Θέλουν τον Νικόλαο για αρχηγό κόμματος

ην ώρα που οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας είναι καταιγιστικές και το τοπίο αλλάζει με πρωτοφανείς για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα ταχύτητες, κάποιοι εξακολουθούν να μνημονεύουν την πρώην βασιλική οικογένεια και να την τοποθετούν στην δυσεπίλυτη εξίσωση του κοινοβουλευτικού σκηνικού που θα διαμορφωθεί στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον. Βλέπετε η ρευστότητα που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα, δίνει το δικαίωμα στους νοσταλγούς της μοναρχίας (και όχι μόνο βέβαια) να οραματίζονται εμπλοκή είτε του τέως βασιλέα, είτε των απογόνων του στο πολιτικό κάδρο της χώρας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Το

τελευταίο σενάριο που κυκλοφόρησε στα στέκια κυρίως της λαϊκής δεξιάς, αλλά και των παντός είδους βασιλοφρόνων σχετίζεται με την μόνιμη εγκατάσταση του Νικολάου στην Ελλάδα και την δραστηριότητα που επιδείκνυε ο τελευταίος κάθε φορά που πατούσε το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους, στελέχη που ανήκουν στον αντιμνημονιακό χώρο δεξιότερα της ΝΔ, έχουν αποφασίσει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να πείσουν τον Νικόλαο να διεκδικήσει τον ρόλο του στο σύστημα εξουσίας. Με βάση μάλιστα τις ίδιες πληροφορίες, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες βολιδιοσκοπήσεις προς την πλευρά του υιού του Κωνσταντίνου. Χαρακτηριστικά άλλωστε, είναι τα όσα έλεγε προ ημερών σε συνομιλητές του, κορυφαίος κομματικός παράγοντας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος όλως τυχαίως, παραθέριζε το καλοκαίρι στις Σπέτσες, όπου παραδοσιακά περνάει μέρος των διακοπών του ο Νικόλαος μαζί με την σύζυγό του, Τατιάνα Μπλάνικ. «Του μίλησα και του είπα σοβαρού και αστείου να αναλάβει αρχηγός κόμματος. Εκείνος αρκέστηκε απλά στο να χαμογελάσει», σημείωσε.

ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ
Ανεξαρτήτως πάντως της συγκεκριμένης μαρτυρίας, στους κόλπους των σχηματισμών δεξιότερα της ΝΔ υπάρχει εδώ και καιρό έντονη κινητικότητα, η οποία μετά την ολική αποδόμηση της Χρυσής Αυγής, απέκτησε νέες διαστάσεις. Κοινός τόπος όλων αυτών των ζυμώσεων, είναι η αναζήτηση των προϋποθέσεων και των διαδικασιών εκείνων, που θα οδηγήσουν σε συγκλίσεις των δυνάμεων του χώρου, πιθανότατα στα πρότυπα των συνιστωσών. Φυσικά, για να προχωρήσει το πλάνο αυτό, θα πρέπει να βρεθεί πριν απ' όλα, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα ηγηθεί της προσπάθειας. «Για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα, πρέπει να βγει μπροστά ένα βαρύ όνομα. Δεν θα μπορέσει να σηκώσει το φορτίο αυτό ένας Καμμένος, ένας Νικολόπουλος ή ένας Ζώης. Χρειάζεται να στραφούμε σε άλλες λύσεις που θα δημιουργήσουν μεγάλη αίσθηση», σχολιάζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», στέλεχος της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς που υποστηρίζει ένθερμα την προοπτική ανάμιξης του Νικολάου στον εγχώριο δημόσιο βίο. «Σ' αυτή την φάση, οι προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Από κει και πέρα, θεωρώ ότι αν ο πρίγκιπας πεισθεί ότι η ίδρυση ενός τέτοιου φορέα θα είχε απήχηση στους πολίτες και θα αποτελούσε αίτημα ενός μεγάλου μέρους και του πολιτικού κόσμου της Δεξιάς, ίσως δεχόταν την ανάληψη αυτής της ευθύνης», προσθέτει.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αντίστοιχες βεβαίως απόψεις και θέσεις ευδοκιμούν και στις τάξεις των φιλοβασιλικών οργανώσεων, όπου η είδηση για μετακόμιση του Νικόλαου και της οικογένειάς του στην Αθήνα, προκάλεσε αναβρασμό. Εξάλλου, το παράδειγμα του πρώην βασιλιά της Βουλγαρίας, Συμεών, που έφυγε ως έκπτωτος μονάρχης και γύρισε πρωθυπουργός, αποτελεί αγαπημένο διήγημα των παντός είδους νοσταλγών της μοναρχίας. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του φιλοβασιλικού κόμματος «Εθνική Ελπίδα», Γιώργου Παπαδόπουλου ο οποίος χωρίς περιστροφές, τονίζει πως «θα ήμουν ο πρώτος που θα συμμετείχε σ' αυτήν προσπάθεια. Ένα τέτοιο κόμμα, θα μας έδινε πίσω την χαμένη μας αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Επίσης, θα άνοιγε τον δρόμο για την διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για την βασιλευομένη δημοκρατία, που αποτελεί την μοναδική λύση για το μέλλον της χώρας. Άλλωστε, ο Νικόλαος είναι πρίγκιπας και όχι διάδοχος κι έτσι δεν γεννάται κανένα θέμα ιεραρχίας. Για να ξέρετε μάλιστα, όλα αυτά εγώ τα λέω στο Νικόλαο εδώ και δύο χρόνια. Έφθασα μέχρι και το Λονδίνο για να του τα πω. Πιστεύω μάλιστα, ότι αν δεν υπήρχαν κάποιοι εξωγενείς παράγοντες, θα είχε κάνει ήδη αυτό το βήμα. Πάντα έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για να προσφέρει στην πατρίδα. Η οικογένεια αυτή έχει μοναδικό κύρος και ο λόγος και η ιστορία της έχει αξία σε ολόκληρη την Ευρώπη». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ένωσης Φίλων Τατοϊου, λέει με νόημα: «Όταν και αν έλθει εκείνη η ώρα θα τοποθετηθούμε επίσημα. Προς το παρόν μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση του Τατοΐου που αποτελεί και τον βασικό σκοπό του συλλόγου μας. Από κει και πέρα αν μετά και την εγκατάσταση του Νικολάου, το ελληνικό κράτος εμπλέξει τον ίδιο ή την οικογένειά του στο πλαίσιο των στοχεύσεών μας, αυτό είναι άλλο ζήτημα».

ΕΝΘΕΤΟ
«Δεν έχει τέτοια πρόθεση»

Ανθρωποι του στενού περιβάλλοντος της βασιλικής οικογένειας, ξεκαθαρίζουν μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», πως το θέμα της μετακόμισης του Νικολάου στην Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο των προθέσεων και όχι της ειλημμένης απόφασης. «Μπορεί να έχει κοιτάξει κάποια σπίτια, αλλά τα πάντα βρίσκονται σε φιλολογικό επίπεδο μέχρι στιγμής», επισημαίνουν. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν την πάγια θέση του Kωνσταντίνου ότι ο θεσμός του βασιλέα είναι πάνω από κόμματα, καθώς και την πλήρη ισχύ του πρωτοκόλλου στις βασιλικές οικογένειες (έστω και πρώην). «Όταν είναι εν ζωή ο βασιλέας (σ.σ.: αν και ο Κωνσταντίνος έχει παραιτηθεί από τον θρόνο) και ο διάδοχος δεν είναι δυνατόν να γίνει πρώτο βιολί ο δευτερότοκος, έστω κι αν στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε μ' ένα αναφαίρετο βάσει συντάγματος δικαίωμα του κάθε πολίτη», ξεκαθαρίζουν. Μέσα σ' όλα αυτά, ο Νικόλαος θα πρέπει να διευθετήσει και την γνωστή ιστορία με το επώνυμο Γλύξμπουργκ, αφού δεν νοοείται πολιτικός ηγέτης που να διαθέτει μόνο μικρό όνομα. Έστω κι αν πρόκειται για μέλος έκπτωτης βασιλικής οικογένειας.

Του Θανάση Φουσκίδη από την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

Keywords
Τυχαία Θέματα