∆όσεις-µαµούθ για το MEGA

Πλήρωσε έγκαιρα την πρώτη δόση των 5.800.000 ευρώ το Mega, µπροστά του όµως έχει το άγχος µέχρι το τέλος της επόµενης τριετίας να έχει συγκεντρώσει συνολικά 96.875.095 ευρώ για Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Εµπορική και Τράπεζα Κύπρου.

Στο τέλος του έτους, δε, πρέπει να έχει βρει σχεδόν 68 εκατ. ευρώ, κάτι που µε τις σηµερινές συνθήκες φαντάζει αδύνατο. Το νέο οµολογιακό δάνειο του Mega, συνολικού ύψους 98 εκατ. ευρώ, υπεγράφη στις 18/12/2010 και πρόκειται για συνέχεια του προηγούµενου δανείου των 50 εκατ. ευρώ που είχε πάρει ο τηλεοπτικός σταθµός στις 4 ∆εκεµβρίου 2009.

Όπως αναφέρει το SECRET της εφημερίδας Παραπολιτικά, το Mega δεν µπορούσε να πληρώσει τις δόσεις στο δάνειο που έληγε στις 14 Μαρτίου 2013. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν πως χορηγήθηκε χωρίς εγγυήσεις! Ετσι, οι τράπεζες, «επιβραβεύοντας» το κανάλι, προχώρησαν στη σύναψη του νέου οµολογιακού δανείου 98 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση των 5.880.000 ευρώ ήταν µικρή και πληρώθηκε στις 7 Νοεµβρίου 2013, λίγο νωρίτερα από τις 28 ∆εκεµβρίου, όµως, µπήκε στα ταµεία ζεστό χρήµα από την τελευταία αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ. Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Το 2014 πρέπει να επιστρέψει στις τράπεζες 8 εκατ. ευρώ και το 2015 το ποσό των 13 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 68 εκατ. ευρώ!

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ. ∆ηµοσίως το Mega, µετά την κριτική που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως έχει πάρει δάνειο 10 εκατ., και όχι 98 εκατ. ευρώ, µεταδίδοντας ανακοίνωση από το δελτίο ειδήσεων! «Η Τηλέτυπος Α.Ε. δεν δανείστηκε 98 εκατ. ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν διάφορα δηµοσιεύµατα. Το δάνειο (από πέντε τράπεζες) ήταν ύψους 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν µόνον 8,5 εκατ. ευρώ - µε την αφαίρεση των τραπεζικών προµηθειών. Οι τράπεζες, µάλιστα, για να χορηγήσουν τα 8,5 εκατ. ευρώ, απαίτησαν εξασφαλίσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ, τις οποίες και έλαβαν. Να σηµειωθεί πως του δανείου είχε προηγηθεί αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 10 εκατ. ευρώ». Αυτή ήταν η ανακοίνωση της 4ης Ιανουαρίου 2013. Στο χρηµατιστήριο, όµως, ενηµέρωσε µόλις µία µέρα αργότερα πως «η εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε. ανακοινώνει τη σύναψη κοινού οµολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ. Το προϊόν του οµολογιακού δανείου θα χρησιµοποιηθεί για την αναχρηµατοδότηση του συνολικού υφιστάµενου τραπεζικού δανεισµού, καθώς και για τη χρηµατοδότηση γενικών επιχειρηµατικών σκοπών της εταιρείας».

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ. Στη δεύτερη φάση αυτού του οµολογιακού δανείου των... 98 εκατ. ευρώ µπήκαν τουλάχιστον εγγυήσεις. Το κανάλι για να πάρει το δάνειο έχει ενεχυριάσει ή εκχωρήσει απαιτήσεις τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, αλλά και µελλοντικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και το ασφαλιστήριο συµβόλαιο στην Εθνική Ασφαλιστική. Εχει προσηµειώσει ακίνητο έναντι ποσού 5 εκατ. ευρώ και έχει ενεχυριάσει τις 600.000 µετοχές της θυγατρικής της στην Κύπρο. Τα σηµαντικότερα στοιχεία είναι η σύσταση του ενέχυρου του σήµατος Mega, το οποίο δεν έχει αποτιµηθεί, όπως επίσης η ταινιοθήκη του καναλιού σε τιµή όχι κατώτερη των 115.000.000 ευρώ. Αν, δηλαδή, το Mega δεν καταφέρει να πληρώσει τις δόσεις, οι τράπεζες θα πάρουν µεταξύ άλλων π.χ. τους «Απαράδεκτους» και θα προσπαθήσουν να πουλήσουν τη σειρά...

Keywords
Τυχαία Θέματα