Τα VIP αεροσκάφη της ΠΑ σε δράση για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Στο «πόδι» τέθηκε η 382 Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων (382 ΜΜΥΠ) της Πολεμικής Αεροπορίας εξαιτίας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας το διήμερο 4-5 Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος απλός και «επιχειρησιακός», καθώς εξαιτίας της φύσεως της συνόδου σε αυτήν μετέβησαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλος, καθώς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο. Η μεταφορά των επισήμων αυτών μαζί με τα μέλη των επιτελείων τους προκάλεσε την απόφαση όπως, σε συνδυασμό με άλλες υποχρεώσεις, πραγματοποιηθούν δύο πτήσεις.

Η πρώτη, χθες 3 Σεπτεμβρίου με απευθείας πτήση στο Κάρντιφ νε μεταβούν όλοι οι επιτελείς του πρωθυπουργού, των δύο υπουργών και του Αρχηγού, χρησιμοποιώντας το ένα από τα δύο εν χρήσει αεροσκάφη της 382 ΜΜΥΠ, καθώς το τρίτο είναι για συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), το ΕΜBRAER EMB-135 “Legacy” με αριθμό σειράς «484» (s/n “484”).

Η δεύτερη σήμερα νωρίς το πρωί, με το Gulfstream V, που έχει μικρότερη χωρητικότητα και θα μετέφερε τον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Η πτήση αυτή, αφού θα προσγειωνόταν Βρυξέλλες, όπου θα παραλάμβανε τον εκεί ευρισκόμενο από χθες το απόγευμα Υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα πέταγε ακολούθως για το Κάρντιφ της Ουαλίας, όπερ και εγένετο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος που μετέφερε χθες τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής στο Κάρντιφ, είναι αυτό που προ ημερών υπέστη το ράγισμα στο ένα από τα τέσσερα επάλληλα «φύλλα» που αποτελούν το δεξιό «παράθυρο» του κόκπιτ του, πάνω από τη Θάσο στη διάρκεια της μεταφορά του ΥΠΕΞ από την Άγκυρα, όπου είχε μεταβεί ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και είχε ως αποτέλεσμα την άμεση προσγείωσή του για λόγους ασφαλείας στο πλησιέστερο αεροδρόμιο που ήταν αυτό της Θεσσαλονίκης. Τότε, το αεροσκάφος αφού ελέγχθηκε επί τόπου από τους τεχνικούς της Μοίρας οι οποίοι μετέβησαν με το άλλο αεροσκάφος της για να παραλάβει τον υπουργό, πέταξε το ίδιο απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη στην βάση του στην Ελευσίνα, όπου και άλλαξαν ολόκληρο το παράθυρο και αποδόθηκε εκ νέου κανονικώς για πτήσεις.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι ο νέος Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν μετέβη στο Κάρντιφ από την Άγκυρα, χρησιμοποιώντας το νέο απόκτημα της προεδρίας, το υπερπολυτελές και ειδικά διαμορφωμένο (καθώς διαθέτει δύο κρεββατοκάμαρες, αίθουσα συσκέψεων, αίθουσα επικοινωνιών και γραμματιακής υποστηρίξεως, κουζίνα, μπάνια και λουτρά κ.λπ.), τύπου Airbus A330.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα