Ώρα για αποφάσεις, ώρα για μεταρρυθμίσεις

Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη πραγματικότητα.

Η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Εάν η διαπραγμάτευση αποτύχει, η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε οδυνηρές επιλογές οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο ευρώ. Δεν αρκεί, όμως, μόνο η συμφωνία με τους εταίρους μας για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και η οριστική

έξοδος από την
κρίση.

Το πραγματικό διακύβευμα για την αγορά, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι το πώς θα δημιουργηθούν ξανά στην Ελλάδα συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης η οποία θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας, και θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Μιας ανάπτυξης, η οποία θα παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, ώστε να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή και να αποκατασταθούν σταδιακά οι συνέπειες της κρίσης, ειδικά στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης που σημειώθηκε το 2014 δεν μπορεί να διατηρηθεί κάτω από τις συνθήκες αβεβαιότητας που δημιούργησε αφενός η προκήρυξη των εκλογών και αφετέρου η καθυστέρηση στην έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας. Ήδη παρατηρείται πάγωμα επενδυτικών σχεδίων, ανησυχία καταθετών, μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και προβλήματα στο εξωτερικό εμπόριο. Το πρόβλημα της ρευστότητας, αντί να αμβλύνεται, αρχίζει και πάλι να πιέζει ασφυκτικά την αγορά.

Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα ένα νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, με δεδομένο ότι, είτε με μνημόνιο είτε χωρίς, η επιλογή των άφθονων και φθηνών δανεικών για το κράτος δεν υπάρχει πια.

Οι θέσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας είναι σαφείς: Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος. Διαμόρφωση σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες. Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα με συντελεστή 15% στο σύνολο των φορολογητέων κερδών για τα νομικά πρόσωπα. Τολμηρό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής. Αποφασιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων. Στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Επίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης, με προτεραιότητες τη μείωση του αριθμού των δημοσίων φορέων, τη διαμόρφωση σύγχρονων οργανογραμμάτων, τη θέσπιση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων παραγωγικότητας, τη διαμόρφωση σοβαρού συστήματος αξιολόγησης, με κίνητρα και μηχανισμούς επιβράβευσης και προσέλκυσης των αρίστων.

Ήρθε η ώρα για αποφάσεις. Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της χώρας. Ο δικός μας ρόλος επιτάσσει, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, να στηρίξουμε τη χώρα και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για την υγιή επιχειρηματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα