Ρασμούνσεν: Τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας τους

Τη διαβεβαίωση ότι για το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει περίπτωση εισόδου της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία αν προηγουμένως δεν έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις εισόδου έδωσε χθες το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, μετά τη συνάντηση που είχε

στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι δεν υπάρχει περίπτωση περαιτέρω εμπλοκής της Συμμαχίας στη Συρία, πέραν της ήδη υφιστάμενη ενισχύσεως της Τουρκίας με συστήματα Patriot για την άμυνά της.

«Το ΝΑΤΟ έλαβε μια ξεκάθαρη θέση στη Σύνοδο του 2008 στο Βουκουρέστι. Δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να απευθύνουμε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις όταν βρεθεί μία αμοιβαία ικανοποιητική λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Δυστυχώς, δεν έχουμε δει πρόοδο έκτοτε αλλά η απόφαση που λάβαμε στο Βουκουρέστι ισχύει ακόμα. Μόλις, λοιπόν, επιτευχθεί λύση, θα μπορεί να απευθυνθεί πρόσκληση», τόνισε σχετικώς ο ΓΓ/ΝΑΤΟ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφορικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο κ.Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία του ΝΑΤΟ ο Οργανισμός «δεν είναι απλά και μόνο ένας κλασικός οργανισμός άμυνας, αλλά ένας οργανισμός ασφάλειας που παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση και τη λειτουργία του ευρωατλαντικού χώρου», καθώς επίσης και για την επικείμενη Ελληνική Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και την αναγκαία συνεργασία μεταξύ της Ενώσεως και του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να συντονιζόμαστε οι δυο οργανισμοί, πρέπει να αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί αυτό μας επιτρέπει να είμαστε και οι δυο, όσο γίνεται, πιο αποτελεσματικοί» τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι ενημέρωσε τον ΓΓ/ΝΑΤΟ «για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας κρίσης, της ύφεσης, για την ανάγκη να στηρίξουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και την κοινωνική μας συνοχή. Τον ενημέρωσα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εγκληματική, ναζιστική οργάνωση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο της ελληνικής δικαιοσύνης. Είναι υποχρέωση όλων των Ευρωπαίων, είναι υποχρέωση όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και των κοινωνιών τους, να έχουν ως πρόταγμα την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και των θεσμών του κράτους δικαίου».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα