Σε κλίμα έντασης οι εκλογές στην Ουκρανία!

Στον απόηχο των αιματηρών συγκρούσεων και μέσα σε κλίμα τεράστιας έντασης γίνονται οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.


Η ψηφοφορία ξεκίνησε από τις 8 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην πρώην σοβιετική δημοκρατία των 45 εκατομμυρίων ανθρώπων.


Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί 12 ώρες αργότερα, όταν θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των exit polls,

πριν από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων την Δευτέρα.

Ωστόσο, ένοπλοι φιλόρωσοι αυτονομιστές προσπαθούν να εμποδίσουν την διεξαγωγή των εκλογών υποστηρίζοντας πως είναι παράνομες. Έτσι έχουν κλείσει πολλά εκλογικά τμήματα στις ανατολικές περιοχές.


Στο Ντονέτσκ, οι δρόμοι ήταν άδειοι και τα εκλογικά τμήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις ψηφοφορίες παρέμεναν κλειστά. Στην πόλη Ντομπροπίλια, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείο είδε ανοικτό μόνον ένα εκλογικό τμήμα.


Ωστόσο αλλού στη χώρα, στην δυτική Ουκρανία την παλιά πρωτεύουσα Χάρκοβο και το «μαργαριτάρι» της Μαύρης Θάλασσας, την Οδησσό, καθώς και στο Κίεβο, οι ψηφοφόροι συνωστίζονταν σε ορισμένα εκλογικά τμήματα ήδη από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πέτρο Ποροσένκο, ένας δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της σοκολατοποιίας, προηγείται σημαντικά των αντιπάλων του στις εκλογές αυτές, στις οποίες αναμένεται ότι η συμμετοχή θα είναι υψηλή. Αν ουδείς υποψήφιος κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου.

Ένοπλοι απειλούν να εισβάλουν στο σπίτι του πλουσιότερου ανθρώπου της χώρας


Την ίδια στιγμή, δεκάδες ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το σπίτι του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ουκρανία, του Ρινάτ Αχμέτοφ, στην ανατολική πόλη Ντονέτσκ την ώρα που οι Ουκρανοί ψηφίζουν για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.


Ο δισεκατομμυριούχος Αχμέτοφ, ο οποίος ελέγχει τη βιομηχανία ατσαλιού και θερμοηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα των ορυχείων, είναι γνωστός στο εξωτερικό ως ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαχτάρ Ντονέτσκ.

Την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε τους Ουκρανούς να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές και κατηγόρησε τους ενόπλους για «γενοκτονία».

Keywords
Τυχαία Θέματα