Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ καλοπιάνει τους Γερμανούς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που, ως τεχνητή συλλογική οντότητα «ενωμένων» συνιστωσών, δεν διαθέτει πατριωτικό χαρακτήρα με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Δηλαδή της προστασίας της εθνικής κυριαρχίας, της αμυντικής διαφύλαξης των συνόρων της χώρας και της ανάδειξης του Ελληνισμού ως δεσπόζουσας δύναμης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα, ούτε εμπόδια σε όσους μετανάστες με νόμιμο ή

παράνομο τρόπο θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για να μείνουν είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Τη θέση αυτή που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να την κρύψει από την ελληνική κοινωνία με παραπλανητικές υποθέσεις, που τις προτάσσει για την τιμή των όπλων, προκειμένου να συγκινήσει την «πατριωτική κοινωνική βάση» της χώρας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να λάβει «πατριωτικές» περγαμηνές, επιστρατεύοντας τον Μανώλη Γλέζο. Ο τελευταίος μαζί με τον Αλ. Τσίπρα δείχνουν περισσότερο να ικανοποιούνται από το να ακούν καλά λόγια από τους Γερμανούς για το δίκαιο του αιτήματος, παρά να θέτουν το ζήτημα σε επίπεδο ρήξης και σύγκρουσης. Τα λόγια κατανόησης που είπαν μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Γ. Γκάουκ, στην Αθήνα είναι ενδεικτικά της προθυμίας τους να μη συγκρουστούν με τους Γερμανούς, αλλά να τους «καλοπιάσουν». Οπως έκανε κάποτε ο Κ. Σημίτης με τον πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, που του ζητούσε να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προκειμένου να ενισχυθεί εκλογικά απέναντι στον τότε αντίπαλό του, Κώστα Καραμανλή.

Πρόσχημα



Μαθαίνω ότι, ενόψει της σημερινής κοινής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις που συνθέτουν το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς», μια ομάδα «παπανδρεϊκών» στελεχών, που δεν θεωρεί υπεύθυνους για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο τον πρώην πρωθυπουργό και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, σκοπεύει να στείλει κείμενο στο προεδρείο, με το οποίο θα γνωστοποιεί την αποχή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή του Γ. Παπαθανασίου (φωτ.) στη θέση του προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. Προβάλλοντας ως πρόσχημα τις ευθύνες του «γαλάζιου» πρώην υπουργού Οικονομικών του Κ. Καραμανλή για την εκτίναξη του χρέους και των ελλειμμάτων, βρίσκουν τρόπο να αποφύγουν την παρουσία τους στη συνδιάσκεψη.

Ομαδάρχης



Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια ακόμη ομάδα που βρίσκεται σε στάδιο σχηματοποίησης, προκειμένου να εμπλακεί στα σενάρια της επόμενης ημέρας. Είναι αυτή που έχει ως «ομαδάρχη» τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη (φωτ.), ενώ μαζί του είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Παναγιώτης Ρήγας και η πρώην βουλευτής Τ. Αντωνίου με την ομάδα της. Ο Γ. Μανιάτης, για όσους δεν θυμούνται, είναι το αντίπαλον δέος του Φ. Σαχινίδη στον χώρο των «παπανδρεϊκών» δυνάμεων.

Προσεκτικός



Μέχρι τις ευρωεκλογές ο Κ. Σκανδαλίδης μπορεί να αναδεικνύει την πολιτική κατάντια και κοινωνική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως προς την κριτική του στον Ευ. Βενιζέλο θα είναι προσεκτικός, καθώς είναι ανάμεσα σε αυτούς που ξέρουν ότι θα «φύγει» προσεχώς ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος.
Η πλάκα είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος προϊδεάζει τους δελφίνους ότι μπορεί να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές, αλλά για να εξασφαλίσει μέχρι τότε την ευγενική συμπεριφορά τους απέναντι στο πρόσωπό του υπόσχεται να τους υποδείξει ως διαδόχους του. Εκτός από τον Κ. Σκανδαλίδη, που παίζει δίδυμο με τον Ν. Ανδρουλάκη, την ίδια διαβεβαίωση φέρεται να έχει πάρει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, για να συμμετάσχει στο σχήμα της «Ελιάς».

Κοντά στον Νίκο



Αν και τον πρώτο καιρό δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά, εσχάτως οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ο λόγος για τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, και το μέλος της Κ.Ε., Αφροδίτη αλ Σάλεχ. Η τελευταία φιλοδοξεί να είναι και υποψήφια ευρωβουλευτής με την «Ελιά», οπότε δεν μπορεί να μη διατηρεί άριστη συνεργασία με τον γραμματέα του κόμματος. Ετσι γίνεται στα σοβαρά κόμματα εξουσίας. Διαφωνεί κανείς;

Πάει με όλους

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πάνε με όλα και είναι περιζήτητοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προέδρου των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτα Κανάκη, ο οποίος πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, την Κοινωνική Συμφωνία της Λ. Κατσέλη και στις ευρωεκλογές οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνήσει να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παντός εκλογικού καιρού ο γιατρός.

Ποια, θέλω να ξέρω ποια…

Διατηρεί σημαντικό πόστο σε γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας και έχει βολιδοσκοπηθεί προκειμένου να είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό του Γιώργου Κουμουτσάκου. Από την άλλη, τη διεκδικεί και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος για το ψηφοδέλτιό του στην Αθήνα. Η κατάσταση θυμίζει λίγο «Τhe voice».

Keywords
Τυχαία Θέματα