Οι... "υπουργοί" του Αλέξη Τσίπρα

Της Στέλλας Γκαντώνα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με σκιώδη κυβέρνηση, εν αναμονή των κρίσιμων πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών, προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως στρατηγική επιλογή είναι «να κάνουμε τα πάντα ώστε να προκαλέσουμε την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, το 2014».

Το βλέμμα της ηγεσίας της Κουμουνδούρου είναι στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις

που εγκυμονούν οι επόμενοι μήνες και ως εκ τούτου επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου με μία σειρά προσώπων -εντός και εκτός κόμματος-, τα οποία είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθούν σε περίπτωση που κερδίσει τις εθνικές εκλογές και καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταφέρουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως θεωρείται δεδομένο ότι «δεν θα συγκροτήσουμε μια κομματική κυβέρνηση», παραπέμποντας έτσι σε ένα σχήμα «κοινωνικής σωτηρίας», όπως το ονομάζουν. Σε αυτό θα μετέχουν πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει πολιτικές συνεργασίες με προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις ευρύτερες, καθώς δεν είναι διατεθειμένος να καταστεί «αιχμάλωτος» του στενού κομματικού πυρήνα. Η, δε, σύνθεση της κυβέρνησής του θα αποτελείται, πέρα από στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συζήτηση που έχει γίνει για τη Λούκα Κατσέλη, όπως και για τον επικεφαλής του Ιδρύματος Levy, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Το όνομα της κυρίας Κατσέλη έχει ακουστεί για την Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θελήσει και μπορέσει να αντικαταστήσει τον Γιάννη Στουρνάρα, εγχείρημα στο οποίο σε κάθε περίπτωση θα συναντήσει τεράστιες δυσκολίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ρόλο-έκπληξη μπορεί να έχει και ο Γιάννης Βαρουφάκης, το «φλερτ» του οποίου με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναθερμανθεί. Βέβαιη θεωρείται από πολλούς η συμμετοχή σε τυχόν κυβέρνηση Τσίπρα του καθηγητή και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», κ. Νίκου Κοτζιά, εκτός απροόπτου, στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σε αντίστοιχο πόστο θα αξιοποιηθεί και ο κ. Κώστας Ησυχος, η συμβολή του οποίου έχει υπάρξει πολύτιμη. Ο κ. Κοτζιάς προέρχεται από το ΚΚΕ, υπήρξε για χρόνια ο «θεωρητικός» του κόμματος, έχει διατελέσει συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ακόμα κι αυτοί που δεν είδαν με καλό μάτι την εκτόξευσή του στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα τρέφουν σεβασμό για τις γνώσεις και την εμπειρία του. Δεν είναι κομματικό μέλος, πρόσφατα συνόδευσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην επίσκεψη που πραγματοποίησε η αντιπροσωπία του κόμματος στη Μόσχα και στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου είναι κοινή παραδοχή «πως αποτελεί το νέο πρόσωπο που ανατέλλει στον ορίζοντα σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά θέματα».

Ενα από τα βασικά ονόματα που ακούγονται για τη θέση του «τσάρου» της οικονομίας είναι αυτό του Γιάννη Δραγασάκη, χωρίς να αποκλείεται, όπως αναφέρουν επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ στα «Π», «να τον δούμε και στη θέση του προέδρου της Βουλής», ενώ παίζεται εάν και κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει σε θέσεις αναπληρωτών κάποιους εκ των κ.κ. Τσακαλώτου, Λαπατσιώρα και Μηλιού. Ο κ. Μηλιός, πάντως, αν και έχει διαφοροποιηθεί εσχάτως από τις επιλογές της ηγεσίας, ήταν αυτός που είχε συνοδεύσει τον κ. Τσίπρα στο Βερολίνο, στην κρίσιμη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για τον θώκο του υπουργείου Ανάπτυξης προαλείφεται ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ «καπαρωμένη» πρέπει να θεωρείται η θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τον Αλέξη Μητρόπουλο, όπως και αυτή του υπουργού Εργασίας από τον Δημήτρη Στρατούλη. Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καραμπόλες.

Ο ΚΟΡΜΟΣ

Στο βασικό σενάριο για ένα κυβερνητικό σχήμα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί και το πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΣΥΝ, κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου, τον οποίο αρκετοί «βλέπουν» ως τον επόμενο υπουργό Δικαιοσύνης ή Αμυνας. Πιθανή θεωρείται η αξιοποίηση της κυρίας Θεανούς Φωτίου ή του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά στο υπουργείο Παιδείας ή στο Πολιτισμού για τον τελευταίο. Ο ίδιος είχε μετάσχει στην «Επιτροπή σοφών» που είχε συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου πριν από έναν χρόνο, η οποία «αγκάλιαζε» την «αριστερά της Αριστεράς», αλλά και τη λεγόμενη «Κεντροαριστερά», με τη συμμετοχή έγκριτων πανεπιστημιακών και συνταγματολόγων. Ωστόσο, δεν μπορούν να θεωρούνται αμελητέες οι αντιδράσεις που κατεγράφησαν από την αριστερή πτέρυγα στο παρασκήνιο, όταν φούντωσαν τα σενάρια για τη συμμετοχή του κ. Τσουκαλά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι βέβαια που δεν έγινε ποτέ. Στο ίδιο μήκος κύματος «παίζουν» δυνατά για τις θέσεις αναπληρωτών ή και υφυπουργών Παιδείας οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, και του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, καθώς και ο αντιπρύτανης του Κολλεγίου Birbeck στο Λονδίνο, Κώστας Δουζίνας.

Ο Νίκος Μανιός, ο οποίος είναι γιατρός, ακούγεται στην Κουμουνδούρου για το υπουργείο Υγείας, ενώ το όνομα του Δημήτρη Τσουκαλά «παίζει» για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και του Μιχάλη Κριτσωτάκη για το υπουργείο Τουρισμού.

Σε ρόλο-κλειδί ο Νίκος Παππάς

Αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, κ. Νίκου Παππά, σύμφωνα με συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λέγεται ότι θα αναλάβει ρόλο-κλειδί και ενδεχομένως να πάει στο πόστο του υπουργού Επικρατείας. Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Πάνος Σκουρλέτης, όποτε ερωτάται, αρνείται να τοποθετηθεί σε μια τέτοιου είδους συζήτηση, αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα βρίσκεται μελλοντικά εκ νέου σε κάποιο κομβικό πόστο, καθώς γνωρίζει άριστα την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν στα «Π» πως «η συγκρότηση της κυβέρνησης είναι σχήμα πρωθύστερο» για να ανοίξουν τα χαρτιά τους, ενώ ειδικά για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ορισμένες φωνές μιλούν για τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Ξυδάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα