Ποιος είναι ο θεωρητικός του "σημιτισμού" Αντώνης Λιάκος, που επικαλέστηκε ο Τσίπρας

Την ρήση ενός σύγχρονου ιστορικού, του Αντώνη Λιάκου, επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο ΕΚΠΑ, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η φράση ήταν συγκεκριμένα "Σήμερα είναι η ελληνική ώρα της Ευρώπης και η Ευρωπαική ώρα της Ελλάδας" την οποία είχε πει πρόσφατα ο κύριος Λιάκος και

άρεσε στον πρωθυπουργό. O καθηγητής Αντώνης Λιάκος , έχει μία μακρά ιστορία στα έδρανα του Πανεπιστημίου. Στον πανεπιστημιακό και πνευματικό χώρο ήταν γνωστός όχι μόνο για τις επιστημονικές του παρεμβάσεις , αλλά και για τις στενές σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και το περιβάλλον του.

Σε αντίθεση όμως με άλλους της «στενής» αυτής ομάδας, όπως ο γνώριμος του από την εποχή εκείνη Γιάννης Στουρνάρας, ακολούθησε έναν αντίθετο πολιτικά δρόμο και αποτελεί εδώ και καιρό έναν από τους πλέον θεωρητικούς υποστηρικτές της προσπάθειας που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του, από την περίοδο που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.

Μέσω της «πανεπιστημιακής» πένας του και της ιδιαίτερης κοσμοθεωρίας του, δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο σε ένα πιο εξειδικευμένο κοινό να «ακούσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας έτσι το ακροατήριο που απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Η προεδρία στον «σημιτικό» όμιλο ΟΠΕΚ

Ο Αντώνης Λιάκος τα τελευταία χρόνια κινείτο στον στενό πυρήνα των εκσυγχρονιστών του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτός των άλλων ήταν αυτός που ο- απαιτητικός με τους συνεργάτες του- Κώστας Σημίτης, του είχε εμπιστευτεί τα ηνία ενός δημιουργήματος του. Ο καθηγητής έχει διατελέσει πρόεδρος του ΟΠΕΚ, ενός ομίλου σημιτικής έμπνευσης που τα αρχικά του σημαίνουν «Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της κοινωνίας» και μέλη του ήταν μια σειρά από γνήσια στελέχη του εκσυγχρονισμού. Στην σχετική λίστα των κύριων αρθογράφων του Ομίλου φιγούραραν επί προεδρίας του καθηγητή, μια σειρά από γνωστά στελέχη του κινήματος εκ των οποίων πολλά ανήκαν στο εκσυγχρονιστικό μπλόκ, όπως αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του Βασίλη Ράπανου, του Τάσου Γιαννίτση, του πρώην «τσάρου» Νίκου Χριστοδουλάκη, του «λοχαγού» του εκσυγχρονισμού Σωκράτη Κοσμίδη , του εκ ων πρωτεργατών της ανάδειξης του Κώστα Σημίτη σε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Αυγερινού και φυσικά του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού. Ο όμιλος εξάλλου είχε δημιουργηθεί από τον ίδιο τον πρώην ηγέτη του κινήματος, με στόχο την προώθηση των θέσεων του εκσυγχρονισμού στην ελληνική κοινωνία. Πάντως στο βιογραφικό του καθηγητή δεν υπάρχει πουθενά αναφορά σε αυτή την περίοδο.

Keywords
Αναζητήσεις
αντωνησ λιακοσ
Τυχαία Θέματα