Πώς γλύτωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την ανατροπή από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μέσα από μυστικές συμφωνίες κορυφής και αξιοποιώντας στο έπακρο το ένστικτο της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής επιβίωσης των εσωκομματικών του αντιπάλων, που επί σειρά μηνών σχεδίαζαν την ανατροπή του από την ηγεσία του κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατάφερε να αποσοβήσει το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας και σήμερα ορίζει από θέση ισχύος τους κανόνες του παιχνιδιού στον χώρο της «Δημοκρατικής Παράταξης». Στο χρονικό της μη ανατροπής του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

καθοριστικό ρόλο έπαιξε, ακόμη, το εύλογο ενδιαφέρον επιχειρηματικών κύκλων της χώρας και διεθνών παραγόντων να μην κλονιστεί συθέμελα η κυβερνητική σταθερότητα. Ωστόσο, η άλλη πραγματικότητα, που διευκόλυνε τη «σωτηρία» του Ευ. Βενιζέλου, συνδέεται με σειρά αθέατων γεγονότων και περιστατικών που έλαβαν χώρα στο ΠΑΣΟΚ από την επομένη των ευρωεκλογών.

ΣΧΕΔΙΟ

Την επομένη του δυσμενούς αποτελέσματος της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές όλοι οι κορυφαίοι του κόμματος επιδόθηκαν σε κρυφά ραντεβού και συνεννοήσεις, με σκοπό να ολοκληρώσουν το σχέδιο αντικατάστασης του Ευ. Βενιζέλου. Συζητήσεις για να βρεθεί ο ενδεδειγμένος τρόπος γίνονταν στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Σκανδαλίδη στη Σκουφά, στο Κολωνάκι, στην οικία της Φώφης Γεννηματά στη Βούλα, στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππου Σαχινίδη και Θάνου Μωραΐτη, καθώς επίσης σε εκείνο του πρώην υπουργού Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, στην Ακαδημίας. Ο τελευταίος μαζί με τον πρώην υπουργό Κώστα Γείτονα και τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, είχαν αναλάβει να προετοιμάσουν την προώθηση της υποψηφιότητας της Φ. Γεννηματά για την προεδρία του κόμματος.

Ο Ευ. Βενιζέλος εκείνες τις ημέρες επωφελήθηκε προσωρινά και πήρε ανάσες από τον ανασχηματισμό που έκανε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ δεν εκτονώθηκε αμέσως, παρότι στην κυβέρνηση παρέμειναν όλοι οι εν δυνάμει αμφισβητίες του προέδρου του κόμματος, ενώ επανήλθε και ο Ανδρέας Λοβέρδος στη θέση του υπουργού Παιδείας. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου η παραμονή Βενιζέλου στην ηγεσία του Κινήματος ήταν στον «αέρα», καθώς οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι βρίσκονταν σε πλήρη συνεννόηση, προκειμένου να τον θέσουν εκτός.

Η Φώφη Γεννηματά μέσα στο κατακαλόκαιρο οργάνωσε στην οικία της μυστικό δείπνο, με «μενού» τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Βασικοί συνδαιτυμόνες σε αυτό το τραπέζι ήταν τρία πρώην μέλη της κυβέρνησης του Α. Παπανδρέου, τα οποία είχαν κάνει διακριτή την ηγετική περπατησιά τους όλο το προηγούμενο διάστημα εναντίον του Ευ. Βενιζέλου. Ο λόγος για τον Φ. Σαχινίδη, τον Γ. Μανιάτη και τον Θ. Μωραΐτη. Κατά τη διάρκεια του δείπνου των τεσσάρων η συζήτηση επικεντρώθηκε στην «ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αλλαγής ηγεσίας». Η Φώφη Γεννηματά δήλωνε «έτοιμη» να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ την ίδια στιγμή οι «πολιτικοί» της προστάτες, δηλαδή η γεννηματική τρόικα «Παπαϊωάννου, Γείτονας, Πολυζωγόπουλος», προσκαλούσαν πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μυστικά ραντεβού για να ενισχύσουν το ηγετικό προφίλ της. Το γεγονός ότι το βάρος της «αμφισβήτησης» του Ευ. Βενιζέλου το είχαν σηκώσει οι παπανδρεϊκοί πρώην υφυπουργοί, δηλαδή οι Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Μ. Οθωνας, Γ. Πεταλωτής, Σ. Ξυνίδης κ.ά., αυτομάτως τούς είχε καταστήσει προνομιακούς παίκτες.

