Οριοθετεί την ελληνική ΑΟΖ ο Αντώνης Σαμαράς

Του Λάμπρου Καλαρρύτη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε μία κίνηση η οποία, αν «βγει», θα μεταβάλει ολοκληρωτικά τη θέση της χώρας και το τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Στόχος είναι η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Η υλοποίησή της δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο η παρούσα συγκυρία προσφέρεται

για την προώθηση ενός σχεδιασμού ο οποίος έχει ξεκινήσει από την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή και αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα του σημερινού πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», ότι ήδη πριν αναλάβει την κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς επεξεργαζόταν με τους συνεργάτες του τα πιθανά σενάρια, αναλόγως των γεωπολιτικών εξελίξεων, για την ανακήρυξη και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας.

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ»

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Αίγυπτο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τη ρήξη που ακολούθησε μεταξύ Καΐρου και Αγκυρας, λόγω της υποστήριξης Ερντογάν προς τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και την ανατραπείσα κυβέρνηση Μόρσι, άνοιξε παράθυρο ευκαιρίας.

Η Κύπρος έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο από το 2003. Η δυνητική ελληνική ΑΟΖ στην επίμαχη περιοχή εφάπτεται με αυτές της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Τουρκίας, με τις οποίες -στην ιδανική εκδοχή- θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία για τη μεταξύ τους χάραξη. Δεδομένης της τουρκικής στάσης, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας με τα άλλα δύο κράτη αφενός αποτελεί μονόδρομο, αφετέρου θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Οταν οι τρεις από τους τέσσερις εμπλεκομένους συμφωνούν και οριοθετούν, βάσει Διεθνούς Δικαίου, η θέση του τέταρτου είναι αυτή που αποδυναμώνεται. Η Αίγυπτος είναι η χώρα-«κλειδί» στη γεωπολιτική αυτή παρτίδα, διότι η αποδοχή εκ μέρους της των ελληνικών θέσεων -και κυρίως της επιρροής του Καστελλόριζου στη διαμόρφωση της ΑΟΖ- φέρνει την Αθήνα σε πλεονεκτική θέση και την Τουρκία προ μιας πραγματικότητας την οποία δεν πρόκειται να αποδεχθεί, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Μια τυχοδιωκτική κίνηση από πλευράς Τουρκίας -ένα θερμό επεισόδιο- δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν κρίνει ότι κινδυνεύει να μείνει εκτός ενεργειακού νυμφώνος και θεωρήσει ότι δεν έχει άλλο τρόπο για να σταματήσει τις γεωτρήσεις και τις έρευνες. Η Αθήνα γνωρίζει πως αυτό αποτελεί μία πιθανότητα - εξ ου και η αναβαθμισμένη ελληνική ναυτική παρουσία στην περιοχή με υποβρύχιο και φρεγάτα, έστω και υπό το πρόσχημα συμμετοχής σε αποστολές του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, ώστε να σταλούν ανάλογα μηνύματα. Σημειώνεται ότι το 2011 η κυβέρνηση Ερντογάν, βλέποντας ότι η Κύπρος έχει δρομολογήσει την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, ζήτησε γνωμοδότηση-μελέτη από την Τουρκική Ακαδημία σχετικά με το αν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο δικαιολογούν… ακόμα και πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου να μη μείνει έξω από τη «μοιρασιά». Η απάντηση ήταν καταφατική, καθώς, κατά την εκτίμηση της Ακαδημίας, η αξία τους υπερβαίνει τα 7 τρισ. δολάρια...

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Ο πλήρης συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ως στρατηγική επιλογή Σαμαρά είναι εμφανής και στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία. «Δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή. Δεν διεκδικεί η Τουρκία δική της ΑΟΖ εκεί. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλωστε, η Τουρκία επικαλείται “σύμβασή” της με το ψευδοκράτος, δεν επικαλείται δικά της εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Αναφερόμενος στη συμφωνία για έρευνα και διάσωση που υπέγραψαν προ ημερών Ελλάδα και Κύπρος, με την οποία ενώνονται το FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών και οι θαλάσσιοι χώροι των δύο κρατών, τόνισε ότι «αυτή είναι μια πολύ σημαντική κίνηση. Η Ελλάδα με την Κύπρο, στο πλαίσιο και της Ε.Ε., αλλά και κυρίως της κοινής εθνικής πολιτικής, κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας». Πάντως, μια τέτοια κίνηση πρόκλησης στρατιωτικής κρίσης το πιθανότερο είναι ότι θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα προβλήματα για την Τουρκία από όσα θα «λύσει». Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται μπαράζ κινήσεων διπλωματικής στήριξης προς την Κύπρο. Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία τάχθηκε με δήλωση του προέδρου της, Φρανσουά Ολάντ, υπέρ των κυπριακών θέσεων.

Στη συνάντηση Κορυφής Αντώνη Σαμαρά, Νίκου Αναστασιάδη, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στο Κάιρο, και ενώ θα έχει προηγηθεί την Παρασκευή η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία, θεωρείται βέβαιο ότι στο κοινό ανακοινωθέν θα υπάρχει αναφορά στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους πόρους στην ΑΟΖ της.

Την επομένη της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ο Κύπριος Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου θα έχει επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τα ενεργειακά ζητήματα και για θέματα ασφαλείας, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων. Θα έχει προηγηθεί επίσκεψη στη Λευκωσία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, σκληρού πολέμιου της Τουρκίας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ηχηρή είναι η παρέμβαση της Ρωσίας, καθώς ο Πρόεδρος της Κύπρου έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Οι σχεδιασμοί του Αντώνη Σαμαρά μετά την αποχώρηση της Τρόικας

Στη Βουλή η αποκάλυψη των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ για τον χρηματιστηριακό στοιχηματισμό

Ένταση στη Βουλή με αποχωρήσεις και γκρίνιες

Σε ανοιχτή γραμμή με τη Ρωσία ο Κώστας Καραμανλής

Σιωπή - μυστήριο του Χρύσανθου Λαζαρίδη

Σε ρόλο... καμεραμάν ο προσωπικός φρουρός του Τσίπρα

Ο Χαρδούβελης απάντησε στις επικρίσεις βουλευτών της ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα