Τα μυστήρια του εγκεφάλου, άκουσε προσεκτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης

Μία ξεχωριστή ομιλία παρακολούθησε ο Σταύρος Θεοδωράκης το Σάββατο το μεσημέρι στο TENT X, στο Μέγαρο Μουσικής. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, που έχει στενή σχέση με την διοργάνωση παρακολούθησε με προσοχή, τον - εξαιρετικό- Dan Gilbert, καθηγητή ψυχολογίας στο Harvard, που παρουσίασε με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, τα πρόσφατα ευρήματα για το πώς αντιδρά ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε κινδύνους που έχουν (ή δεν έχουν) συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Η εξέλιξη του εγκεφάλου μας λέει ο καθηγητής, από τη εποχή των κυνηγών

μέχρι σήμερα, μας ωθεί να αντιδρούμε πολύ αποτελεσματικά σε κινδύνους που έχουν τέσσερα χαρακτηριστικά, ακόμα κι αν αυτοί είναι λογικά πολύ μικροί, και να αγνοούμε τους κινδύνους που δεν τα έχουν, ακόμα κι αν αυτοί είναι πολύ σημαντικοί. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι: intentional (κάποιος προκαλεί σκόπιμα τον κίνδυνο), immoral (τα κίνητρα του είναι ανήθικα), imminent (θα μας συμβεί τώρα, ή όπου νάναι), instantaneous (το κακό θα είναι ακαριαίο).

Αυτό εξηγεί για παράδειγμα γιατί ασχολούμαστε πολύ με τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, αλλά όχι με την κλιματική αλλαγή. Ο Σταύρος άκουσε με πολλή προσοχή τον καθηγητή. Μένει να δούμε αν κάποια από όσα είπε θα τα εντάξει σε κάποια από τις επόμενες δράσεις του κόμματος...

Keywords
Τυχαία Θέματα