Πρωτοφανής διασυρμός Κοντονή από την UEFA

Δεν απέφυγε τελικά το πικρό ποτήρι του απόλυτου εξευτελισμού ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, πού αποφάσισε ξαφνικά να μεταβεί, απρόσκλητος στην έδρα της ΟΥΕΦΑ, Ελβετία.

Η διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας του επιφύλαξε μειωτική και προσβλητική υποδοχή, δείχνοντάς του την ενόχλησή της ύστερα από την ψεύτικη και απατηλή εικόνα πού έδωσε το υφυπουργείο σχετικά με την συνάντηση στην Αθήνα της περασμένης εβδομάδας.

Το χρονικό

του πρωτοφανούς και ανεπανάληπτου διασυρμού, πού μοιραία αντανακλά στη χώρα μας, την οποία εκπροσωπεί ( ακόμα ! ) ο υφυπουργός, έχει ως εξής :

Από την Κυριακή το πρωϊ, οι υπηρεσίες του υπουργείου προσπαθούσαν να κλείσουν ραντεβού με την ΟΥΕΦΑ, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν, λόγω αρνήσεως του προεδρείου της. Η θέση της ΟΥΕΦΑ είχε ήδη εκφραστεί με επιστολή της, το απόγευμα του Σαββάτου, όπου πλέον αναγράφονταν ΞΕΚΑΘΑΡΑ τα σημεία του νομοσχεδίου πού θα έπρεπε να διαγράψει ο κ. Κοντονής, προκειμένου να αποφευχθεί η αποβολή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μπροστά στο διαφαινόμενο όλεθρο, ο κ. Κοντονής αποφάσισε, χθες το μεσημέρι, να μεταβεί ο ίδιος στην Ελβετία, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του κ. Περράκη ( εκ των εμπνευστών του νομοσχεδίου – έκτρωμα ) προκειμένου να φέρει προ τετελεσμένου τους αξιωματούχους της ΟΥΕΦΑ και να τους αναγκάσει να τον δεχτούν.
Κάτι τέτοιο όμως, δεν συνέβη ποτέ. Τόσο ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ κ. Ινφαντίνο, όσο και οι επόμενοι στη διοικητική ιεραρχία, αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Ελληνα υφυπουργό ! Ο μόνος με τον οποίο τελικά συναντήθηκε, ήταν ένας δικηγόρος, μέλος της Νομικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, ο οποίος βεβαίως δεν συζήτησε καν μαζί του την ουσία των άρθρων του νομοσχεδίου, αλλά απλά, τον ενημέρωσε ότι η θέση της Ομοσπονδίας ήταν αυτή πού αποτυπωνόταν στην τελεσιγραφική επιστολή της το περασμένο Σάββατο. Δηλαδή, ή εφαρμόζετε άμεσα και ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ του νομοσχεδίου τις αλλαγές πού απαιτούνται, ή αποβάλλεστε από το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό σύνολο.

Ετσι, ο κ. Κοντονής αναγκάστηκε να αποχωρήσει άπρακτος και προσβεβλημένος από την Ελβετία ( αφού βεβαίως πρώτα διανυκτέρευσε στη Νιόν με τη συνοδεία του ) και να επιστρέψει με άδειες πλέον από επιχειρήματα και διαπραγματευτικά τρυκ τις αποσκευές του.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΦΙΦΑ ΚΑΙ ΟΥΕΦΑ

Οι απαιτήσεις των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, είναι τόσες και τέτοιες, πού αλλάζουν το σύνολο σχεδόν του νομοσχεδίου Κοντονή.
Συγκεκριμένα, οι δύο ανώτατες ποδοσφαιρικές αρχές έχουν ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ από το νομοσχέδιο πού «πέρασε» από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Αθλητισμού, τις παρακάτω παραγράφους :

ΔΕΝ έχει κανένα δικαίωμα «ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός να απαγορεύει με αιτιολογημένη απόφασή του τη συμμετοχή, κατά την επομένη της τέλεσης γεγονότων βίας αγωνιστική περίοδο, ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις, ύστερα από διαβούλευση με τις διεθνείς Ομοσπονδίες και γνώμη αυτών».ΔΕΝ έχει δικαίωμα ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό υπουργός «να επιβάλλει πρόστιμο έως είκοσι πέντε εκατομμυρίων ευρώ πού αφορούν την παράβαση της απαγόρευσης συμμετοχής ελληνικής ομάδας σε διεθνείς διοργανώσεις»

Ακόμη, στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι :

Οι τακτικοί δικαστές πού θα συγκροτούν όλα τα πειθαρχικά και Δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ, καθώς και ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, θα επιλέγονται και θα ορίζονται ΜΟΝΟΝ από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.Στο άρθρο πού αφορά το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, επισημαίνεται ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτους, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ( ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ ), μέλος των οποίων αποτελεί η ΕΠΟ.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ – ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

Και η επιστολή των ΦΙΦΑ – ΟΥΕΦΑ προς τον κ. Κοντονή, καταλήγει με την εξής βαρυσήμαντη επισήμανση :
«Πιστεύουμε ότι όλες οι προτάσεις μας ανταποκρίνονται στα συμπεφωνημένα της συνάντησής μας και ως εκ τούτου θα ληφθούν υπ’ όψη. Προς τούτο, σας υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση πού το σχέδιο νόμου ψηφισθεί και περιέλθει σε ισχύ χωρίς τις απαραίτητες τροποποιήσεις αναφορικά με τις προαναφερθείσες διατάξεις, θα θεωρηθεί ότι αντιβαίνει στην αρχή του αυτοδιοίκητου πού απαιτείται από τις Ομοσπονδίες – μέλη της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Η υιοθέτηση και εφαρμογή του σχεδίου νόμου χωρίς αυτές τις απαραίτητες τροποποιήσεις, πράγματι θα αντέβαινε στην αρχή σύμφωνα με την οποία όλες οι Ομοσπονδίες – μέλη των ΦΙΦΑ – ΟΥΕΦΑ, πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις του ανεξάρτητα και χωρίς την επιρροή τρίτων.
Εχουμε την πεποίθηση ότι το σχέδιο νόμου θα προσαρμοστεί αναλόγως, πριν υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να τελειώσουμε αυτό το θέμα προς μέγιστο όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών, ιδιαιτέρως δε, για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Θα σας παρακαλούσαμε όπως επιβεβαιώσετε, κατά την διακριτική σας ευχέρεια και πριν από την υποβολή του σχεδίου νόμου στη Βουλή, ότι οι προαναφερθείσες αλλαγές έχουν υλοποιηθεί.
Υπογραφή, Τζιάνι Ινφαντίνο, γενικός γραμματέας ΟΥΕΦΑ»
Μετά από αυτή την εξέλιξη, πού θα είναι και η τελευταία, για τον κ. Κοντονή υπάρχουν δύο μόνον δρόμοι : Η αποδέχεται πλήρως τις απαιτήσεις των ποδοσφαιρικών αρχών και αποσύρει το νομοσχέδιό του, ή δεν τις κάνει δεκτές, το νομοσχέδιο ψηφίζεται, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο αποβάλλεται οριστικά και αμετάκλητα από την διεθνή ποδοσφαιρική οικογένεια.
Με ό,τι αυτό συνεπάγεται …

Keywords
Τυχαία Θέματα