Ρομπάι: "Ο Παπανδρέου έκαψε την Ελλάδα"

«Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παρουσίασε με ασυνήθιστα ειλικρινείς όρους την οικτρή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του», γράφει ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι στο νέο του βιβλίο, το οποίο φέρνει στο φως όλο το άγνωστο παρασκήνιο της συνόδου κορυφής, που οδήγησε την χώρα μας στο ΔΝΤ.

Ο

Ρομπάι στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Η Ευρώπη στη Θύελλα: Υποσχέσεις και Προκαταλήψεις», αναφέρεται στο άγνωστο παρασκήνιο και όλα όσα έγιναν πριν ξεσπάσει η θύελλα στην Ευρώπη.

Το περιεχόμενό του αναφέρεται στις δραματικές συναντήσεις, συνομιλίες και διεργασίες την περίοδο που οι χώρες της Ευρώπης έζησαν την βαθύτερη κρίση. Ειδική αναφορά γίνεται φυσικά για την Ελλάδα, όπου ο Ρομπάει αναφέρει ότι αυτός που «έκαψε» την Ελλάδα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Ήδη τον Δεκέμβριο του 2009, γράφει, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σοκάρει και εντυπωσιάσει τους εταίρους του, αποκαλύπτοντας με «ασυνήθιστα ειλικρινείς όρους την οικτρή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του».

Στη σύνοδο του Φεβρουαρίου το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο και υπήρξαν οι φόβοι πως η Ελλάδα θα συμπαρασύρει τους πάντες σε μια δίνη δίχως τέλος. Ωστόσο, παράλληλα, αναδείχθηκαν και τα εμπόδια που θα δυσχέραιναν την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης. Πέρα από τη ρήτρα μη διάσωσης της ΟΝΕ, γράφει ο Βαν Ρομπάι, υπήρχε εκ μέρους ορισμένων εταίρων και «μια έλλειψη πολιτικής διάθεσης» να στηρίξουν μια χώρα «που είχε παραβεί όλους τους συμφωνημένους κανόνες». Επιπλέον, για κάποιους, το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν «ταπεινωτικό» για την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα