστε δόθηκαν τα κλειδιά του «γαλάζιου» στρατηγείου της Συγγρού.

Keywords
θεσεις, εν λόγω, γιαννης κεφαλογιαννης, υφυπουργός εργασίας, νεα δημοκρατια, συριζα, σαμαρας, συγκεκριμένο, δραση, ΛΑΟΣ, αννα, βουλη, παραπολιτικα, οννεδ, ολγα, secret, προβάλλει, εκλογες, εφεδρεια, ψηφοφορία, δημοσκοπηση, νέα, ακης, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, κικιλιας, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, μαρικα μητσοτακη, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, ελενη, το θεμα, αιχμη, γνωση, δημοκρατια, ηττα, θεμα, καθημερινη, πλαισιο, ακης, ανθρωπος, αννα, βλαχος, βλεμμα, βοριδης, βρισκεται, γνησιο, γραφεια, δηλωσεις, δικτυο, ευκαιρια, εν λόγω, ενιοτε, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, ισχυει, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, μαθηματικα, μανη, μαξιμος, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μαρια, μυστικα, νικο, ντορα, ομαδα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ονομα, οννεδ, ουσιαστικα, πεδιο, ρολο, σαββας, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σκεψεις, σωμα, στιγμα, σχεδιο, ταβερνα, συγγρου, υφυπουργός εργασίας, φυσικα, φοντο, χερι, χρηστος, χριστος, ψηφοφορία, αυλη, εφαρμογη, ευριπιδης, ιδιαιτερα, κωστας, παιχνιδι, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα