Τα συνώνυμα του παραλογισμού

του Νίκου Σίμου

Aπό τη μύγα ξύγκι προσπαθεί η κυβέρνηση να βγάλει, προκειμένου να βρει πρόσθετα έσοδα έτσι ώστε να αυξάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα μια και οι παραδοσιακοί τρόποι της φορολογίας εισοδήματος αφήνουν πλέον λιγότερα έσοδα λόγω της μείωσης των εισοδημάτων. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί με τον πρόσφατο φορολογικό του νόμο εισόδημα του εργαζομένου μισθωτού ακόμη και τις σε είδος παροχές που του προσφέρει ο εργοδότης. Με τον τρόπο αυτό ο μισθωτός υπάλληλος μιας επιχείρησης θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω φόρο εισοδήματος.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα, πιο πειστικό από

το ενδεχόμενο μία βιομηχανία οσπρίων να δίνει στους εργαζόμενούς της πέντε κιλά φασιόλους τον μήνα. Έστω ότι η επιχείρηση παρέχει στον εργαζόμενο ένα κινητό τηλέφωνο. Αν η κάλυψη από την επιχείρηση ξεπερνάει λ.χ. τα 300 ευρώ το χρόνο (!) οι παραπάνω του ποσού κλήσεις δεν θα θεωρούνται επαγγελματικές, θα θεωρείται η επιβάρυνση των κλήσεων, από την εταιρία τηλεφωνίας, πρόσθετο εισόδημα και θα προστεθεί στις ετήσιες απολαβές του υπαλλήλου και ο φουκαράς θα φορολογηθεί δεόντως. Μία λύση για να αποφύγει ο υπάλληλος την επιβάρυνση είναι, είτε να αρνηθεί το κινητό, είτε μόλις φτάνει τα 300 ευρώ να λέει στον εργοδότη του, «τέρμα, δεν τηλεφωνώ σε άλλους πελάτες, κάνε εσύ τα τηλέφωνα!!».

Εισόδημα θα θεωρείται και η προκαταβολή μισθού πάνω από τρία μηνιάτικα, καθώς θα λογίζεται ως δάνειο και έτσι θα πληρώνει ο μισθωτός πρόσθετο φόρο.

Η ευφάνταστη εγκύκλιος είναι λεπτομερειακή για τις περιπτώσεις παροχών σε είδος στις οποίες περιλαμβάνονται και τα κουπόνια που μπορεί να δίνει μία επιχείρηση στους υπαλλήλους της, προκειμένου αυτοί να πάνε να ψωνίσουν σε κάποιο σούπερ μάρκετ. Προφανώς η σχετική πρόβλεψη αποβλέπει είτε στη διατήρηση της σιλουέττας των εργαζομένων είτε στην αναγκαστική επιβολή προτύπων υγείας στους Έλληνες, αφού όπως είναι γνωστό το πάχος μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Μία άλλη άποψη είναι ότι, οι συνήθως έτοιμες συνταγές που μας έρχονται απ’ έξω και μάλιστα αμετάφραστες, αποσκοπούν στην πλήρη οικονομική εξουθένωση των Ελλήνων προκειμένου δια της βιολογικής τους εξόντωσης –που είναι αναπόφευκτη ως συνέπεια μιας οικονομικής κρίσης- να λυθεί και το προβλημα της νοσοκομειακής περίθάλψης, καθώς είτε λεφτά δεν υπάρχουν για γαζες είτε οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι πάλι γεμάτοι ράντζα.

Επειδή όμως ο τράχηλος του Έλληνα ζυγό δεν υπομένει, το βέβαιο είναι ότι στις ευφάνταστες μπούρδες των δημοσίων υπηρεσιών, με φαντασία θα απαντήσουν και οι απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα. Θα βρουν τρόπους να φοροδιαφύγουν, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα σε απάντηση στην κρατική αβελτηρία και στην μηδαμινή ανταποδοτοτικότητα, σε κρατικές υπηρεσίες, των φόρων που πληρώνουν οι Έλληνες. Και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Η μεν κυβέρνηση που βρήκε τρόπους να αυξήσει τα έσοδά της που όμως δεν θα αυξάνονται, τελικώς, οι δε πολίτες που κατάφεραν για μία ακόμη φορά να ξεγελάσουν το κράτος-απατεώνα. Μέχρι να βρούν τον τρόπο, επειδή θα χρειαστεί χρόνος, απλώς θα περιμένουν τις ..εκλογές, σκεπτόμενοι συγχρόνως την εκδίκησή τους...

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα