"Ψυχρός πόλεμος" Ρωσίας - ΗΠΑ - Ουκρανίας για την κατάρριψη του Boeing

Ευθύνες στη Ρωσία ρίχνει ο Μπαράκ Ομπάμα για την κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών αερογραμμών που παρέσυρε στο θάνατο 298 ανθρώπους, ενώ πολλά ερωτήματα περιμένουν απάντηση σχετικά με το ποιος έριξε το αεροσκάφος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε διαδοχικές ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το βρετανό πρωθυπουργό

Ντέιβιντ Κάμερον όπου συζητήθηκε ενδεχομένως η ανάγκη λήψης περισσότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποτύχει να λάβει μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην τρέχουσα κρίση και επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν σε στενή επαφή θεωρώντας ότι μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες ενέργειες" ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την επικοινωνία των Ομπάμα και Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η γερμανίδα καγκελάριος τόνισαν τη σαφή ευθύνη της Ρωσίας η οποία δεν αποκλείει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία από την πρόσβαση σε βαριά όπλα και άλλη υποστήριξη η οποία προέρχεται μέσα από τη Ρωσία.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον όπου οι δυο ηγέτες "επανέλαβαν την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εάν η Ρωσία εξακολουθεί να μην μπορεί να λάβει ... μέτρα" για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε και πάλι ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το αεροπλάνο κατερρίφθη από ένα πύραυλο εδάφους αέρους που εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας. Πρόσθεσε ότι οι αποσχιστές έχουν λάβει "σταθερή ροή υποστήριξης από τη Ρωσία" που περιλαμβάνει εξοπλισμό, εκπαίδευση, βαρύ οπλισμό και αντιαεροπορικά όπλα.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει τη δυνατότητα να επιβάλει και νέες κυρώσεις στη Ρωσία και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ότι προσπαθούν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines και δήλωσε ότι αντάρτες απομάκρυναν 38 πτώματα από το σημείο της συντριβής.

"Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δηλώνει επίσημα ότι οι τρομοκράτες, με τη βοήθεια της Ρωσίας, προσπαθούν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία του διεθνούς αυτού εγκλήματος", ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

"Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι τρομοκράτες έχουν μεταφέρει 38 πτώματα στο νεκροτομείο (της ανατολικής πόλης) του Ντονέτσκ", τονίζει η κυβέρνηση κατηγορώντας ειδικούς "με έντονη ρωσική προφορά, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα διενεργήσουν αυτοί τις νεκροψίες. Οι τρομοκράτες αναζητούν επίσης μέσα μεταφοράς μεγάλης χωρητικότητας προκειμένου να μεταφέρουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους στη Ρωσία", αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συζητά με τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία για τη δημιουργία ενός "διαδρόμου" ώστε οι διεθνείς ερευνητές να μπορέσουν να μεταβούν στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος των Malaysia Airlines.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο μαύρα κουτιά στο σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος. Ωστόσο,εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είχε δηλώσει ότι οι αυτονομιστές αντάρτες, που ελέγχουν την περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση ερευνητών της ουκρανικής υπηρεσίας αεροπλοΐας.

Οι αυτονομιστές αντάρτες είχαν ανακοινώσει χθες, λίγες ώρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysian Airlines, ότι θα επιτρέψουν στους διεθνείς ερευνητές να εργαστούν στο σημείο της συντριβής.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις μάχες με τους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας και το μαλαισιανό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη εκεί ούτως ή άλλως βρισκόταν εκτός του δραστικού βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων τα οποία διαθέτουν.

Η Ουκρανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της πάνω από τις ανατολικές περιοχές της όπου διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες περιόρισαν επίσης τις πτήσεις τους προς την Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε την ενεργοποίηση ραντάρ τύπου "Κούπολ" σε συστοιχία "Buk-M1", εγκατεστημένη 30 χιλιόμετρα νοτίως του Ντονιέτσκ.

"Τα ρωσικά ραδιοτεχνικά μέσα κατά τη διάρκεια της 17ης Ιουλίου κατέγραψαν την ενεργοποίηση του σταθμού ραντάρ 9C18 "Κούπολ" της αντιαεροπορικής συστοιχίας Buk-M1, που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του οικισμού Στίλα (30 χλμ. νοτίως του Ντονιέτσκ", αναφέρεται στη δήλωση προς το ρωσικό πρακτορείο.

Επίσης, ενας από τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, όπως ζητούν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την διεξαγωγή μιας "πλήρους, λεπτομερούς και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας" για την πτώση χθες αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία από την οποία έχασαν την ζωή τους 298 άνθρωποι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Π. Ποροσένκο κάλεσε Γερμανία και Βρετανία να συμμετάσχουν στην έρευνα για την πτήση MH17.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Μαλαισίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα επισήμαναν ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια αντικειμενική έρευνα για την πτώση του μπόινγκ, τονίζοντας ότι η παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία θα βοηθούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Στο Άμστερνταμ, εκπρόσωπος του αερολιμένα της πόλης ανακοίνωσε πως η εταιρεία Malaysia Airlines, στην οποία ανήκε το αεροπλάνο που συνετρίβη, προσπαθεί να κανονίσει την ασφαλή πρόσβαση των συγγενών των θυμάτων στον τόπο της συντριβής.

Keywords
Τυχαία Θέματα