Πώς η ελληνική οικονομία έγινε το αστέρι της Ευρώπης

Τρίβουν τα μάτια τους στην Ευρώπη, βλέποντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μία θέση που κανείς δεν θα περίμενε: Είναι η πρώτη σε ανάπτυξη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές.

Τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη για το διάστημα αυτό. Το οφείλει, βέβαια, στην τουριστική σαιζόν ρεκόρ, που άνοιξε το δρόμο για την έξοδο από την 6ετή

ύφεση.

Έτσι, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank, Πλάτωνα Μονοκρούσο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το στόχο της ανάπτυξης, που έχει τεθεί στο 0,6%. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη για το σύνολο του έτους θα ξεπεράσει το στόχο και θα μπορούσε να φτάσει στο 1%. Η εμπιστοσύνη στην οικονομία επιστρέφει», λέει.

Πραγματικά, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι έως το Μάρτιο, η ελληνική οικονομία είχε εξέλθει από την ύφεση. Δηλαδή, τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν έως σήμερα.

«Το τρίτο τρίμηνο εμφάνισε ισχυρές επιδόσεις στην ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις αυξάνονται σταθερά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αφορώντας για παράδειγμα στόλους ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και λεωφορείων, για την τουριστική βιομηχανία», σημειώνει ο Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική στασιμότητα που διαπιστώνεται στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η Γερμανία και η Γαλλία μετά βίας αναπτύχθηκαν το τρίτο τρίμηνο, ενώ η Ιταλία συρρικνώθηκε.

Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% του χρόνου, αν και κάποιοι περιμένουν την υποβάθμιση του στόχου αυτού στο –ακόμα υψηλό- 2,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα