Σοκολατένια τάρτα με δαμάσκηνα, ρούμι & σταφίδες

ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45΄

ΨΗΣΙΜΟ: 25΄

ΑΝΑΜΟΝΗ: 2-3 ΩΡΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ: € 0,90 η μερίδα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ

½ κούπα ξανθές σταφίδες

15 αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στη μέση

1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ

3 κ.σ. νερό

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

145 γρ. σοκολάτα μπίτερ

115 γρ. βούτυρο αγελάδος, ανάλατο ή μαργαρίνη

1 αβγό (σε θερμοκρασία δωματίου)

3 κρόκοι

αβγών (σε θερμοκρασία δωματίου)

2 κ.σ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

50 γρ. αμύγδαλο, φιλέ

75 γρ. ζάχαρη άχνη

145 γρ. βούτυρο αγελάδος, ανάλατο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου

½ κ.γ. αλάτι

1 βανιλίνη

1 αβγό

245 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

ΜΕΙΓΜΑ ΦΡΟΥΤΩΝ: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το ρούμι (ή κονιάκ), το νερό και το πιπέρι. Βράζουμε για περίπου 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 2 ώρες, να μουλιάσουν.

ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ: Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο ανακατεύοντας με σπάτουλα (ποτέ μεταλλική). Αφού λιώσουν και ενωθούν, αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, χτυπάμε το αβγό, τους κρόκους και τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας-βουτύρου και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν.

ΖΥΜΗ: Στο μούλτι χτυπάμε το φιλέ αμυγδάλου μέχρι να γίνει σκόνη, προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν. Στον κάδο του μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε (με το ζυμωτήρι) το βούτυρο για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε το αμύγδαλο με τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το αβγό και χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα (από μεσαία σε χαμηλή), προσθέτουμε το αλεύρι και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, σταματάμε το ανακάτεμα στο μίξερ και τη δουλεύουμε με τα χέρια μας σχηματίζοντας μια μπάλα. Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30-40 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Ανοίγουμε τόσο ώστε να μπορεί να καλύψει την επιφάνεια ενός στρογγυλού ταψιού ή φόρμας για τάρτες διαμέτρου 23-25 εκ. και ύψους 3-3,5 εκ. Στρώνουμε τη ζύμη στη φόρμα και κόβουμε τη ζύμη που προεξέχει. Από πάνω στρώνουμε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα, γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι για να μη φουσκώσει ανομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο (ή τη λαδόκολλα) με τα όσπρια (ή το ρύζι) και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη.

ΣΥΝΘΕΣΗ: Με ένα σουρωτήρι ή με τα χέρια στραγγίζουμε ελαφρώς τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες και τα τοποθετούμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια της τάρτας. Τέλος, ρίχνουμε την γκανάς σοκολάτας και φροντίζουμε να καλύψουμε ομοιογενώς όλα τα φρούτα. Ψήνουμε στους 180°C (στον αέρα) για 11 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

Tips: Το τριμμένο φιλέ αμυγδάλου μαζί με την άχνη ζάχαρη είναι ο ευκολότερος και οικονομικότερος τρόπος για να αποκτήσουμε πούδρα αμυγδάλου, υλικό-μυστικό που χαρίζει στη συγκεκριμένη ζύμη ελαστική υφή.

Όταν βγάλετε την τάρτα από τον φούρνο στην τελική μορφή της, η ρευστή υφή της σοκολατένιας γέμισης ίσως σας δώσει τη (λανθασμένη) εντύπωση ότι χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο. Ωστόσο, λίγα λεπτά «ξεκούρασης» σε θερμοκρασία δωματίου αρκούν για να σφίξει όσο χρειάζεται.

Οι χρόνοι του ψησίματος της τάρτας είναι πολύ σημαντικοί. Στο σύνολό τους δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 25-26 λεπτά.

πηγή: alatikaipiperi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα