Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αντιπτέραρχου (Ι) Τουρνά στο Ισραήλ

Σοβαρά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τη διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής αεροπορικής συνεργασίας συζήτησε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, κατά την εβδομαδιαία παραμονή του στο Ισραήλ, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, η οποία συνέπεσε με την αντίστοιχη εκεί παρουσία της 330 Μοίρας για συνεκπαίδευση με την 107 Μοίρα των Ισραηλινών Αεροπορικών Δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα. Ο Αρχηγός ΓΕΑ επισκέφτηκε το Ισραήλ

το διάστημα από την Κυριακή 7 έως την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος - Ισραήλ 2014 και έπειτα από σχετική πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου της, Υποπτεράρχου Amir Eshel, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης, ο Αντιπτέραρχος (Ι) Τουρνάς είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής, Mr. Mishel Ben Baruch, και στελέχη της Διευθύνσεως Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Ισραηλινού Υπουργείου Αμύνης, με κορυφαία στελέχη της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΙΑΙ), καθώς και με τον Έλληνα Πρέσβη στο Ισραήλ, Σπυρίδωνα Λαμπρίδη, ενώ επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο μουσείο Ολοκαυτώματος, όπου κατέθεσε στεφάνι, και προσκύνησε στους Αγίους Τόπους και στο Ναό της Αναστάσεως.

Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ ο Έλληνας Αρχηγός επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση Hatzor, μία πυροβολαρχία Αεραμύνης και την Αεροπορική Ovda, όπου διεξήχθη άσκηση αεροπορικών επιχειρήσεων στην οποία συμμετείχε η 330 Μοίρα και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της, ενώ πέταξε και με ένα διθέσιο μαχητικό μία έξοδο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η 330 Μοίρα της 111 Πτέρυγος Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως της Νέας Αγχιάλου, η πρώτη ελληνική Μοίρα η οποία συγκροτήθηκε το 1988 προκειμένου τότε να εντάξει στη δύναμή της τα πρώτα από τα 40 αγορασθέντα F-16C/D Block.30 της (λεγόμενης) «αγοράς του αιώνα», βρέθηκε στο Ισραήλ το διάστημα 7-12 Δεκεμβρίου, για να συνεκπαιδευτεί με την 107 Μοίρα των Ισραηλινών Αεροπορικών Δυνάμεων, που επιχειρεί με τα σύγχρονα F-16I, αντίστοιχα των δικών μας F-16C/D Block.52+. Η 330 Μοίρα συμμετείχε με πέντε αεροσκάφη F-16, από τα οποία τα τέσσερα μονοθέσια και το ένα διθέσιο, καθώς και με κλιμάκιο 49 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (τεχνικών, ελεγκτών αεραμύνης κ.λπ.), οι οποίοι μετέβησαν εκεί και επέστρεψαν, μαζί με βασικά ανταλλακτικά, με ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της ΠΑ.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα