Ξεκινά η μεγάλη διακλαδική άσκηση "Ηνίοχος 2015"

Με την για πρώτη φορά διεθνοποίησή της, ξεκινά από την επόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου, η μεγάλη διακλαδική άσκηση, μεσαίας κλίμακος με την επωνυμία «Ηνίοχος 2015», σε συνδυασμό με την άσκηση «Αστραπή» του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.


Στην προαναφερθείσα άσκηση για πρώτη φορά προβλέπεται να λάβουν μέρος δυνάμεις ξένων χωρών και συγκεκριμένα του Ισραήλ και των ΗΠΑ, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό, τόσο από καθαρά στρατιωτικής-επιχειρησιακής πλευράς, όσο και

από πλευράς διπλωματικής, και περιλαμβάνει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών - ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, Αεροπορίας Στρατού και αντιαεροπορικού πυροβολικού του Στρατού Ξηράς.


Η άσκηση αυτή με τη φετινή διεθνοποιημένη της μορφή, είχε ξεκινήσει από πέρσι, όπως μας είχε αποκαλύψει τότε – κατά την press day της περσινής ασκήσεως στην Ανδραβίδα, ο τότε Αρχηγός ΓΕΑ Πτέραρχος (Ι) ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς, παρουσία του νυν Αρχηγού και τότε Αρχηγού ΑΤΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, γεγονός που αποδεικνύει σχεδιασμό βάθους και συνέχεια.


Μία «λεπτομέρεια», που αξίζει – κατά την άποψή μας – να προσεχθεί όλως ιδιαιτέρως γιατί σημαίνει πολλά, είναι το «μότο» της φετινής πολυερθνικής ασκήσεως.
Το μότο που επελέγη είναι η γνωστή φράση «Γνους πράττε» (=»Να πράττεις με επίγνωση»), που αποδίδεται στον πολιτικό και στρατιωτικό ηγέτη της Μυτιλήνης, τον Πιττακό τον Μυτιληναίο, ο οποίος έζησε περί το 650-570 π.Χ., και θεωρείται ως ένας από τους 7 Σοφούς της Αρχαιότητος.
Το σύνθημα αυτό («Γνους πράττε») είναι ένα από τα περίπου 140 συνθήματα των 7 Σοφών, που κατά την παράδοση (και τα αρχαιολογικά ευρήματα) αναγράφονταν χαραγμένα στον πρόσθιο τοίχο του Πρόναου του Ναού του Απόλλωνος στους Δελφούς ή στις παραστάδες της πύλης του ή επί των στηλών που ήταν περιμετρικώς τοποθετημένες έξω από τον ναό.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Αναζητήσεις
στρατιωτικη ασκηση πολεμικου ναυτικου
Τυχαία Θέματα