Παρουσία Παπούλια η εκδήλωση τιμής στη Βυτίνα (ΦΩΤΟ)

Τη Βυτίνα Αρκαδίας επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για να παραστεί στην εκδήλωση μνήμης του τοπικού ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών και οι βουλευτές του νομού, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος του ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος της ΝΔ, αλλά και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης:

Ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στη Βυτίνα το 1810 και έμαθε τα πρώτα γράμματα στη σπουδαία και ονομαστή σχολή της.

Για αρκετά χρόνια δούλεψε κοντά στο θείο του και αργότερα ανέπτυξε δικές του επιχειρήσεις νοικιάζοντας κτήματα και καλλιεργώντας σιτάρι. Δημιούργησε πολύ μεγάλη περιουσία και θεωρείτο από τους πλουσιότερους Έλληνες του εξωτερικού.

Η συμπεριφορά του τόσο απέναντι στους ντόπιους κατοίκους όσο και σε αυτούς που είχε στην υπηρεσία του ήταν άριστη και διακρίνετο για τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία του. Ανταποκρινόταν δε πάντοτε πρόθυμα και απλόχερα στις κρούσεις των συμπατριωτών του Βυτιναίων για οικονομική ενίσχυση για την εκτέλεση μεγάλων έργων. Απέστειλε γενναία χρηματική ενίσχυση για την ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Τρύφωνος το 1843 και επίσης βοήθησε οικονομικά τη σχολή και τη βιβλιοθήκη της γενέτειράς του.

Η μεγάλη του όμως προσφορά πραγματοποιήθηκε με τις δύο διαθήκες του με τις οποίες προσέφερε μετά το θάνατό του το σύνολο της πολύ μεγάλης περιουσίας του ύψους 45.000 χρυσών Αυστριακών φλουριών στην Ελλάδα για τη δημιουργία γεωργικών σχολείων και την ενίσχυση των επιστημών που σχετίζονται με τη γη. Από την τεράστια αυτή περιουσία δημιουργήθηκε το Τριανταφυλλίδειο κληροδότημα, με τη χρηματοδότηση του οποίου ιδρύθηκαν το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα η γεωργική σχολή της Τίρυνθας, της Βυτίνας (η οποία αργότερα μετετράπη σε δασική) και του Βόλου. Επίσης αναγέρθηκε το 1895 το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο της σχολής Βυτίνας, αγοράσθηκε το Τριανταφυλλίδειο κτήμα έκτασης 150 στρεμμάτων και δημιουργήθηκε το μοναδικό πειραματικό δασικό αλσύλλιο από τους μαθητές της δασικής σχολής το 1910.

Keywords
Τυχαία Θέματα