Σύγκρουση Μαξίμου - Κουμουνδούρου σε όλα τα μέτωπα

Του Δημήτρη Κοτταρίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η κατάρρευση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, όπως αποτυπώνεται τόσο από την κατακόρυφη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου όσο και από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, διαμορφώνει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Αφενός η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της περί αναίμακτης εξόδου από τα μνημόνια, αφετέρου στον ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζουν το σενάριο περί «αριστερής παρένθεσης», για το οποίο μιλούν ανοιχτά

όλο και περισσότεροι πλέον, κάτι που στην Κουμουνδούρου το γνωρίζουν πολύ καλά. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι από το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορούν ανοιχτά πια τον ΣΥΡΙΖΑ πως με τη στάση του δυναμιτίζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και προκαλεί συνθήκες αποσταθεροποίησης. Δεν είναι τυχαίο πως στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», έλεγε χαρακτηριστικά πως «τις αγορές τις ρίχνει ο Τσίπρας».

Αλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως «παρά τα όσα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς για να σώσει τη χώρα, η προοπτική της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και η εμμονή του Αλέξη Τσίπρα σε μια αδιέξοδη πολιτική τορπιλίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται». Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να μην ανακοινώσει φιλολαϊκά φορολογικά μέτρα από τη ΔΕΘ, γεγονός που, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα άλλαζε και δημοσκοπικά το κλίμα στην κοινωνία.

Ουσιαστικά, με αυτή του τη στρατηγική ο πρωθυπουργός επεδίωκε να πείσει τους εταίρους προκειμένου να κλείσει ο κύκλος της επιτήρησης και από το ΔΝΤ στο τέλος του 2014. «Θέλω να ξεπεράσω την Προεδρική εκλογή και να εξαντλήσω την τετραετία. Οι πρόωρες εκλογές θα είναι καταστροφικές για τον τόπο, όπως καταστροφική είναι και η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας», τονίζει ο κ. Σαμαράς σε συνομιλητές του. Στην κυβέρνηση, όμως, παραδέχονται πλέον πως δημιουργούνται συνθήκες αποσταθεροποίησης. Κάτι που δεν άλλαξε με την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Η αλήθεια είναι, όμως, πως το κλίμα με τις αγορές άρχισε να «στραβώνει» μετά τις επαφές που είχε η ελληνική πλευρά στο Παρίσι, οι οποίες δεν πήγαν καθόλου καλά, παρά τα λεγόμενα περί του αντιθέτου από το οικονομικό επιτελείο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η Αθήνα έθεσε ανοιχτά το θέμα για την επόμενη μέρα και η αντίδραση που υπήρξε μάλλον δεν ήταν η αναμενόμενη για το Μαξίμου.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Είναι σαφές, όμως, πως έχει ξεκινήσει, έστω και παρασκηνιακά, η συζήτηση για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και για την επόμενη μέρα της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αυτή έχει προχωρήσει αρκετά και τώρα είμαστε στη φάση που εξετάζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Με αυτό το δεδομένο, δεν θα πρέπει να αποσυνδέεται και η πίεση που ασκείται στη χώρα μας από τις αγορές. Μπορεί ο κ. Σαμαράς να κατηγορεί ανοιχτά την Κουμουνδούρου, όμως είναι ξεκάθαρο πως η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν έθετε στη συζήτηση «ένα μαξιλάρι, σε περίπτωση αρνητικών αντιδράσεων από τις αγορές», ήξερε τι έλεγε. Η ολομέτωπη επίθεση των αγορών στη χώρα στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Βουλή είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό πως θα επιδιώξει να «κάψει τις γέφυρες», φεύγοντας από την κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα, πληθαίνουν εκείνοι που θεωρούν πολύ πιθανή την «αριστερή παρένθεση», δηλαδή να αναλάβει ο κ. Τσίπρας τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές και να βρεθεί αντιμέτωπος με τις αγορές, αλλά και τους εταίρους. Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να κληθεί να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οικονομία, με τα επιτόκια δανεισμού να είναι απαγορευτικά. «Η μόνη λύση θα είναι να καθήσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με όσους χαρακτήριζε τοκογλύφους τα τελευταία χρόνια», τονίζουν, εκτιμώντας πως μια τέτοια αριστερή κυβέρνηση και με την πιθανή συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα κατέρρεε σύντομα. Και αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας, με το τότε κλίμα στις αγορές, δεν θα είχε καμία άλλη επιλογή από το να βάλει τη χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα, κάτι απαγορευτικό για μεγάλο μέρος των στελεχών του, αλλά και τον σκληρό πυρήνα της εκλογικής του βάσης. Από τη Ν.Δ. υποστηρίζουν πως σε αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς θα είναι ο μόνος που θα μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή σε μια ομαλή πορεία.


Τα «φάουλ» και η κάλπη

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποβαθμίζουν δημόσια το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές, παρά τα διψήφια ποσοστά που καταγράφονται σε δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους, όμως είναι σαφές πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ακόμα και πριν από τον Μάρτιο. Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις να αιφνιδιάσει, προτάσσοντας την ανάγκη της κυβερνητικής σταθερότητας. Οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και το τεράστιο τείχος που ορθώνεται, με την προοπτική της εξόδου από το μνημόνιο, θα επηρεάσουν τα δεδομένα αυτά. Αν και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε σίγουρος πως το κλίμα για την ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως έχουν γίνει μεγάλα λάθη το τελευταίο διάστημα. Ενα από αυτά είναι οι υψηλοί στόχοι που έθεσε το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις, κάτι που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες σε όλα τα επίπεδα…

Διαβάστε επίσης:

Ο Βρούτσης διόρισε "γαλάζια" υποψήφια

"Κομμένος" ο Στυλιανίδης από τις περιοδείες της ΝΔ

Ο Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του

"Βίοι παράλληλοι" για Καραμανλή και Τσίπρα

Το βαθμολόγιο των υπουργών (ΠΟΣΟΣΤΑ)

Εκνευρισμένος με τις διαρροές ο Κώστας Καραμανλής

To Life Style στην υπηρεσία της Όλγας Κεφαλογιάννη

Ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά θέλει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα