Ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους έρχεται στο φως στην Αμφίπολη

Ειδικό γερανό αναμένεται να χρησιμοποιήσουν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη για να αποσπάσουν τις μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες στον Τύμβο Καστά, οι οποίοι από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν εκ νέου τις ανασκαφές, μετά το διάλειμμα για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστο.

Νωρίς σήμερα το πρωί ειδικός γερανός έφτασε στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής προκειμένου να αποσπάσει, με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή, τις μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες εκτιμάται ότι ζυγίζουν μισό τόνο έκαστη.

Οι αρχαιολόγοι προχωρούν βήμα-βήμα, αφαιρώντας τους όγκους

χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

"Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου. Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν. Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής", αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο σημείο των ανασκαφών βρίσκεται από νωρίς και ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής προκειμένου να ενισχύσει την αρχαιολογική ομάδα.

Κρατώντας και ο ίδιος "σιγή ιχθύος", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών" ενώ σημειώνει πως "η αποκάλυψη των όσων κρύβουν οι Σφίγγες δεν σχετίζεται χρονικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης".

Στο φως ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους

Πίσω από τον τοίχο και μέχρι την είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζει και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της, οι οποίες διατηρούν τα αρχαία χρώματα και επιχρίσματά τους.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν, ότι αν ο τάφος έχει συληθεί κατά την αρχαιότητα, οι τυμβωρύχοι δεν μπήκαν από αυτό το σημείο.

Το ερώτημα που απασχολεί, είναι κατά πόσο οι ιερόσυλοι μπήκαν από την οροφή και επίσης, κατά πόσο η οροφή έχει κρατήσει τα υπερκείμενα χώματα στη θέση τους, καθώς δεν αποκλείεται να έχουν υποχωρήσει και να έχουν γεμίσει τον τάφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα