Παίρνει θέση μάχης η Όλγα Κεφαλογιάννη

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τον βηματισμό της στο εσωκομματικό τοπίο της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα η υπουργός Τουρισμού, Oλγα Κεφαλογιάννη, αυξάνοντας τις παρεμβάσεις της σχετικά με τη φυσιογνωμία και την πορεία του κόμματος, αλλά και την επιρροή της στα μέλη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με αυτό τον τρόπο ενισχύει το προφίλ της στο κομματικό ακροατήριο, το οποίο ήδη την έχει κατατάξει στα πρόσωπα που θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντροδεξιά τα

επόμενα χρόνια.

Αφετηρία της νέας αυτής στρατηγικής θεωρήθηκε το άρθρο της στην εφημερίδα «Εστία» τον προηγούμενο μήνα, όπου η κ. Κεφαλογιάννη περιέγραψε σε γενικές γραμμές τις θέσεις της σχετικά με το πώς οραματίζεται την πορεία της κυβερνητικής παράταξης, διατυπώνοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία της για την παρούσα κατάσταση. Μεταξύ άλλων, αφού υπογράμμισε ότι οι ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, που εκφράζει παραδοσιακά η Ν.Δ., είναι αυτή τη στιγμή κατακερματισμένες, εξαιτίας των συνεπειών της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων, υπογράμμισε πως «θα πρέπει τάχιστα να ανασυγκροτηθεί πολιτικά, οργανωτικά και ιδεολογικά ο ευρύτερος φιλελεύθερος και ριζοσπαστικός πολιτικός χώρος, που εκπροσωπεί κυρίως η Ν.Δ.». Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η πρόσφατη συνέντευξή της στη «Real News», όπου ανέφερε ότι το πολιτικό Κέντρο είναι ο ζωτικός χώρος της Ν.Δ., τονίζοντας με νόημα -και απαντώντας στα περί δεξιάς στροφής του κόμματος- ότι «οι περιχαρακώσεις και ο απομονωτισμός δεν ταιριάζουν στη Νέα Δημοκρατία». Mε ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η ομιλία της ενώπιον κομματικών στελεχών στην Αρκαδία, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της «γαλάζιας» παράταξης.

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Παράλληλα, σε κάθε παρέμβασή της η υπουργός Τουρισμού δεν ξεχνά να επαναλαμβάνει τη θέση της περί συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ακόμα και μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, παρεκκλίνοντας ουσιαστικά από την επίσημη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. «Η πιθανότητα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά έναν άμεσο κίνδυνο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και δημιουργεί την αίσθηση διεθνώς της διολίσθησης της Ελλάδας στο καθεστώς του άκρατου κρατισμού που μας οδήγησε στην οιονεί χρεοκοπία. Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Η Ν.Δ., ωστόσο, και η ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη θα πρέπει να προετοιμάζονται από τώρα για κάθε ενδεχόμενο, έτσι ώστε να συνεχίσουν, σε κάθε περίπτωση, να αποτελούν τον βασικό παράγοντα πολιτικής σταθερότητας και προόδου για τη χώρα», ανέφερε πρόσφατα.

ΕΠΑΦΕΣ. Την ίδια ώρα, η πολιτικός με καταγωγή από τα Ανώγεια εντείνει τις επαφές της με βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας ως άτυπο «συντονιστή» τον εξάδελφό της, βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει δημιουργήσει δική της εσωκομματική ομάδα. Χαρακτηριστικό ήταν το δείπνο που πραγματοποίησε προ ημερών -όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα το «Secret»- με τη συμμετοχή περίπου 20 μελών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε κρητική ταβέρνα των Αμπελοκήπων. Εκεί συζητήθηκαν σε χαλαρή διάθεση όλες οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. H κυρία Κεφαλογιάννη στο εσωκομματικό μέτωπο έχει καταφέρει να διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις τάσεις της Κεντροδεξιάς, καθώς, ενώ στήριξε για την ηγεσία του κόμματος την Ντόρα Μπακογιάννη, είναι από τα πρόσωπα που απολαμβάνουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του Αντώνη Σαμαρά. Ταυτόχρονα, διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το καραμανλικό στρατόπεδο, ενώ έχει άριστες σχέσεις με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.
Καλές σχέσεις διατηρεί και με τους περισσότερους «γαλάζιους» υπουργούς, οι οποίοι την αναγνωρίζουν ως μια ισχυρή προσωπικότητα, δεδομένου ότι επί των ημερών της ο ελληνικός τουρισμός «ζει» χρυσές εποχές. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, της απέδωσε εύσημα, λόγω του ότι ο τουρισμός αποτελεί σήμερα ίσως τον δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να έχουν θετικό αντίκτυπο και στην κοινή γνώμη, δεδομένου ότι σε όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις η Κρητικιά πολιτικός κατατάσσεται πρώτη σε δημοφιλία μεταξύ των συναδέλφων της στην κυβέρνηση, αλλά και στην πρώτη πεντάδα των πολιτικών όλων των κομμάτων με τις περισσότερες θετικές γνώμες των πολιτών.

«Ξέρει να κατακτά τους στόχους της»

«Η Ολγα Κεφαλογιάννη έχει αποδείξει ότι, πέραν του ονόματος που κουβαλάει, διαθέτει και στρατηγική και βάζει υψηλούς στόχους, τους οποίους και κατακτά», αναφέρουν όσοι τη γνωρίζουν καλά, από την εποχή που έκανε τα πρώτα βήματά της στην πολιτική δίπλα στον αείμνηστο πατέρα της, Γιάννη Κεφαλογιάννη, για δεκαετίες βουλευτή και υπουργό στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Τα ίδια πρόσωπα θυμίζουν ως ενδεικτικό της παραπάνω τακτικής και την κίνηση υψηλού ρίσκου να προχωρήσει στην εκλογική της μεταγραφή από το Ρέθυμνο στην Α΄ Αθηνών, όπου πολιτεύθηκε απέναντι σε ισχυρά πρόσωπα, όπως ο μέχρι πρότινος υπουργός Εθνικής Αμυνας και σημερινός επίτροπος στην Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση βάσει αριθμού ψήφων, μετά την κ. Κεφαλογιάννη στην πρώτη Περιφέρεια της Αθήνας, στις τελευταίες εκλογές. «Εχοντας περάσει δύσκολες εξετάσεις και έχοντας δείξει τις ικανότητές της, αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα των εκλογών στον χώρο της Κεντροδεξιάς», αναφέρουν οι ίδιοι άνθρωποι, με την κυρία Κεφαλογιάννη να αποφεύγει τις όποιες συζητήσεις για το πολιτικό μέλλον της.

Keywords
Τυχαία Θέματα