Στο εδώλιο ο Ιωάννης Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ

Της Σοφίας Σπίγγου

Στο "εδώλιο" του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων στέλνει το συμβούλιο εφετών τον πρώην εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λανγκάρντ.

Το συμβούλιο εφετών με το 44/2015 βούλευμα του παραπέμπει σε δίκη τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ απαλλάσσοντας τον προκάτοχο του Γιάννη Καπελέρη. Η πρόταση του εισαγγελέα εφετών Μανώλη Δράκου, που ζητούσε την παραπομπή Διώτη για το κακούργημα της απιστίας και την απαλλαγή του από το αδίκημα

της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού δημοσίου, "υιοθετήθηκε" από το Συμβούλιο.

Με το ίδιο βούλευμα αίρονται οι κατηγορίες σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη, καθώς οι δικαστές αποδέχονται ότι ο προκάτοχος του Ιωάννης Διώτης στο ΣΔΟΕ δεν έλαβε ποτέ ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά ούτε και σχετική εντολή να διενεργήσει έλεγχο. Αντιθέτως, για τον πρώην εισαγγελέα, το συμβούλιο δέχεται ότι δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Μάλιστα, στο σκεπτικό των δικαστών δεν γίνεται δεκτός ο ισχυρισμός του Ιωάννη Διώτη, ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι η επίμαχη λίστα στάλθηκε από την τότε Γαλλίδα υπουργό οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογο της Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος για τους δικούς του χειρισμούς στην υπόθεση, παραπέμφθηκε και θα δικαστεί στις 25 Φεβρουαρίου από το Ειδικό Δικαστήριο. Ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας τέλεσης απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, καθώς κατηγορείται ότι αφαίρεσε από την επίμαχη λίστα τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων με καταθέσεις συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα