Συνελήφθησαν επειδή οδηγούσαν και ήταν... γυναίκες!

Δύο ακτιβίστριες, η Maysaa Al-Amodi και η Lujain Al-Hathlol συνελήφθησαν τη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου στη Σαουδική Αραβία γιατί έκαναν το λάθος να... οδηγήσουν.

Οι δύο γυναίκες είναι από τους πρωτοστάτες για το δικαίωμα των γυναικών να μπορούν να οδηγήσουν στη χώρα αυτή, που αποτελεί τη μοναδική παγκοσμίως που απαγορεύεται δια νόμου. Έχουν λάβει μέρος μάλιστα σε καμπάνιες για το συγκεκριμένο θέμα, όπως «Έχω το δικαίωμα να ηγούμαι» και «Το δικαίωμα μου στην αξιοπρέπεια».

Η

Maysaa Al-Amodi συνελήφθη χωρίς λόγο κατά την άφιξή της στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ βρισκόταν καθοδόν για να παραδώσει προσωπικά αντικείμενα στην φοιτήτρια Lujain Al-Hathlol, η οποία είχε μόλις συλληφθεί γιατί έφτασε στα σύνορα της Σ. Αραβίας οδηγώντας! Η Lujain τέθηκε υπό κράτηση από τους υπαλλήλους του Γραφείου Ελέγχου Διαβατηρίων, όπου κατέσχεσαν το διαβατήριό της και και της απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Gulf Center for Human Rights (GCHR), επιβεβαιώνεται ότι η Maysaa κρατείται στις κεντρικές φυλακές στην Αλ-Αχσά, ενώ η Lujain κρατείται στις γυναικείες φυλακές της ίδιας πόλης. Η Lujain πάντως έχει δίπλωμα οδήγησης που καλύπτει όλον τον Περσικό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, αλλά οι τοπικές αρχές δεν αναγωνρίζουν τέτοιου είδους διπλώματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα