Πώς µπορείτε να αγοράσετε σπίτι µέχρι να ανοίξουν οι τραπεζικές "κάνουλες"

Πριν από λίγα χρόνια άνοιξε κάτω από το σπίτι µου ένα µεσιτικό γραφείο, συνοικιακό, σε µια περιοχή όπου δεν µένουν άνθρωποι µεγάλων εισοδηµάτων. Αυτό που µου έκανε εντύπωση ήταν ένας νέος τρόπος προώθησης των ακινήτων. Το µεσιτικό έχει τζαµαρίες σε όλες του τις πλευρές.

Σε αυτές βρίσκει κανείς φωτοαγγελίες µε τις τιµές και τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που διατίθενται προς πώληση. Μπορεί να µοιάζει απλό, αλλά είναι µια µέθοδος που αποδίδει. Ανά πάσα ώρα και στιγµή βλέπω περαστικούς που κοντοστέκονται και χαζεύουν τις αγγελίες, άλλοι από περιέργεια, άλλοι γιατί είδαν κάτι που τους κίνησε

την προσοχή. Ακόµα κι εγώ σταµάτησα απ’ έξω κάποια στιγµή για να κοιτάξω τα ακίνητα που διαφηµίζονται.

Σήµερα, µετά την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας, η οποία ακόµη δεν έχει ολοκληρωθεί, οι περαστικοί που κοντοστέκονται έχουν λιγοστέψει. Δεν έχουν εκλείψει όµως, κι ας γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν κάποιο από τα διαφηµιζόµενα ακίνητα. Οι τράπεζες έχουν πλέον εξέλθει της αγοράς της στεγαστικής πίστης, αρνούµενες να χορηγήσουν δάνειο ακόµα και σε ανθρώπους µε υψηλά εισοδήµατα.

Αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν και σήµερα άνθρωποι που επιθυµούν να αποκτήσουν ένα σπίτι, από τη στιγµή µάλιστα που οι ευκαιρίες έχουν πολλαπλασιαστεί. Σύµφωνα µε την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), από το τέλος του 2008 µέχρι σήµερα οι τιµές έχουν µειωθεί κατά 31%.

Κατά το δεύτερο τρίµηνο του έτους ο ρυθµός µείωσης των τιµών «έτρεχε» σε ετήσια βάση µε 11,5% , χωρίς να φαίνονται σηµάδια ανάσχεσης της πτώσης. Στην πράξη, ωστόσο, η µείωση των τιµών είναι ακόµα µεγαλύτερη. Σύµφωνα µε τον Λευτέρη Ποταµιάνο, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, η ΤτΕ καταγράφει τις ζητούµενες τιµές και όχι εκείνες στις οποίες εντέλει ολοκληρώνεται µια πράξη αγοραπωλησίας.

«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διαπραγµάτευση ωθεί την αρχική τιµή χαµηλότερα, σε ποσοστό από 15% έως 20%. Εποµένως, η συνολική πτώση σε σχέση µε τις τιµές του 2008, όταν σπάνια γίνονταν διαπραγµατεύσεις επί του τιµήµατος του ακινήτου, αγγίζει πολλές φορές το 50%» αναφέρει ο ίδιος.

Μάθετε περισσότερες λεπτομέρεις στο fortunegreece.com

Keywords
Τυχαία Θέματα