"Παμμακεδονικό μέτωπο": Η στρατηγική του Απόστολου Τζιτζικώστα

Το όνομα του το προηγούμενο διάστημα ήταν ανάμεσα σε εκείνα που χαρακτηρίστηκαν ως "δελφίνοι", της νέας γενιάς και το όνομα του συγκέντρωσε αρκετούς υποσητρικτές της θεωρίας της γενιάς των 40αρηδων. Ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, καθώς όπως έλεγε σε συνομιλητές του "είμαι περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας". Ο 38χρονος ωστόσο πολιτικός το τελευταίο διάστημα , κινείται με μεθοδικότητα , κάτι που κάνει πολλούς να μιλάνε για μία μακροπρόθεσμη στρατηγική, πέρα από τα

όρια της περιφέρειας και του σημερινού του αυτοδιοικητικού ρόλου. Και αυτό γιατί , ενώ στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Τζιτζικώστα είναι η περιφέρεια του και ειδικά ο νομός Σερρών που τελευταία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, την ίδια ώρα όμως κάνει μία σειρά στρατηγικών κινήσεων που δείχνουν πως αν μη τι άλλο, δημιουργούνται νέες γαλάζιες συμμαχίες στην Βόρεια Ελλάδα.

Η πρόσφατη συνάντηση του με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, με ατζέντα το φράγμα του ποταμού Αγγίτη στην περιφερειακή ενότητα Σερρών και την βίζα των 72 ωρών για τους τούρκους επισκέπτες , αποτυπώνει πως εκτός από την αγαστή συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει μία γενικότερη νοοτροπία συμμαχιών των αυτοδιοικητικών της Μακεδονίας. Την ίδια ώρα ο Τζιτζικώστας διατηρεί αγαστές σχέσεις και με τον Δακή, τον γαλάζιο υποψήφιο που τελικά δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Δυτική Μακεδονία, φτιάχνοντας ουσιαστικά ένα "παμμακεδονικό μέτωπο" που ξεκινάει από την Φλώρινα και φτάνει μέχρι την Θράκη.

"Οι δυο τους αν κάνει κανείς μία απλή πρόσθεση έχουν πάρει 730.000 ψήφους, 562.000 ο Τζιτζικώστας και 168.000 ο Παυλίδης" λέει δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης, που τονίζει στα parapolitika.gr πως η επικοινωνία του Τζιτζικώστα με τους αυτοδιοικητικούς είναι πλέον σε διαπροσωπικό επίπεδο. "Ο Τζιτζικώστας πιστεύει στην αυτοδιοίκηση και την δύναμη της να δίνει λύσεις στην καθημερινότητα" λέει η ίδια πηγή, που βλέπει τον Μακεδόνα πολιτικό να αυξάνει μέρα με την μέρα τις συμμαχίες του.

Οι συχνές επισκέψεις στην Αθήνα

Το τελευταίο διάστημα ο νεαρός πολιτικός έχει κάνει αρκετές φορές ταξίδια- αστραπή στην Αθήνα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επίσκεψη σε υπουργεία για να δοθεί λύση στα όσα αντιμετωπίζει ο νομός Σερρών. Άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τον Περιφερειάρχη λένε πως δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, που να αφορά την Μακεδονία και ασχολείται ο ίδιος προσωπικά με όλους τους νομούς. Αυτό δείχνουν και τα πρόσφατα ταξίδια του στο εξωτερικό με στόχο την προώθηση του τουριστικού προιόντος της Μακεδονίας σε χώρες που έχουν μεγάλη δύναμη, όπως τα αραβικά εμιράτα και η Γερμανία. Για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, ο Τζιτζικώστας δεν έχει κάνει κάποια δημόσια παρέμβαση τελευταία και αρκείται στο να δηλώνει πως είναι εθνικό καθήκον η στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα. Είχε δώσει βέβαια το παρών στο δείπνο της Γιαννάκου , ενώ άφησε αιχμές και πριν λίγες ημέρες , στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, όταν κάρφωσε εμμέσως τον Αντώνη Σαμαρά, για τα κάγκελα των προηγούμενων ετών. Ο ίδιος όταν τον ρωτούν για το Σαμαρά λέει πως "εγώ μίλησα με την στάση μου, καθώς δεν υποχώρησα απέναντι στον Σαμαρά, όταν ήταν ακόμα πρωθυπουργός".

Υπερκομματικές συναντήσεις

Ο Τζιτζικώστας από την μέρα της ορκωμοσίας του πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, ενισχύσει προσεκτικά το προφίλ του , καθώς έχει κάνει πολλές συναντήσεις με κορυφαία στελέχη. Από το γραφείο του έχει περάσει ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πάνος Καμμένος , με πιο σημαντική φυσικά τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή, που προέβη σε μία ιδιαίτερα συμβολική κίνηση όταν ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη, περνώντας από το γραφείο του. Η συνάντηση του στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ήρθε να ενισχύσει και άλλο την εικόνα ενός νέου πολιτικού που δείχνει να έχει πολλές φιλοδοξίες για το μέλλον. Αντίθετα πάντως αποφεύγει να έχει πολλές επαφές με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο παρελθόν το είχε χαρακτηρίσει εμμέσως "εγκληματική οργάνωση" , όταν είχε πει πως εάν οι ερμηνείες αρχίσουν να εκφεύγουν του νόμου τότε κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι εγκληματική οργάνωση μπορεί να είναι και το ΠΑΣΟΚ διότι καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων στους αντιπάλους και σωρεία... θετικών σχολίων στο γαλάζιο στρατόπεδο, που από τότε δεν έβλεπε με θετικό μάτι την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Ο Τζιτζικώστας αυτό το διάστημα έχει ρίξει όλο το βάρος στην Μακεδονία, ενώ συνεχίζει να πραγματοποιεί πολλές συναντήσεις, τις περισσότερες φορές χωρίς γραβάτα, συνήθεια την οποία είχε από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Σ.Π

Keywords
Τυχαία Θέματα