Πιο κοντά στη συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη μιας συμφωνίας που η αρχή της θα γίνει τον Ιούνιο και το τέλος της ορίζεται το ερχόμενο φθινόπωρο μέσα από μια διαδικασία απομείωσης του χρέους ελπίζει να κάνει την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση. Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις όλα δείχνουν ότι μεθαύριο η κυβέρνηση θα μπορέσει να αποσπάσει την δήλωση που επιθυμεί από το Eurogroup προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα βοηθήσουν στο να αποκτήσει οικονομική ρευστότητα η χώρα.

Τόσο οι επαφές που έχει κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

όσο και οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με την Αγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ έχουν δημιουργήσει στο Μέγαρο Μαξίμου την αισιοδοξία ότι η επίλυση του ελληνικού ζητήματος έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

Μάλιστα παρά τα θρυλούμενα ότι ο έντιμος συμβιβασμός πηγαίνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις ισχυρίζονται ότι η συμφωνία είναι μια έντιμη συμφωνία που δεν αγγίζει όσους έχουν πληγή τα χρόνια των μνημονίων ( συνταξιούχους ,χαμηλόμισθους )και προσπαθεί να μην πλήξη άλλο την μεσαία τάξη . Στόχος της κυβέρνησης είναι όποια μέτρα πάρει να αφορούν όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο της ελληνικής κοινωνίας.

Το μεγάλο αγκάθι στις συζητήσεις την συγκεκριμένη στιγμή είναι ο ΦΠΑ για τον οποίο οι δανειστές προτείνουν να φτάσει το 18%. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει το 15% προφανώς για να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση ενώ επιμένει ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν από αυτές τις αυξήσεις οι ΔΕΚΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα