"Πόλεμος" κυβέρνησης-ΝΔ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών P-3B

Τελικώς, το είδαμε και αυτό.

Για τη Νέα Δημοκρατία ο λόγος, η οποία με ανακοίνωσή της κατηγορεί την παρούσα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την υπογραφή της συμφωνίας για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion, που είχε προετοιμάσει και περάσει δύο φορές από το ΚΥΣΕΑ, η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,

«με απευθείας ανάθεση», όπως υποστηρίζει. Ξεχνώντας βεβαίως ότι η συμφωνία, όπως είχε συμφωνηθεί και με τη ΝΔ, είναι διακρατική και γίνεται με την κατασκευάστρια εταιρία του αεροσκάφους, που προσφέρει και το «πακέτο» αναβαθμίσεώς του.

Και για να μην παρεξηγούμεθα ΟΡΘΩΣ είχε ενεργήσει τότε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και είχε προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβαθμίσεως των αεροσκαφών του ΠΝ, που ήταν πρώτο στις πρωτεραιότητες του Κλάδου, όπως καλώς πράτει και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπογράφει τη σύμβαση. Αυτό γιατί στα μέσα Μαρτίου 2015 ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της συμβάσεως, αλλιώς θα έπρεπε όλα να ξαναρχίσουν από την αρχή, με βασικό θύμα σε αυτήν την τραγελαφική κατάσταση, το ίδιο το ΠΝ, τις επιχειρησιακές του δυνατότητες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχουν εθνικές διαστάσεις, καθώς η καθήλωση των συγκεκριμένων αεροσκαφών την τελευταία πενταετία είχε ανοίξει την όρεξη στους Τούρκους, οι οποίοι πρόσφεραν στο ΝΑΤΟ τα δικά τους αεροσκάφη για την εκτέλεση αποστολών στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ωφελία της Συμμαχίας, στις επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας στη θάλασσα που αυτή διεξάγει.

Να προσθέσουμε και μία «λεπτομέρεια» που προφανώς όλοι οι διαμαρτυρόμενοι φαίνεται πως ξεχνούν: Τα περίπου 500 εκατ που κοστίζει το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των πέντε P-3B είναι σε βάθος χρόνου 7,5 ετών, δηλ. περίπου 45 εκατ. ετησίως και τα κονδύλια αυτά υπάρχουν ήδη στον προϋπολογισμό του ΠΝ.
Το θέμα τίθεται με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδος «Πρώτο Θέμα», στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειωνόταν ότι την παρούσα δύσκολη οικονομικά περίοδο η κυβέρνηση δίνει με απευθείας ανάθεση το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των πέντε P-3 Orion του ΠΝ, ηλικίας 35 ετών, ύψους 500 εκατ.
«Την ώρα που η οικονομία βρίσκεται στον αέρα, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει άμεσα χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα, που δεν είναι απόλυτης προτεραιότητας. Και όλα αυτά τη στιγμή που έχουν κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών. Υποκρισία χωρίς όρια» σημειώνει στη δήλωσή του ο συντονιστής της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.

Για το θέμα αυτό άμεση ήταν η απάντηση του ΥΠΕΘΑ στην οποία σημειώνονται τα εξής:

«Η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS. Απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία. Όλες αυτές οι χώρες τα αναβαθμίζουν και τα διατηρούν στη δύναμη τους.
Η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους. Ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαθέτουμε ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης.
Είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.

Το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση από την σημερινή κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία.»

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα