Τα πρόσωπα που συγκλόνισαν τον πλανήτη το 2013

Ηγέτες με παγκόσμια ακτινοβολία που έφυγαν από τη ζωή, ο «Πάπας των φτωχών» και ένας αναλυτής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλειών των ΗΠΑ είναι μερικά από τα πρόσωπα που σφράγισαν το 2013.

Η «πτώση» του πρώην ισχυρού άντρα της Ιταλίας και του παραολυμπιονίκη πρωταθλητή Όσκαρ Πιστόριους, αλλά

και ένα νεαρό κορίτσι από το Πακιστάν συμπληρώνουν την εικόνα των φυσιογνωμιών που δεν θα ξεχάσουμε.


Νέλσον Μαντέλα

Ο θάνατος του ηγέτη της Νοτίου Αφρικής υπογράμμισε την καθολική αναγνώρισή της προσφοράς του ως συμβόλου του αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών στις 5 Δεκεμβρίου.

«Ελευθερία δεν σημαίνει μόνο να λύνεις τα δεσμά κάποιου, αλλά το να ζεις με τέτοιο τρόπο που να αποδεικνύεις ότι σέβεσαι και ενισχύεις την ελευθερία των άλλων» είπε πει ο «Μαντίμπα», στην κηδεία του οποίου παραβρέθηκαν περισσότεροι από 70 ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Ο θάνατος του εμβληματικού ηγέτη βύθισε σε θλίψη και σκέψη δισεκατομμύρια ανθρώπους και στάθηκε αφορμή για εκδηλώσεις, συζητήσεις και αφιερώματα από οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Στο Παρίσι, ο πύργος του Άιφελ φωτίστηκε στα χρώματα της Νοτίου Αφρικής σε φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα.

Μάργκαρετ Θάτσερ

Η «Σιδηρά Κυρία», που έγραψε τη δική της ιστορία στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας, με φανατικούς υποστηρικτές αλλά και φανατικούς πολέμιους, άφησε την τελευταία της πνοή, στις 8 Απριλίου.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην κηδεία της, τη στιγμή όμως που δεν ήταν και λίγοι αυτοί που βρέθηκαν σε… πάρτι για το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού. Η «Σιδηρά Κυρία» συνέχισε να διχάζει ακόμη και μετά το θάνατό της…

Πάπας Φραγκίσκος

Ο Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη τον Μάρτιο 266ος πάπας και είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος στη νεότερη ιστορία του Βατικανού. Ο 77χρονος Ποντίφικας δηλώνει υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης και επικρίνει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικής.

Μέσα από τη λιτή ζωή του δίνει υποσχέσεις ότι μπορεί να οδηγήσει την καθολική εκκλησία μακριά από τα σκάνδαλα, ενώ ξεχώρισε η δήλωσή του : «Ξέρω πολλούς μαρξιστές που είναι καλοί άνθρωποι


Ούγκο Τσάβες

Ο λαός της Βενεζουέλας αποχαιρέτησε το Μάρτιο τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου προκάλεσε λύπη σε υποστηρικτές του σε ολόκληρο τον κόσμο που τον λάτρευαν για τη ρητορική του ενάντια στην Αμερική, την εθνικοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη χώρας και τις πολικές που εφάρμοσε και άλλαξε προς το καλύτερο τη ζωή πλήθους συμπατριωτών του.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Ιταλίας, ο άνθρωπος που κυριάρχησε στην πολιτική και οικονομική ζωή της γειτονικής χώρας για πάνω μια δεκαετία, αποπέμφθηκε από τη Γερουσία και είδε τον Άρειο Πάγο να επικυρώνει την ποινή φυλάκισης.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή 4 χρόνων φυλάκισης που είχε επιβληθεί στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και εκ των οποίων θα εκτίσει το ένα σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παράλληλα, η αποπομπή του από τη Γερουσία, σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο για 6 χρόνια.

Όσκαρ Πιστόριους

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινή γνώμη ακούει το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου πως ο παραολυμπιονίκης πρωταθλητής Όσκαρ Πιστόριους σκότωσε τη γυναίκα του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι την πέρασε για διαρρήκτη, ωστόσο του απαγγέλλονται κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης. Τελικά αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση, ενώ μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η δίκη.

Μαλάλα Γιοσουφζάι

Τη δική της θέση στα πρόσωπα του 2013 διεκδικεί η 16χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι από το Πακιστάν. Το νεαρό κορίτσι τον Οκτώβριο του 2012 είχε δεχτεί επίθεση από Ταλιμπάν, οι οποίοι την πυροβόλησαν στο κεφάλι, επειδή μαχόταν για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση στην πατρίδα της στο Πακιστάν.

Η μαθήτρια επέστρεψε στις σχολικές αίθουσες και δηλώνει χαρούμενη που κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που πραγματοποίησα το όνειρό μου να επιστρέψω στο σχολείο. Θέλω όλα τα κορίτσια του κόσμου να έχουν αυτήν την ευκαιρία. Μου λείπουν οι συμμαθήτριές μου από το Πακιστάν, αλλά θέλω πολύ να γνωρίσω τους δασκάλους μου και να γνωρίσω τους καινούριους συμμαθητές μου εδώ στο Birmingham» είχε δηλώσει η Μαλάλα.

Έντουαρντ Σνόουντεν

Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του 2013 είναι αναμφίβολα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για τα αμερικανικά μυστικά προγράμματα παρακολούθησης που είχαν στο στόχαστρο τους πάντες: από τον τελευταίο πολίτη μέχρι την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εύρεση ασύλου για το Σνόουντεν, προκαλώντας διπλωματικές τριβές μεταξύ χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Στις ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε προδότης και τελικά βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο και το όνομα του συνδέθηκε με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Μπασάρ Αλ Άσαντ

Εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη χώρα του από το 2011 και πέρυσι όλοι τον θεωρούσαν «τελειωμένο». Η ανατροπή του όμως από τους Σύρους εξεγερμένους φαίνεται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πλέον πληθαίνουν οι φωνές στη Δύση που θεωρούν την παραμονή του 48χρονου προτιμότερη από την επικράτηση των εξεγερμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα