Πρώτα η συμφωνία και αμέσως μετά η ανάπτυξη

Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις αλλά και οι αγορές αναρωτιούνται. Θα υπάρξει μια έντιμη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της ή θα συμβεί το «ατύχημα» με οδυνηρές γεωπολιτικές και κοινωνικές συνέπειες;

Θα τελειώσει επιτέλους η αβεβαιότητα, ώστε να επανέλθει η ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής ή θα «σέρνεται» και τα επόμενα χρόνια στο δρόμο της ύφεσης ή και της ασθενικής ανάπτυξης;

Η συγκυρία, δυστυχώς, δεν είναι ευνοϊκή, καθώς ελληνική κυβέρνηση και εταίροι δεν

έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία. Με συνέπεια η πραγματική οικονομία να βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους μας. Δεν αρκεί όμως μόνο ένας έντιμος συμβιβασμός. Η επίτευξη ενός υψηλού και διατηρήσιμου ρυθμού ανάπτυξης, της τάξης του 3% και άνω οφείλει να αναδειχθεί σε πρώτη εθνική προτεραιότητα.

Η επούλωση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, προϋποθέτουν αύξηση και όχι απλώς αναδιανομή του εθνικού πλούτου. Προϋποθέτουν μια ανταγωνιστική οικονομία, η οποία παράγει, προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας με ισχυρές επιχειρήσεις απαιτεί, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Απαιτεί μείωση του κόστους της ενέργειας. Αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας για το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Μείωση της γραφειοκρατίας. Δομές στήριξης της επιχειρηματικής δράσης. Επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Ηλεκτρονικές υποδομές παντού. Ενεργή συμμετοχή της χώρας στο Πακέτο Γιούνκερ. Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ σε όφελος των δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας μας. Ανάπτυξη αποτελεσματικότερων χρηματοοικονομικών μέσων για τις ΜμΕ. Επιτάχυνση μεγάλων αναπτυξιακών projects και νέων προγραμμάτων που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Δεν μπορεί να υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον, αν δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να αρχίσει η οικονομία να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να υπάρχει οριστική έξοδος από τον εφιάλτη της μνημονιακής εποχής. Αυτό το εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων περιμένουμε να οριστικοποιήσει η κυβέρνηση. Η ελπίδα για να αποκτήσει απτό περιεχόμενο απαιτεί παραμονή της χώρας στο Ευρώ και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα