Ολική επαναφορά στη ΝΔ από την Ντόρα Μπακογιάννη

Του Σωτήρη Ξενάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο πολιτικό γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια έντονη κινητικότητα, που δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια. Κόσμος αρχίζει ξανά να μπαινοβγαίνει, ενώ και η ίδια όταν δεν λείπει στο εξωτερικό -όπως αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, για το Συμβούλιο της Ευρώπης- κάνει συνεχή ραντεβού με ανθρώπους πολλούς από τους οποίους είχε να δει από την περίοδο που ήταν βουλευτής στην Α’ Αθηνών, το 2009. «Ο κύβος ερρίφθη. Η Ντόρα θα

διεκδικήσει την εκλογή της στην Α’ Αθηνών, όπου έβγαινε πρώτη από το 1996 ως το 2009, ξέροντας πως αυτή τη φορά τα πράγματα για εκείνη δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο τότε. Κάθε άλλο…», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στενός της συνεργάτης, από εκείνους που παρέμειναν δίπλα της σε όλη την πορεία μετά τη διαγραφή της από τη Ν.Δ., την ίδρυση και τη διάλυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας και την επιστροφή της στη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά. Μετά την παγωμάρα που της προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να μην την ορίσει επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιλέγοντας μάλιστα τον από ετών αντίπαλό της Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Ντόρα συνειδητοποίησε πως δεν είχε λόγο να περιμένει τον κ. Σαμαρά να αποφασίσει αν θα την τοποθετήσει ξανά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις επόμενες εκλογές.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

«Μου χρωστάνε εκείνοι, εγώ δεν τους χρωστάω τίποτα. Θα δώσω τη μάχη μου στην Α’ Αθηνών», είπε στους συνεργάτες της την επομένη κιόλας του τηλεφωνήματος που δέχθηκε από τον κ. Σαμαρά για να της ανακοινώσει ότι δεν θα ήταν η επιλογή του για την Κομισιόν. Ισως και γιατί θέλει να προλάβει πλέον ένα ενδεχόμενο δεύτερο πρωθυπουργικό «άδειασμα». Αν και γνωρίζει καλά ότι έχει περιορίσει την επαφή της με τη συγκεκριμένη περιφέρεια, ότι έχει αποδυναμωθεί σε έναν βαθμό το προσωπικό της γραφείο κι ότι απέναντί της θα βρει μια σειρά από ισχυρούς αντιπάλους, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία το 2012 ξεπέρασε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, εκείνη είναι κατηγορηματική: «Θα βάλω τα δυνατά μου και θα το κάνω». Ζήτησε μάλιστα ήδη να της φτιάξουν πρόγραμμα επισκέψεων σε γειτονιές από τις οποίες έχει να περάσει καιρό τώρα… Με τον Αντώνη Σαμαρά η έτσι κι αλλιώς δύσκολη σχέση τους επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα ακόμα περισσότερο. Το ίδιο και με όλους σχεδόν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, υπάρχει μια αμφίπλευρη αντιπάθεια, που με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει. «Με πολέμησε με νύχια και δόντια και δεν το ξεχνάω», λέει στο περιβάλλον της. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι ο μοναδικός ίσως συνομιλητής της από το στρατόπεδο Σαμαρά. Συχνά αντιπαρατίθεται μαζί του και μάλιστα ακόμα και δημοσίως, στο καφενείο της Βουλής, αλλά εκτιμά την οξυδέρκειά του και την ειλικρίνεια στις συζητήσεις τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Η δύσκολη άσκηση που η Ντόρα Μπακογιάννη έχει να επιλύσει είναι να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον εαυτό της υπερασπίζοντας το κόμμα της, αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό, στον δημόσιο διάλογο. Η ίδια έχει αποφασίσει πως το επόμενο διάστημα θα ρίξει όλο το βάρος της στην προσπάθεια αλλαγών στη φορολογική πολιτική. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει στα τηλεοπτικά πάνελ στα οποία θα συμμετάσχει να στηρίζει τον κ. Σαμαρά και τις επιλογές του. Αλλωστε, προεκλογική εκστρατεία και μάλιστα τόσο υψηλής έντασης όσο αυτή που έρχεται με εσωκομματικό «αντάρτικο» δεν συμβιβάζονται και η Ντόρα το γνωρίζει καλά. Γι’ αυτό και θα μιλά συνεχώς για τις προσπάθειες «της παράταξης και του κόμματος» να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Στην Α’ Αθηνών έχει δύο-τρεις από τους νυν βουλευτές με τους οποίους διατηρεί καλές σχέσεις. Τις πιο θερμές με την πάλαι ποτέ… άσπονδη φίλη της, Φωτεινή Πιπιλή, με την οποία πλέον έχουν γίνει αχώριστες. Πολύ καλά τα πάει και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο συζήτησε πρόσφατα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αλλά και με τον Ανδρέα Ψυχάρη. Ισορροπημένες είναι οι σχέσεις της και με την Ολγα Κεφαλογιάννη. Αν όμως η Ν.Δ. δεν είναι πρώτο κόμμα, τότε στη συγκεκριμένη περιφέρεια δεν μπορεί να εκλέξει περισσότερους από 3 έως 4 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι σημερινές φιλίες και ισορροπίες μπορεί να… χαλάσουν! Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα, το τελευταίο διάστημα αναθερμάνθηκαν οι «παγωμένες» σχέσεις της με τον Κωστή Χατζηδάκη, ενώ τακτικά συνομιλεί με τον Σίμο Κεδίκογλου, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Αλέκο Δερμεντζόπουλο, τον Γιώργο Κοντογιάννη, τον Κώστα Τσιάρα, αλλά και τον σκληρό σαμαρικό Κώστα Τζαβάρα.

ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Τακτική είναι και η επαφή της κ. Μπακογιάννη με τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο επισκέπτεται συχνά στο πολιτικό του γραφείο -η τελευταία φορά ήταν τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα, σε εκείνο το ραντεβού, συνομιλητές της Ντόρας υποστηρίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός της είπε πως τη θεωρούσε ως την ιδανικότερη επιλογή για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου και εκτιμούσε πως εκείνη θα ήταν η επιλογή Σαμαρά.
Το πάλαι ποτέ πανίσχυρο επιτελείο της αποδυναμώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αρκετός κόσμος ακολούθησε άλλους δρόμους. Ετσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχυθεί. Δεξί της χέρι και ο άνθρωπος που χειρίζεται όλα τα οργανωτικά ζητήματα είναι ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος, ο οποίος διατηρεί έναν αποτελεσματικό μηχανισμό και στον Δήμο της Αθήνας, που μπορεί να τη βοηθήσει εκλογικά. Πιστός της συνεργάτης επί δεκαετίες παραμένει ο Δημήτρης Κατσούδας, ενώ ο Αχιλλέας Ιωακειμίδης είναι ο άνθρωπός της στα social media. Τα θέματα Τύπου τα διαχειρίζεται εδώ και χρόνια η δημοσιογράφος Φωτεινή Γιαννούλη, ενώ ο πολιτικός επιστήμονας Τάσος Χατζηβασιλείου ασχολείται περισσότερο με τη διεθνή της δραστηριοποίηση. Στους συνεργάτες της περιλαμβάνονται ακόμα οι επί πολλά χρόνια δημοτικοί σύμβουλοι Τόνια Κανελλοπούλου και Χρόνης Ακριτίδης, καθώς και ο Θάνος Κούβελος, ο οποίος επίσης έχει σημαντικό ρόλο στο οργανωτικό κομμάτι. «Ο Σεπτέμβριος αυτός φαίνεται πως θα είναι για την κυρία Μπακογιάννη κάτι σαν τον Σεπτέμβριο των μαθητών που επιστρέφουν στα θρανία μετά από καιρό και πρέπει να αποδείξουν ότι παραμένουν καλοί και αποτελεσματικοί στα δύσκολα…», λέει στα «Π» συνομιλητής της. Και προφανώς κάτι περισσότερο θα ξέρει…

Keywords
Τυχαία Θέματα