Ομολογούν οι ευρωπαίοι τα λάθη τους αλλά είναι αργά

του Νίκου Σίμου

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ομολόγησε σε συνέντευξή του ότι οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στο ελληνικό σύστημα υγείας ήταν λάθος. Και παρατήρησε επίσης ότι την εποχή που ήταν στο Eurogroup θεωρούσε από τότε λάθος την μείωση του κατωτάτου μισθού στην Ελλάδα, σε τέτοια κλίμακα.

Οι παρατηρήσεις αυτές ενός εκ των πλέον συνετών ευρωπαίων πολιτικών δείχνουν την έκταση της ζημίας που έχουν υποστεί οι Έλληνες στο βιοτικό τους

επίπεδο. Αν θέλαμε να ερμηνεύσουμε ακόμη περισσότερο τα λεγόμενα του Γιουνκέρ θα αρκούσε να παραθέσουμε πρόσφατες αναφορές του σημερινού προέδρου της Εΰρωπαίκής Επιτροπής, του Μπαρόζο, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους. Όπερ μεθερμηνεύεται στο ότι το επόμενο στάδιο είναι μία κοινωνική έκρηξη.

Ανάλογη άποψη με τον κ. Μπαρόζο έχει και ο κ. Μπιλ Γκρος, διαχειριστής του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο, της Pimco, ο οποίος μάλιστα είπε στους Φαινάνσιαλ Τάϊμς "σχέδια ταχείας μείωσης του χρέους με αυστηρά μέτρα λιτότητας", είναι σοβαρά λάθη και ενέχουν τον κίνδυνο "οικονομικής ασφυξίας".

Θυμίζω ότι δεν είχαν περάσει μήνες από την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου και ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωνε ανήσυχος για το ενδεχόμενο μεγάλης κοινωνικής αναταραχής στον Νότο της Ευρώπης, γεγονός που αποκάλυπτε ότι οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονταν ότι οι κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται με φιρμάνια τεχνοκρατών και χωρίς την συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας, αλλά βεβαίως δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν πολιτικές που εξεγείρουν τις κοινωνίες..

Όλα αυτά βεβαίως είναι απλώς λόγια προς παρηγορίαν, δεδομένου άλλωστε ότι από την πρώτη σχεδόν στιγμή ομολογήθηκαν, επισήμως, τα λάθη των πολιτικών που μας επιβλήθηκαν. Αν η Ελλάδα υπήρξε, όπως λέγεται το πειραματόζωο της Ευρώπης, μένει να το δείξει το μέλλον, χωρίς, ευχόμαστε, κοινωνικά παρατράγουδα, όπως φοβάται ο Γιούνκερ και όπως φοβόντουσαν και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που παρακολουθούσαν αμέτοχοι, ως υπάκουοι συνεταίροι, τις οικονομικές προσταγές του Βερολίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα