Ρωσική ομάδα παρατηρητών σε πτήση “Open Skies” πάνω από την Ελλάδα

Ομάδα Ρώσων στρατιωτικών βρέθηκε για μία σχεδόν εβδομάδα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Συνθήκης «Ανοικτοί Ουρανοί» (Open Skies), όπου πραγματοποίησε πτήση παρατηρήσεως σε όλη την Ελληνική επικράτεια από την ειδική ομάδα αξιολογητών.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ρώσοι έφτασαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Αγχιάλου, με ένα ειδικά διασκευασμένο μεταφορικό αεροσκάφος τύπου Antonov An-30 και μετά την αρχική ενημέρωση, πραγματοποίησαν τιν προαναφερθείσα πτήση παρατηρήσεως πάνω από διάφορες στρατιωτικές

εγκαταστάσεις σε συγκεκριμένα μέρη της Ελλάδος, όπως Βόλο, Στεφανοβίκι, Τύρναβο, Γόννοι, Πλαταμώνας, Κατερίνη, Θέρμη, Σκύρος, Σκόπελος κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συνθήκη “Open Skies” υπογράφτηκε στο Ελσίνκι στις 24 Μαρτίου 1992 στo πλαίσιο της συναντήσεως του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Αρχικά συμμετείχαν 27 χώρες, που ήταν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας και τώρα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στις 34 χώρες-μέλη, με την προσθήκη και άλλων χωρών. Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ στις 1 Ιανουαρίου 2002 και έχει χαρακτήρα Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE) και αποσκοπεί στη διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (διατλαντικά) από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ μέσω «εναέριων παρατηρήσεων».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα