Ορφανός: «Δεδομένος ο αποκλεισμός των ομάδων μας, αν αποσυρθεί η διάταξη»

Ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός μίλησε στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1» και στους Γιώργο Μανιάτη και Γιάννη Φραγκουλόπουλο για την διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα σε πολιτεία και ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ, μετά την κατάθεση του νέου αθλητικού νόμου απ’ τον κ. Κοντονή και την κατάργηση του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ.

Για την υπάρχουσα κατάσταση και τις διαφωνίες της πολιτείας με την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ:


«Είναι μια κατάσταση που την έχω ζήσει και ήταν αναμενόμενη μετά τις δηλώσεις και το περιεχόμενο που είχε αυτή η πρώτη νομοθετική προσέγγιση του κ. Κοντονή και είναι κάτι που του το είχα επισημάνει όταν συζητήσαμε. Να είναι δηλαδή έτοιμος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, εφόσον η σκέψη του είναι στη λογική να έχει η πολιτεία τα πάντα στα χέρια της, έξω δηλαδή από τη λογική που έχει η FIFA ΚΑΙ Η UEFA. Να περιμένει δηλαδή μια κατάσταση που αφήνει τις ομάδες μας εκτός διεθνών διοργανώσεων. Ο κ. Κοντονής βεβαίως προχθές δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά καλύτερα να το πιστέψει. Του είχα επισημάνει τις δυσκολίες και πως θα χρειαστεί την στήριξη του πρωθυπουργού, αν είχε μια τέτοια σκέψη, γιατί οι πιέσεις θα είναι πολύ μεγάλες. Πιέσεις που ήδη ξεκίνησαν από τις μεγάλες ΠΑΕ και στη συνέχεια είναι σίγουρο πως θα πιέσει και ο κόσμος, γιατί δεν είναι μόνο τα συμφέροντα των συλλόγων είναι και ο κόσμος, ο οποίος σίγουρα θέλει να μετέχουμε στις διεθνείς διοργανώσεις».
Για τις επαφές του με την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ την περίοδο, που ήταν Υπουργός..
«Η ρύθμιση που είχε γίνει το 2006 σε μια ανάλογη εποχή είχε διαχωρίσει τα πράγματα, με το λειτουργικό μέρος να το έχει η Ομοσπονδία και τα θέματα ασφάλειας, τα οικονομικά και τα υπόλοιπα να τα έχει η πολιτεία. Αν στο μεσοδιάστημα κάποιοι από την πλευρά της Ομοσπονδίας και κάποιοι από την πλευρά της Πολιτείας, δεν εφάρμοσαν το νόμο. Δεν φταίει ο νόμος. Αυτή είναι η δική μου οπτική. Όσον αφορά τις τότε επαφές μου με τις διεθνείς Ομοσπονδίες: Το πρώτο είναι ότι οι υποσχέσεις τους δεν είναι και απόλυτα φερέγγυες, υπό την έννοια, «αυτά που λέμε αυτά εφαρμόζουμε». Εμένα εκείνη την περίοδο μου είχαν στείλει ένα έγγραφο με το οποίο μου έλεγαν ότι μέχρι 15 Ιουλίου του 2016 να φροντίσουμε να βρούμε μια λύση και 29 Ιουνίου επέβαλλαν αποκλεισμό. Το δεύτερο είναι ότι στις συζητήσεις που είχα με τον κ. Μπλάτερ εκείνη την περίοδο, αυτός μου είπε: «Μην ξεχνάτε κ. Υπουργέ πως αυτοί είναι οι ψηφοφόροι μου». Ωστόσο εγώ έκανα τότε την τομή και διαχώρισα αυτά που είχε η Ομοσπονδία με αυτά που είχε η πολιτεία. Παρόλα αυτά είχαν γίνει συζητήσεις και είχαμε καταλήξει στο πως θα προχωρήσουν τα πράγματα. Οι άνθρωποι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου γενικότερα θέλουν να αισθάνονται πως ελέγχουν το δικό τους κομμάτι. Μάλιστα εκείνη την περίοδο ήμουν εισηγητής στις συνεδριάσεις των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου και που μπορούν να παρεμβαίνουν τα κράτη, διότι τα κράτη έχουν τα συντάγματα τους, την δεδηλωμένη από το λαό και δεν μπορούν να παραδίδουν την εξουσία σε οποιοδήποτε όργανο που θέλει να ελέγχει την εξουσία μέσα σε μια άλλη χώρα. Οπότε έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο τρόπος που προσεγγίζεις την κάθε κίνηση. Βεβαίως τους κανόνες που έχουν να κάνουν με το αγωνιστικό κομμάτι, την διαιτησία κτλ την ορίζουν οι διεθνείς Ομοσπονδίες και ούτε θέλει κανείς να ασχοληθεί με αυτά, αλλά υπάρχουν πράγματα τα οποία ενδεχομένως να έρχονται σε σύγκρουση με τα τοπικά Συντάγματα και εκεί πρέπει να βρίσκεται τρόπος να διευθετούνται αυτά τα ζητήματα».

Για την κίνηση του κ. Κοντονή να αποσύρει την διάταξη περί αυτοδιοίκητου, την επομένη της επιστολής της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ με παρατηρήσεις επι του νομοσχεδίου:

«Κατ’ αρχή πιστεύω ότι μέχρι 30 Απριλίου θα κάνουν την συζήτηση που έλεγαν, αν και έχω επιφυλάξεις για τις ημερομηνίες όπως προ είπα, αλλά ελπίζω ότι θα γίνουν κάποιες συζητήσεις και θα βρουν ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν. Θεωρώ πάντως δεδομένο, ότι αν αποσύρει την διάταξη περί αυτοδιοίκητου οι ομάδες μας θα αποκλειστούν. Όπως όμως είχα πει πριν από ένα μήνα, όταν συζητούσαμε το θέμα της βίας, όλα τα πράγματα θα πρέπει να λυθούν μέσα από συνεργασία των ανθρώπων του ποδοσφαίρου και της πολιτείας. Εδώ όμως φαίνεται ότι τα πράγματα είναι απέναντι. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, έτσι και αλλιώς».
Για το θέμα της βίας και αν είχε λυθεί μέσω του ιδιώνυμου, επι θητείας του…
«Το να αποφασίσεις να μην μετακινηθούν φίλαθλοι για ένα παιχνίδι ή να μην γίνει ένα παιχνίδι για λόγους ασφάλειας έχει μια λογική. Το να παίρνεις όμως αποφάσεις να μην γίνεται ολόκληρη η αγωνιστική και να μην μετακινείται κανείς για δέκα χρόνια, αυτό είναι έξω από τη λογική μου. Αυτό δείχνει και αδυναμία της πολιτείας και δεν λύνει το πρόβλημα. Όσον αφορά το μέτρο του ιδιώνυμου εκείνη την εποχή είχε αποδώσει στο απόλυτο και είναι χαρακτηριστικό ότι τα επεισόδια είχαν μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, στο 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και δεν υπήρχαν συγκρούσεις. Τιμωρήθηκαν συνολικά 19 άτομα και αυτός ο νόμος, ο οποίος δεν περιλάμβανέ μόνο το ιδιώνυμο, αλλά ήταν ένα σύνολο από πράγματα, λειτουργούσε αποτρεπτικά, γιατί ο άλλος έλεγε γιατί να ανακατευτώ και να μπλέξω, ας πάω να δω το παιχνίδι και τέλος. Το θέμα ωστόσο είναι ότι αυτός ο νόμος από ένα σημείο και μετά δεν εφαρμόστηκε και φτάσαμε στο ίδιο σημείο.
Για να επιστρέψω όμως στην κατάσταση του τώρα, αυτό που βγάζω ως τελικό συμπέρασμα είναι, ότι αν δεν έχουν στην κυβέρνηση στρατηγικό σχέδιο να ξεδιπλώσουν και γίνονται τα πράγματα στην τύχη η κατάσταση είναι δύσκολη».

Keywords
Τυχαία Θέματα