Όταν φτερνίζονται οι αγορές κρυώνει η Ελλάδα

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τέσσερεις ελληνικές τράπεζες φαντάζει σήμερα εξαιρετικά δύσκολη και εάν οι 2 στους 10 καταφέρουν να περάσουν τα "stress test" της επιχείρησης τους, τότε μπορούν να διαπιστώσουν ότι ο δανειςμός είναι εκτός από πολύ δύσκολος και πολύ ακριβός, αφού συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 8 και 11%. Ο κανόνας βεβαίως οτι το φθηνότερο χρήμα είναι το δικό σου, δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί αφού και αυτό κάποτε τελειώνει. Πόσο μάλλον μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Πριν λοιπόν οι τράπεζες

περάσουν τα stress test, πριν οριστικοποιηθεί η ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων και εφαρμοςτεί η επιδότηση του επιτοκίου, που προωθεί το ΥΠΑΑΝ, η δύσκολη και ακριβή χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την αγορά.

Κάθε πτώση του δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών πάντα αναλύεται απο το ποιός πουλάει, πότε και γιατί. Θεωρώ οτι η βουτιά στις τιμές των μετοχών και ειδικά των Τραπεζών είναι μια προληπτική προειδοποίηση των λεγόμενων "αγορών" για το τι μπορεί να συμβεί στην ελληνική οικονομία απο την έλλειψη επιτήρησης των δανειστών μας. Είναι εμφανές οτι τελικά οι αποκαλούμενες ως αγορές είναι οι ίδιοι οι δανειστές μας. Η διασφάλιση τους είναι η πόρτα εξόδου μας απο το μνημόνιο και η τρόικα τη κρατά διπλοκλειδωμένη, με δύο κλειδαριές το Χρηματιστήριο και τα spreads. Το μίνι ´´κραχ´´ στο Χρηματιςτήριο λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των stress test 130 Ευρωπαικών Τραπεζών μεταξύ των οποίων και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών, είναι μια προληπτική επισήμανση οτι όποιος βιάζεται, σκοντάφτει.

Η συνολική αξιολόγηση των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών που θα ανακοινωθεί στις 26 Οκτωβρίου θα αφορά στην ενδελεχή εξέταση των ισολογισμών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, πριν όμως η ΕΚΤ αναλάβει την τραπεζική εποπτεία τον Νοέμβριο του 2014. Αναφορικά με τη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη σημαντική τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο, η οποία εκτός από το ελληνικό Δημόσιο θωρακίζει και τις 4 συστημικές τράπεζες δίνοντας ένα «Μαξιλάρι» 2,5 δισ. ευρώ ενόψει και των στρες τέστ. Οι ελληνικές τράπεζες θεωρητικά είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαικές και πιστεύω οτι τελικά θα τα καταφέρουν.

Όμως, για το "ζήτημα" του ελληνικού χρέους πρέπει σύντομα να βρεθεί τρόπος εξόδου από το σημερινό πρόγραμμα και να γίνει τελικά, μια ευρωπαϊκή υπόθεση και μάλιστα αποκλειστικής διαχείρισης της Ευρωζώνης, εκεί δηλαδή που πολύ καλώς και δικαιωματικά ανήκει η χώρα μας.
Είναι βέβαιο είναι ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στις προτεραιότητές της επιχειρηματικότητας, καθώς σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η πολιτική σταθερότητα είναι όρος "εκ των ων ουκ άνευ", προκειμένου να μην πάει ο κόπος όλων μας χαμένος. Κατά συνέπεια, οι αρχηγοί όλων των πολιτικών παρατάξεων θα πρέπει να αποφύγουν την επιζήμια εκλογολογία, η οποία δεν βοηθά σε τίποτα κανένα. Η υβριδική λύση της ευρωπαικής πιστωτικής γραμμής στήριξης και η διευκόλυνση άντλησης ρευστότητας από τις Τράπεζες με 0,8% επιτόκιο, σε συνδυασμό με ένα νέο ευρωπαϊκό καθεστώς "ενισχυμένης εποπτείας", αντί του παλιού μνημονίου της τροικας, εαν χρειαστεί να κάνουμε χρήση της προληπτικής χρηματοδοτικής συνδρομής, πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά από όλους.

Τις τελευταίες ημέρες έγινε νομίζω κατανοητό ότι χωρίς πολιτική σοβαρότητα, σταθερότητα και συναίνεση, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να είναι ευάλωτη σε κάθε καχύποπτη αντιμετώπιση των αγορών. Εαν λοιπόν δεν διασφαλιστεί μια "ενισχυμένη ευρωπαϊκή εποπτεία" για την Ελλάδα, κάθε φορά που θα φτερνίζονται οι αγορές, θα κρυώνει η ελληνική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα