Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι του Αντώνη Σαμαρά

"Εσωστρέφεια" είναι ο όρος που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην κυβέρνηση και ιδιαιτέρως στο Μέγαρο Μαξίμου. Ευάγγελος Βενιζέλος και Γκίκας Χαρδούβελης αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις ενώ κανένας από τους υπουργός δεν τολμάει να κάνει κάποια πρόβλεψη. Η μοναδική που έχει μιλήσει μέχρι στιγμής είναι η Σοφία Βούλτεψη, της οποίας βέβαια είναι και η αρμοδιότητά της, κάνοντας λόγο για παράταση ενός μήνα στο πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός παραμένει πιστός στο σχέδιο της πολιτικής λύσης,

όπως είχαν αναφέρει τα parapolitika.gr, ωστόσο είναι πλέον υποχρεωμένος να βάλει στην ατζέντα του και να εξετάσει με τους στενούς του συνεργάτες όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν πάει όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Το χειρότερο ενδεχόμενο που έχει πέσει στο τραπέζι του πρωθυπουργικού επιτελείου τις τελευταίες ημέρες και όσο η δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της διαπραγμάτευσης είναι της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές από τον Αντώνη Σαμαράς υπό το βάρος της κατάρρευσης της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, και πολύ πριν την διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο αυτό συμπίπτει με την αναγκαστική αλλαγή στρατηγικής και ρητορικής από αυτήν που καθιέρωσε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το φθινόπωρο και μετά, διαβεβαιώνοντας με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση ότι το Μνημόνιο τελειώνει μαζί με το 2014.

Ταυτόχρονα η διαπραγμάτευση με την Τρόικα αναγκάζει αρκετούς βουλευτές να ανασύρουν στην επιφάνεια τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να διαπραγματευτεί με νέους όρους μία διαφορετική συμφωνία με τους δανειστές. Σε αυτό το ενδεχόμενο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί σίγουρα ο όρος να συμφωνηθεί ημερομηνία εκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζοντας όλα τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι καταλήγουν σε πρώτο επίπεδο να εξαντλήσουν από την πλευρά τους τα όρια για μία πολιτική λύση στο θέμα του μηχανισμού στήριξης, τουλάχιστον μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε η επόμενη μέρα της χώρας να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν θα εκλεγεί ο πρώτος πολίτης της χώρας από την παρούσα Βουλή ή η χώρα θα κινδυνεύσει να μπει σε νέες περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα:

Τελεσίγραφο Σαμαρά σε Βενιζέλο και Χαρδούβελη

Keywords
Τυχαία Θέματα