Πρόσληψη ξένου αρχιδιαιτητή: Ποιοι την θέλουν, ποιους "χαλάει" και γιατί

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γιώργος Σαρρής δεν είναι ο πρώτος πού έφερε επίσημα θέμα πρόσληψης ξένου αρχιδιαιτητή για το ελληνικό πρωτάθλημα. Είχε προηγηθεί, ως γνωστόν, ανάλογη εισήγηση σε συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας, αρχές Απριλίου, από τον πρόεδρο του ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αυτά, είναι λόγο ως πολύ γνωστά και βεβαίως ορισμένοι έσπευσαν να συνδυάσουν και να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με «κοινή γραμμή», των προέδρων της ΕΠΟ

και της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Όμως, υπάρχει και ένας τρίτος, εκ των κορυφαίων προσωπικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, πού όχι μόνον συμφώνησε, αλλά και … υπερθεμάτισε της παρουσίας ξένου αρχιδιαιτητή και … όχι μόνον ! Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος σε εκείνη την ίδια συνεδρίαση του ΔΣ της Σούπερ Λίγκας συμφώνησε με τον κ. Μαρινάκη υποστηρίζοντας ότι οι ξένοι αρχιδιαιτητές πρέπει να είναι ΔΥΟ, να βρίσκονται σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα να ορίζουν τις εξελίξεις στην διαιτησία, αναλαμβάνοντας μαζί την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ( ΚΕΔ ) της ΕΠΟ !

Ακόμη, ο κ. Αλαφούζος είπε ότι εκτός των δύο ξένων αρχιδιαιτητών θα πρέπει να έρθουν και ξένοι παρατηρητές, οι οποίοι θα ελέγχουν τους διαιτητές και τα όσα κάνουν εντός των αγωνιστικών χώρων.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η προσφυγή στην ξένη βοήθεια, πού αποβλέπει στην αρμονική λειτουργία της διαιτησίας, δεν είναι μόνον ιδέα του προέδρου της ΕΠΟ ή και του προέδρου του Ολυμπιακού. Συμφωνεί ( αυτή τουλάχιστον ήταν η θέση του πριν από δυόμισι μήνες) και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Για κάποιους πάντως, το αν ο κ. Αλαφούζος εξακολουθεί να έχει την ίδια άποψη θα είναι έκπληξη. Δεν ξέρω δηλαδή τι θα έχει να κερδίσει η πράσινη ομάδα, αν αλλάξουν τα κόζα και την θέση των Ελλήνων αρχιδιαιτητών ( και παρατηρητών ) αναλάβουν ξένοι. Σίγουρα, οι διαιτητές θα είναι οι ίδιοι, Ελληνες και πολλοί εξ αυτών ταλαντούχοι και καταξιωμένοι.

Σε τι θα μπορούσε λοιπόν να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, όπως και τον ΠΑΟΚ ή όποιον άλλο, η παρουσία ξένων αρχιδιαιτητών ; Η απάντηση πού δίνεται είναι μία : Θα βοηθήσει στην εξάλειψη της ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ, της αμφιβολίας, της αμφισβήτησης κάθε διαιτητικής απόφασης.

Επίσης, θα μπορούσε να βοηθήσει και στην μη δυνατότητα άσκησης «πιέσεων» παραγόντων επί διαιτητών, αν δεχτούμε ότι οι ξένοι αρχιδιαιτητές θα είναι απρόσιτοι και απλησίαστοι (δεν έχω καμία αμφιβολία περί αυτού ) και δεν θα υποχωρούν σε οποιαδήποτε πίεση.

Από την άλλη, όμως, σε μια τέτοια περίπτωση ύπαρξης απλησίαστων και ανυποχώρητων αρχιδιαιτητών, κάποιοι σίγουρα θα είχαν να ΧΑΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ, κυρίως στον επικοινωνιακό τομέα !

Το πρώτο και σπουδαιότερο πού θα ΧΑΣΟΥΝ, θα είναι ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ της κακής διαιτησίας ! Αυτό δηλαδή πού χρησιμοποιούν πάντα και σε μόνιμη βάση, προκειμένου να «δικαιολογήσουν» μία ήττα, ή κακή εμφάνιση της ομάδας τους.

Χάνουν το επικοινωνιακό πλεονέκτημα

Θα χάσουν το επικοινωνιακό «πλεονέκτημα» πού διατηρούν εδώ και πολλά –πολλά χρόνια, των ανακοινώσεων διαμαρτυρίας κατά της διαιτησίας, είτε πριν, είτε μετά, είτε ακόμη και στο … μέσον ενός αγώνα ! Μέχρι και στο … ημίχρονο ορισμένες διοικήσεις εξέδιδαν ανακοινώσεις αγανάκτησης, με εμφανή βεβαίως κίνητρο και στόχο ! Και φυσικά, πάντα στην πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών, ήταν η ΚΕΔ, ο αρχιδιαιτητής, αυτός πού κάνει τους ορισμούς, ακόμα και αυτοί πού επιλέγουν τους διαιτητές. Τώρα, με ξένους, όλα αυτά δεν θα είναι δυνατόν να «λειτουργήσουν», τουλάχιστον αποτελεσματικά. Κανείς πλέον δεν θα γίνεται πιστευτός όταν ομιλεί για στοχευμένους ορισμούς κακόβουλων διαιτητών.

Αλλά και η κάθε άλλης μορφής επικοινωνιακή «χρησιμοποίηση» της «κακής διαιτησίας», θα πρέπει να σταματήσει, διότι δεν θα έχει πλέον κανένα λόγο ύπαρξης ! Για παράδειγμα, το ( φανταστικό ) «περιοδικό παράγκα και όραμα» πού χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τον κ. Αλαφούζο, εναντίον της διαιτησίας, θα σταματήσει λόγω … έλλειψης ύλης ! Τι θα λένε δηλαδή, ότι ο ξένος αρχιδιαιτητής όρισε τον τάδε διαιτητή για να «σπρώξει» τον εκάστοτε αντίπαλο του Παναθηναϊκού. Σίγουρα, εάν υποστηριχθεί κάτι τέτοιο πλέον δεν θα είναι απλά υπερβολικό, ή αφελές, αλλά και διόλου πειστικό.

Ακόμα, η παρουσία ξένων αρχιδιαιτητών θα ωφελήσει σίγουρα στον τερματισμό των κραυγών και των αναθεμάτων κατά της ΚΕΔ και της ΕΠΟ και βεβαίως στην καλλιέργεια άλλου είδους ηθικής, για τους συνήθως κραυγάζοντες και απειλούντες παράγοντες των ομάδων.

Νομίζω ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο κ. Σαρρής, έβαλε το θέμα στη σωστή του βάση : «Στη χρονιά πού πέρασε, η διαιτησία ήταν καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Δεν λέω ότι ήταν τέλεια. Η δική μας πρόταση θα είναι να προσληφθεί ξένος αρχιδιαιτητής για να κάνει ορισμούς στη Σούπερ Λίγκ και στη Φούτμπολ Λιγκ, διαιτητών και παρατηρητών».

Η πρόταση Σαρρή, είχε συγκεκριμένους αποδέκτες, αλλά όχι και σίγουρους υποστηρικτές. Ηδη, διαβάζουμε τις πρώτες αντιρρήσεις ορισμένων, όπως π.χ. φίλων και συνεργατών του ΠΑΟΚ ( Χατζηαποστόλου, Τεβεκέλης ) οι οποίοι, αν και σχεδόν σε ολόκληρη την παρελθούσα περίοδο δεν έκαναν τίποτ’ άλλο από το να καταγγέλλουν συνεχώς και αδιαλείπτως την διαιτησία και την ΚΕΔ / ΕΠΟ, τώρα φαίνεται ότι έχουν ανακρούσει πρύμνα, ισχυριζόμενοι ότι «και ξένο να φέρουν δεν θα τον αφήσουν να δουλέψει σωστά» και διάφορα άλλα, εξ ίσου ισοπεδωτικά.

Την τελική απόφαση, για το αν έρθει ξένος ( ή ξένοι ) αρχιδιαιτητής, θα την λάβουν οι δύο διοργανώτριες αρχές των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, η Σούπερ Λίγκα και η Φούτμπολ Λίγκα.

«Αυτοί, άλλωστε, θα τους πληρώνουν», όπως σωστά παρατήρησε ο κ. Σαρρής.

Αν θέλετε μία προσωπική πρόβλεψη, δεν το βλέπω να γίνεται. Και δεν το βλέπω, γιατί όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι, τους περισσότερους ΒΟΛΕΥΕΙ η μέχρι σήμερα κατάσταση.

Να έχουμε δηλαδή και με κάποιους να τα … βάζουμε, ρε παιδιά ! Και πού θα βρούμε πιο προσιτούς και εύκολους στόχους – «θύματα», από τους Ελληνες αρχιδιαιτητές ;

Μανώλης Γαβαθιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα