Πάγος στις σχέσεις Τσίπρα-Ραχόι

Ο «προβληματισμένος» πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, έτσι τον χαρακτήρισε τουλάχιστον ο Τσίπρας στην συνέντευξή του μετά την Σύνοδο Κορυφής, φαίνεται ότι εξακολουθεί να προβληματίζεται και μετά την Σύνοδο, αφού οι τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού των ενόχλησαν.

Σήμερα ο ισπανικός Τύπος, καταγράφει το ψυχρό κλίμα που επικράτησε από την αρχή της Συνόδου μεταξύ των δύο πρωθυπουργών σημειώνοντας ότι Τσίπρας και Ραχόι, δεν αντάλλαξαν

ούτε καν την τυπική χειραψία μεταξύ των ηγετών που συμμετέχουν στην Σύνοδο Κορυφής.
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ισπανίας, η El País, τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της για τη χθεσινή σύνοδο «Με ισχνά ερείσματα παρέμεινε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο», προσθέτοντας στο εσωτερικό του άρθρου πως «όλη η Ευρώπη επιζητεί μία συμφωνία με την Ελλάδα, κανείς δεν επιθυμεί κάποιο ατύχημα».

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «έπειτα από ένα ιδιαζόντως τεταμένο Eurogroup, οι ηγέτες της ΕΕ υποδέχθηκαν τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, με κάποια ανησυχία λόγω της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, αλλά επίσης με βούληση να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Την προηγούμενη ημέρα, κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, μόνον η Γαλλία κι η Κύπρος υποστήριξαν -σε γενικές γραμμές--την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα στέκεται ιδιαίτερα στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και στην αναφορά του στην αρνητική απέναντι στην κυβέρνησή του στάση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. «Ο Ραχόι δεν μπόρεσε να του απαντήσει (στον Αλ. Τσίπρα) γιατί όταν μιλούσε ο Έλληνας ηγέτης αυτός ήδη βρισκόταν στο αεροπλάνο για την Ισπανία. Όμως νωρίτερα, υπήρξε ο πλέον επικριτικός κατά του Τσίπρα».

«Η ισπανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας της. Οι δημόσιες δηλώσεις, αλλά προπαντός τα προσωπικά κι ιδιαίτερα σχόλια, το κάνουν σαφές», προσθέτει η El País, διαπιστώνοντας πως «ο Ραχόι κι η ομάδα του γνωρίζουν σαφώς πως ό,τι κερδίσει ο Τσίπρας θα κεφαλαιοποιηθεί αμέσως από το Podemos, εν είδει 'φαινομένου-καθρέπτης'.

Keywords
Τυχαία Θέματα