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Ταυτόχρονα με τη Φώφη Γεννηματά, προσέγγιση σε αυτή την ομάδα έκανε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τους κάλεσε στο γραφείο του και τους ζήτησε να «συμμαχήσουν» προκειμένου να δρομολογήσουν την αντικατάσταση του Ευ. Βενιζέλου. Μάλιστα, σε ραντεβού που είχε στο γραφείο του τόσο με τον Φ. Σαχινίδη όσο και με τον Θ. Μωραΐτη, λίγες εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, ο Κ. Σκανδαλίδης φέρεται να παρουσίασε κείμενο «αμφισβήτησης» του Ευ. Βενιζέλου, υποσχόμενος ότι θα συλλέξει υπογραφές για να ζητήσει τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου με σκοπό την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Τα κρυφά ραντεβού του Κ. Σκανδαλίδη με τους παπανδρεϊκούς δεν τα γνώριζε, όμως, ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μέχρι τότε ήταν «δίδυμο» με τον βουλευτή της Α’ Αθηνών και προωθούσαν από κοινού το σενάριο της «ανατροπής» του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήλπιζε ότι σε περίπτωση αντικατάστασης του προέδρου του κόμματος θα οδηγούσε ως μεταβατικός πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ σε συνέδριο ο Κώστας Σκανδαλίδης και στη συνέχεια θα είχε τη στήριξή του για να ηγηθεί αυτός. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι όλες οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ των «αμφισβητιών» του Ευ. Βενιζέλου ήταν ανειλικρινείς, καθώς ο ένας έπαιζε μπλόφα σε βάρος του άλλου, διαπραγματευόμενος την ατομική του επιβίωση σε κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό επίπεδο.

Οι… εγγυήσεις που άλλαξαν το κλίμα

Ολο το σκηνικό αμφισβήτησης του Ευ. Βενιζέλου άλλαξε μετά από ένα ραντεβού που έκανε η Φώφη Γεννηματά με τον Κώστα Σκανδαλίδη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο οδήγησε στην επανένταξη του υπουργού Παιδείας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Κ. Σκανδαλίδης, Φ. Γεννηματά και Α. Λοβέρδος «εγκατέλειψαν» τις ηγετικές φιλοδοξίες τους και άλλαξαν στάση απέναντι στον Ευ. Βενιζέλο, όταν ο τελευταίος τους έδωσε τις ακόλουθες εγγυήσεις: Του μεν Κ. Σκανδαλίδη ότι θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, χωρίς να έχει αντίπαλο στην ίδια εκλογική περιφέρεια τη Φ. Γεννηματά, η οποία θα είναι υποψήφια στη Β’ Αθηνών, ενώ με τον Α. Λοβέρδο φέρεται να συμφώνησε πως θα είναι πρώτος στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της «Δημοκρατικής Παράταξης». Χαμένοι από αυτή την εξέλιξη είναι οι παπανδρεϊκοί βουλευτές και πρώην υφυπουργοί, οι οποίοι θεωρούν ότι τους «πούλησαν» οι κορυφαίοι για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους με τον Ευ. Βενιζέλο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος δείχνει έτοιμος πλέον να μην τους υπολογίσει ως «δεινούς» αντιπάλους και σκοπεύει να τους στερήσει τη δυνατότητα εισόδου στη Βουλή, τοποθετώντας απέναντί τους στις εκλογικές τους περιφέρειες πιο ισχυρές υποψηφιότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα