Σχολείο-πρότυπο με... web-tv

Σε υψόµετρο 460 µέτρων, στο χωριό Φουρφουράς του Νοµού Ρεθύµνου, υπάρχει ένα σχολείο αλλιώτικο από τα άλλα. Οι τοίχοι είναι πολύχρωµοι, τα δωµάτια µοιάζουν µε παιδικά και οι µαθητές διδάσκονται από αργαλειό µέχρι ροµποτική και πρωταγωνιστούν σε ταινίες µικρού µήκους. Στο σχολείο «της φύσης και των χρωµάτων», όπως ονοµάζεται το ∆ηµοτικό του Φουρφουρά, οι δάσκαλοι και οι µαθητές µοιράζονται µια µοναδική εµπειρία, κόντρα στις αβελτηρίες και τα κακώς κείµενα της δηµόσιας Παιδείας. Οι τέσσερις δάσκαλοι δεν ακολουθούν τους στερεότυπους τρόπους διδασκαλίας, καθώς έχουν τη δική τους φιλοσοφία και θέτουν

τις ερωτήσεις ξεχωρίζοντας τη µοναδικότητα του κάθε µαθητή. «∆ίνουµε µεγάλη βάση στο συναίσθηµα και στην έκφραση του εσωτερικού κόσµου των µαθητών και προσπαθούµε να κάνουµε τους µαθητές να θελήσουν µόνοι τους να µάθουν, γιατί η γνώση αυτή κάπου θα τους φανεί χρήσιµη. ∆εν πετυχαίνει φυσικά πάντα. Είµαστε και εµείς νέοι στο επάγγελµα και ακόµα έχουµε να µάθουµε πολλά. Προσπαθούµε όµως σε αυτήν την κατεύθυνση. Φαντάζοµαι, υπάρχουν και οι στιγµές βαρετού µαθήµατος, αλλά προσπαθούµε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο κ. Αγγελος Πατσιάς, δάσκαλος του σχολείου.

ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥΣ. Καµάρι του σχολείου είναι η διαδικτυακή εκπαιδευτική τηλεόραση Φουρφουράς Web TV, που αποτελεί έναν ξεχωριστό δίαυλο επικοινωνίας των παιδιών µε την υπόλοιπη Ελλάδα και όχι µόνο. Οι µαθητές αυτοσχεδιάζουν, πρωταγωνιστούν σε ταινίες µικρού µήκους και συνοµιλούν µέσω Skype µε παιδιά από άλλα σχολεία. «Ψάχναµε τρόπο οι µαθητές να γίνουν καλύτεροι στην ανάγνωση και στην έκφραση, ενώ παράλληλα να µαθαίνουν µε δηµιουργικό τρόπο. Ετσι ξεκίνησαν οι πρώτες εκποµπές µε παρουσιαστές τα ίδια τα παιδιά. ∆εν θα µπορούσαµε ποτέ να υπολογίσουµε ότι το κανάλι µας θα γινόταν η αφορµή να ακουστεί η φωνή των παιδιών όσο πιο µακριά γίνεται. Να αποκτήσουν πίστη στον εαυτό τους και να αντιληφθούν ότι, παρ’ όλα τα χιλιόµετρα που τους χωρίζουν από τα αστικά κέντρα, οι φωνές τους ακούγονται το ίδιο δυνατά», εξηγεί ο εµπνευστής της ιδέας, ο κ. Πατσιάς.
Ο 30χρονος σήµερα εκπαιδευτικός, που διορίστηκε πριν από δύο χρόνια στο αποµακρυσµένο χωριουδάκι της Κρήτης, δεν δυσανασχέτησε ποτέ. Αντίθετα, αντιµετώπισε τον διορισµό του ως µια µοναδική ευκαιρία και µια εκπαιδευτική πρόκληση να µεταλαµπαδεύσει στους λιγοστούς µαθητές του σχολείου τις γνώσεις του µε έναν τελείως διαφορετικό και δηµιουργικό τρόπο. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να οργανώσει το σχολείο και να το γεµίσει µε χρώµατα και εικόνες από τη φύση. Ζωγράφισε τους τοίχους, εµπλούτισε τη βιβλιοθήκη, έβαλε την τεχνολογία στη ζωή των παιδιών και φρόντισε να γεµίσει τον χρόνο τους µε πρωτότυπες δραστηριότητες. «Αυτό που απ’ την αρχή θελήσαµε να κάνουµε ήταν οι δραστηριότητες να µην είναι πέρα από τα µαθήµατα, αλλά να γίνουν τα ίδια τα µαθήµατα. Ετσι µπήκε η ροµποτική, η ενασχόληση µε τον µετεωρολογικό σταθµό, µε το κοτέτσι ή τους κήπους, µε τη µαγειρική, την υφαντουργία και άλλα, τα οποία λειτουργούν από τις πολύ µικρές τάξεις µέχρι και τις πιο µεγάλες».

Η ΠΑΡΑ∆ΟΣΗ. Η παράδοση αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της ταυτότητας των µαθητών του τετραθέσιου δηµοτικού σχολείου στο Ρέθυµνο και γι’ αυτό οι δάσκαλοι δίνουν ιδιαίτερη σηµασία στο να γνωρίσουν τα παιδιά ποιοι είναι και από πού έρχονται. Μάλιστα, πέρυσι δηµιούργησαν και ένα µουσείο προφορικής Ιστορίας, µε µαρτυρίες ηλικιωµένων, τις οποίες οι µαθητές βιντεοσκόπησαν και έφτιαξαν µια πολύτιµη βάση δεδοµένων για τους ίδιους και τους µελλοντικούς µαθητές. Με αντίστοιχο τρόπο προσπαθούν να µάθουν στα παιδιά τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής, ενώ όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον και την οικολογία, ο τίτλος του σχολείου και µόνο µαρτυρά την εξέχουσα θέση που κατέχουν στο καθηµερινό εκπαιδευτικό πρόγραµµα. «Είναι ένα όνοµα που ενώνει διαφορετικά χωριά που έρχονται στο σχολείο µας και µια φωνή, αν θέλετε, υπέρ αυτών στα οποία δίνουµε σηµασία και θέλουµε να εκπροσωπούν το σύγχρονο σχολείο», τονίζει ο κ. Πατσιάς.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. Το ξεχωριστό αυτό σχολείο τον τελευταίο χρόνο έχει φιλοξενήσει περίπου 150 φοιτητές από διάφορα πανεπιστήµια του εξωτερικού και περίπου 50 καθηγητές, δασκάλους και στελέχη της εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η µετάφραση της ιστοσελίδας του σχολείου (fourfourasweb.wordpress.com) στην αγγλική γλώσσα.

Και όλα αυτά αποτελούν την αρχή µόνο ενός ατελείωτου εκπαιδευτικού ταξιδιού, καθώς, όπως δηλώνει ο νεαρός δάσκαλος, τα καλύτερα έπονται. «Φέτος είπαµε πως θέλουµε να είναι η χρονιά στην οποία θα κρατήσουµε τους καλύτερους πειραµατισµούς και θα τους εντάξουµε σε ένα ολοκληρωµένο πλάνο. Το πλάνο αυτό θα ολοκληρωθεί αν βρούµε ποτέ τον τρόπο να δηµιουργήσουµε ένα εργαστήρι ξυλουργικής και κατασκευών, γενικότερα, το οποίο θα συνδέσουµε µε την εκπαιδευτική διαδικασία. Ετσι, ίσως να µπορέσουµε να φτιάξουµε µια πρόταση για το πώς θα µπορούσε να λειτουργεί ένα σχολείο της επαρχίας», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα