Πόσο μοιάζει η ψήφος εμπιστοσύνης του Σαμαρά με του Παπανδρέου το 2011

Μόνο πολιτικά ανιστόρητοι θα μπορούσαν να παραλληλίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει σήμερα η κυβέρνηση με αυτήν που ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2011 και να προσπαθούν να αποδώσουν ομοιότητες υποστηρίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος της κατάρρευσης για την κυβέρνηση αφού και το 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου

μόλις έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης αποχώρησε από την κυβέρνηση παραδίδοντας στον Λουκά Παπαδήμο.

Αυτό που εντέχνως και σίγουρα εσκεμμένα παραλείπουν όσοι υποστηρίζουν την παραπάνω άποψη είναι ότι ο όρος για να λάβει την πρόταση εμπιστοσύνης ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ακριβώς ότι θα εγκατέλειπε την εξουσία και θα προχωρούσε άμεσα σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με διευρυμένη κοινοβουλευτική σύνθεση και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Όπερ και εγένετο, με την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου την οποία στήριξαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να ορκίζεται λίγες ημέρες αργότερα.

Όσοι μάλιστα έζησαν από κοντά εκείνα τα γεγονότα στη Βουλή θυμούνται ότι υπήρξαν απανωτές δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δήλωναν ανοικτά ότι αν ο κ. Παπανδρέου δεν δεσμευόταν ότι θα παραιτηθεί θα καταψήφιζαν την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου μάλιστα κατά την ομιλία του είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι : «Η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής προς την Κυβέρνηση, είναι εντολή για τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συμφωνίας και μιας αντίστοιχης Κυβέρνησης, που θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου». Ομολογούσε δηλαδή επί της ουσίας ότι ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης για να φύγει.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση και την πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να σταθεροποιήσει τη χώρα και το πολιτικό σκηνικό, να διαλύσει κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών, και να επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική αντί της παραφιλολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα