Σενάριο "αργού θανάτου" για την Ελλάδα με χρεοκοπία και Grexit

Η Αθήνα αντιμετωπίζει ένα σενάριο «αργού θανάτου», το οποίο περιλαμβάνει χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, προειδοποιούν αναλυτές, καθώς η οικονομική κρίση της χώρας έχει πάρει μια αρνητική στροφή, ύστερα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ο Θ. Βαμβακίδης της BofA Merrill Lynch, προειδοποίησε σήμερα μιλώντας στο CNBC

ότι εάν η Ελλάδα δεν έλθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, γίνεται αναπόφευκτο ένα Grexit.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι ανεπίλυτες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές, οδήγησαν την υποβάθμιση της χώρας από την S&P

«Χωρίς μια συμφωνία (με τους πιστωτές για τις μεταρρυθμίσεις), χωρίς επίσημη χρηματοδότηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών κάποια στιγμή τον Μάιο και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πολύ αρνητικό σενάριο», δήλωσε ο Θ. Βαμβακίδης.

Πρόσθεσε πως αν και κανένας δεν το θέλει, «όσο περισσότερο καθυστερούν, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι. Ένα Grexit δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί. Θα είναι ένα σενάριο αργού θανάτου και κατά κάποιο τρόπο, είμαστε σε αυτό το σενάριο. Κάτι πρέπει να αλλάξει για να αποφευχθεί ένα ατύχημα».

Σύμφωνα με το στέλεχος της BofA Merrill Lynch, η χώρα θα ξεμείνει από ρευστό εάν οι άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες δεν αντιμετωπιστούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου.

«Αυτό έχει κρατήσει περισσότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί από μας. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία στο Eurogroup, η ελληνική Βουλή πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία και πρέπει να βρουν έναν τρόπο να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα στο μεταξύ, διότι η κυβέρνηση έχει ξεμείνει από ρευστό», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Αν και οι αναλυτές της Nomura, Alastair Newton και Frida Wallnor, τοποθετούν την πιθανότητα ενός Grexit στο 40% σε νέο τους report, προειδοποιούν ότι η πρόβλεψή τους «συνδυάζεται με μια έννοια ότι η πιθανότητα αυτή αυξάνεται ακόμη, χωρίς καμία σαφή ένδειξη αντιστροφής».

Όπως αναφέρουν στο report, «ο κύριος λόγος είναι η τάση για ρητορική που συνεχίζεται, ξεπερνάει την ουσία των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της ευρωζώνης. Πραγματικά, θα μπορούσε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο και να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πιο κοντά σε μια έξοδο σήμερα από ό,τι βρισκόταν οποιαδήποτε ημέρα από την αρχή της κρίσης της ευρωζώνης».


Keywords
Τυχαία Θέματα