Σε ρόλο κλειδί ο Γιούνγκερ για το ελληνικό ζήτημα

Της Ελένης Καλογεροπούλου


Ο ρόλος του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι πάνω από καταλυτικός, είναι καθοριστικός . Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δείξει με τον πιο σαφή τρόπο ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τα αδιέξοδα της .

Είναι αυτός που σε κάθε εμπλοκή παρεμβαίνει προκειμένου να βρεθεί λύση

και είναι αυτός που έπιασε τον Αλέξη Τσίπρα από το χέρι σαν πατέρας με γιο προκειμένου να του μιλήσει για το πώς πρέπει να χειρίζεται τους Ευρωπαίους συνομιλητές του. Είναι αυτός που ξεκίνησε την ιστορία για την επταμερή συνάντηση και που με την επιμονή του έπεισε την Αγκελα Μέρκελ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας καλός και ήπιος συνομιλητής.

Έτσι οι χθεσινές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το τι πρόκειται να περιλαμβάνει η τελική λύση μέσα από ένα προσχέδιο της Κομισίον δεν εξέπληξαν κανένα . Γιατί αυτό το προσχέδιο έχει την λογική Γιουνκερ για το ελληνικό πρόβλημα και την αντιμετώπιση του και με αυτή την έννοια είναι ένα καλό βήμα για την Ελληνική διαπραγμάτευση.

Η Ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχει στα χέρια της μια τέτοια πρόταση συμπληρώνει ωστόσο ότι τα όσα διάβασε να περιλαμβάνονται στο σχετικό έγγραφο είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Όμως η αλήθεια είναι ότι η δημοσιοποίηση της του προσχεδίου της πρότασης την συγκεκριμένη στιγμή δεν βοηθάει κανέναν αφού όπως φαίνεται η Κομισιόν ήθελε να την ολοκληρώσει και να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να φέρει τελική πρόταση στο τραπέζι των συζητήσεων. Έτσι κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι κάποιοι ήθελαν να την κάψουν ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του με νόημα «ότι κάποιοι δεν θέλουν συμφωνία. «

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα η ουσία είναι μία . Ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ είναι ένας πιστός φίλος της ελληνικής κυβέρνησης και το δείχνει με κάθε τρόπο . Το ερώτημα είναι αν … «οι σκιές » που λειτουργούν γύρω του ή όποιοι υποσκάπτουν την οποία λύση για την χώρα θα αφήσουν τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους. Ιδωμεν . Η σύνοδος κορυφής της Ρήγας είναι κοντά και εκεί ίσως πέσουν οι μάσκες…

Keywords
Τυχαία Θέματα