Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ελληνοαμερικανική συνεκπαίδευση στη Μαγνησία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ελληνοαμερικανική συνεκπαίδευση μεταξύ προσωπικού και μέσων της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «Μοράβας» και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού του Ελληνικού Στρατού και αντίστοιχου προσωπικού και μέσων της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδος Πεζοναυτών (22nd Marine Expeditionary Unit/22 MEU) του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Η συνεκπαίδευση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας για το 2014, διεξήχθη σε δύο φάσεις.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε

στις 8 Μαρτίου στην αεροπορική βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο με την διεξαγωγή τακτικής ασκήσεως μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Προσβολή Εχθρικού αεροδρομίου με αεροκίνητη επιχείρηση» στη διάρκεια της νύχτας. Αντικείμενα που εξετάστηκαν διαδοχικώς ήταν επιβίβαση - πτήση εθισμού, αποβίβαση προσωπικού, εκπαίδευση προσωπικού στη διαδικασία διεισδύσεως με την μέθοδο του “fast-rope”, πτήση σε σχηματισμό με συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων, προσέγγιση αεροδρομίου, αποβίβαση προσωπικού με την μέθοδο του “fast-rope”, εξασφάλιση ζωνών προσγειώσεως και προσγείωση αεροπορικών μέσων.

Η δεύτερη φάση της συνεκπαιδεύσεως πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεων «Γλαφυρών» με την διεξαγωγή αντίστοιχης ΤΑΜΣ «Ο Μηχανοκίνητος Λόχος Κατά την Επίθεση», με χρήση πραγματικών πυρών από όλους τους συμμετέχοντες.

Από Ελληνικής πλευράς συμμετέσχε το 521 Τάγμα Πεζοναυτών με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Μ113Α1, και μάχης με όλμους τύπου Μ106, οχήματα Hummer με πολυβόλα και όλμους των 81 χιλ., στρατιωτικές μοτοσυκλέτες ΥΑΜΑΗΑ TT-600R, άρματα μάχης της 32ης ΕΜΑ Leopard-1A5. Από πλευράς πτητικών μέσων της 1ης ΤΑΞΑΣ συμμετείχαν επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache και ΑΗ-64DHA Longbow Apache, καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα UH-1H Huey και τα σύγχρονα NH-90.

Από Αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν συνολικώς 90 Πεζοναύτες και 40 άτομα της Αεροπορίας των Πεζοναυτών, ενώ τα πτητικά μέσα περιελάμβαναν τρικινητήρια μεταφορικά ελικόπτερα CH-53 Super Stallion, αεροσκάφη καθέτου από-προσνηώσεως με στρεφόμενο στροφείο (tilt-rotor) τύπου ΜV-22 Oσπρευ, επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-1W Super Cobra και γενικής χρήσεως UH-1N .

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα