Ολυμπιακοί Αγώνες: Όταν ο λογαριασμός φτάνει με καθυστέρηση

Επειδή ανακινήθηκε και πάλι το θέμα της τύχης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με εισαγγελικές παρεμβάσεις, καλό θα είναι οι έρευνες να φτάσουν πολύ πίσω χρονικά ώστε να διευκρινισθούν δικαιολογημένες απορίες που εξακολουθούν να μένουν αναπάντητες.

Πρώτ’ απ’ όλα, μία βασική απορία είναι γιατί σε άλλες χώρες που ανέλαβαν τους Ολυμπιακούς αγώνες έγιναν λυόμενες κατασκευές ενώ στην Ελλάδα, κατά την

κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ, στις περισσότερες των περιπτώσεων επελέγη η λυση των μεγάλων και σταθερών οικοδομημάτων.

Κατά δεύτερο λόγο γιατί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν είχε καθορισθεί νομοθετικώς το είδος της χρήσης των εγκαταστάσεων μετά το πέρας των αγώνων. Το νομοθετικό κενό δημιουργούσε αδυναμία στο είδος της εκμετάλλευσης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές αν υπήρξαν περιπτώσεις σκόπιμης καθυστέρησης σε ορισμένα έργα έτσι ώστε να γίνουν απ’ ευθείας αναθέσεις για την περάτωσή τους, όπως συνέβη λ.χ. με την μαραθώνια διαδρομή.

Οι αναληφθέντες από τη χώρα Ολυμπιακοί αγώνες πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να μας στοιχειώνουν. Είναι βέβαιο ότι πολυδάπανες εγκαταστάσεις αφέθηκαν στην τύχη τους καθώς είτε υπήρχε νομοθετικό κενό για την παραπέρα χρήση τους, είτε έγιναν κατασκευαστικές υπερβολές που, στην θέση τους, μπορούσαν να επιλεγούν άλλες λύσεις.

Μπορεί να διοργανώσαμε εξαιρετικούς ολυμπιακούς αγώνες αλλά το κόστος τους άνοιξε μεγάλη τρύπα στον δημόσιο κορβανά, που αύξησε ακόμη περισσότερο τα ήδη μεγάλα δημόσια χρέη. Αν υπήρξαν σπατάλες πρέπει να διερευνηθούν πολύ δε περισσότερο να διερευνηθούν ευθύνες για τις υποδομές που θα έπρεπε να συνεχισθεί η χρησιμότητά τους και όχι να αναδειχθεί η αχρησία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα